Osmangazi'de 'Fetih' Gururu

Osmangazi Belediyesi tarafindan bu yil 18.’si düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fetih Günü Etkinlikleri çerçevesinde açilis töreni ve fetih yürüyüsü gerçeklestirildi.

Osmangazi'de 'Fetih' Gururu
Beylikten cihan devletine uzanan sanli yolculugun ilk kapisi olan kadim sehir Bursa’nin fethinin 697’nci yil dönümü, Osmangazi Belediyesinin hazirladigi bir dizi etkinlikle kutlaniyor. Her yil büyük bir cosku ve genis katilimla gerçeklesen etkinlikler için bu yil 11 ilde yasanan asrin felaketi dolayisiyla daraltilmis bir program hazirlandi.

Tören öncesinde protokol, Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin türbesinde dua etti. Tophane Meydani’nda mehteran ve kiliç kalkan gösterisiyle baslayan programda konusan Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, asirlar boyunca 3 kitada hüküm süren Osmanli Devleti’ni kuran Osman Gazi’yi rahmet ve minnetle andiklarini söyledi.

Bursa’nin fetih günü etkinliklerini Osmangazi Belediyesi olarak geleneksel hale getirdiklerini ve her yil çesitli programlarla kutlandigini belirten Baskan Dündar, "Bu etkinlikler, resmi törenlerin disinda halkin büyük bir cosku içinde, tüm Bursa’nin her yil Nisan ayinda farkli etkinliklerle tarihi günleri yâd etmek, o günleri gelecege tasimak ve ayni felsefeyle gelecege yön vermek amaciyla yapiliyor" dedi.

Osmanli’nin dibacesi olan Bursa’nin binlerce yillik tarihi ile birçok uygarliga ev sahipligi yapmis ve insanligin en kadim yerlesim yerlerinden biri oldugunu ifade eden Baskan Dündar, "Bu güzel sehir, asil ruh ve karakterini 697 yil önce Bursa surlarinin önüne dayanarak, burçlarina bayragini diken atalarimizin elinde kazanmistir. Çünkü cesaretin, yigitligin ve kahramanligin birer timsali olan atalarimiz ne san, söhret, ne de para, pul, ganimet için yürüdüler. Onlarin yürüyüsü insanliga hakkin, adaletin ve merhametin kutlu nefesini tasimak, mazlum milletlerin yaralarini sarmak, dertlerine ortak olmak içindi. Gittikleri yerlerde hiç kimsenin rengine, irkina, diline bakmaksizin huzur ve adalet götürmüslerdir. Onlar böyle yüksek bir ruhun tasiyicilari idiler" diye konustu.



"Tarih gelecege açilan kapimizdir"

Osmangazi Belediyesi olarak tarihin biraktigi mirasa sahip çikmaya devam etiklerini anlatan Baskan Mustafa Dündar, "Tarihten bize kalan hanlara, hamamlara, camilere, türbelere sahip çikmak, ihya etmek nasil boynumuzun borcu ise atalarimizdan kalan ruha, karaktere ve manevi mirasa sahip çikmak da o kadar önemli ve boynumuzun borcudur. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Etkinlikleri’nin 18.’sini bu borcun bir ifasi olarak gerçeklestiriyoruz. Tarih gelecege açilan kapimizdir. Molla Fenariler, Somuncu Babalar, Üftadeler, Emir Sultanlar ile yogrulan bu fetih ruhunu, yaptigimiz etkinler ile gelecek nesillerimize aktarabilmeyi ve nesillerimizin bu ruh ve karakter ikliminde sekillenmesini ümit ediyorum. Çünkü biliyoruz ki basta Kudüs olmak üzere, zulmün hüküm sürdügü her yerde huzuru, adaleti ve kardesligi saglayacak tek güç bu ruhta mündemiçtir" seklinde konustu.

Bu yil fetih yürüyüsünü yasanan büyük afet sebebi ile daraltilmis olarak gerçeklestirdiklerine vurgu yapan Dündar, “Yasadigimiz asrin felaketi sebebiyle kalbimiz buruk. Bu büyük depremde kaybettigimiz bütün vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, yakinlarina sabirlar ve yaralilarimiza acil sifalar diliyorum. Osmangazi Belediyesi olarak deprem bölgesinde, iste bu fetih ruhu ile yaralari sarmaya ve depremzedelere umut olmaya devam ediyoruz. Alt yapi çalismalari, prefabrik kentler ve asevlerimiz ile Bursali halkimizin yardim hissiyatini deprem bölgesinde temsil ediyoruz. Rabbim bir daha böyle büyük afetlerden bizleri muhafaza etsin” diyerek sözlerini tamamladi.

"Osmanli sehir medeniyetinin mihenk tasi olan Bursa, bir kutup yildizi gibi büyük bir cografyaya yol göstermektedir"

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da Bursa’nin geçmisten aldigi kuvvetle gelecege emin adimlarla ilerleyen bir sehir oldugunu ifade ederek, “Osmanli sehir medeniyetinin mihenk tasi olan Bursa, bir kutup yildizi gibi büyük bir cografyaya yol göstermektedir. Bursa demek Saraybosna demek, Üsküp demek, Kircaali demek, Prizren demek, Mamusa demek, Bati Trakya demektir. Bursa demek, Anadolu demek velhasil Osmanli demek. Nice seyyah, bu kadim sehri gezmeye doyamadi. Nice sair ve yazar kelimelerle anlatmaya çalisti. Orhan Bey zamaninda sur disina tasti bu sehir. Hüdavendigar zamaninda Balkanlar’a uzandi. Yildirim zamaninda mimarinin zirvesine ulasti. Fatih Sultan Mehmed’den sonra da manevi baskent olarak anildi” seklinde konustu.



"Ecdadimizdan miras kalan bu kutlu emaneti gelecege tasimak için elimizden gelen bütün çalismalari yapiyoruz"

Bursa gibi bir sehrin sakini olmanin gururunu yasadiklarini anlatan Aktas, “Tarih ile tabiat, tarim ile turizm, sanayi ile teknoloji birbirini bu sehirde tamamliyor. Ecdadimizdan miras kalan bu kutlu emaneti, gelecege tasimak için elimizden gelen bütün çalismalari yapiyoruz. Osmangazi Belediyemiz tarafindan geleneksel hala getirilen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Senlikleri, hafizamizi tazelemek için iyi bir firsat oluyor. Osman Gazi ve Orhan Gazi’den Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar Bursa’ya emegi geçenleri rahmet ve minnetle yâd ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kiliç da konusmasinda Bursa’nin fethinin 697’nci yil dönümünün kutlu olmasini dileyerek, “Kadim sehrimiz Bursa, Ertugrul Gazi’nin hayali, Osman Gazi’nin vasiyeti, Orhan Gazi’nin mirasi olarak bizlere emanet. Insallah, bu emanete hep birlikte sahip çikmaya gayret gösteriyoruz. Hep birlikte Bursa’mizi daha iyi yerlere tasimak için büyük gayretler gösteriyoruz. Ecdadimiza bu vesileyle rahmetle aniyoruz. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fetih Günü etkinliklerinin bu yil 18.’si düzenleniyor. Tarihimize sahip çiktigi ve gelecege tasidigi için Osmangazi Belediye Baskanimiz ve ekibini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan protokol ve vatandaslar, Saltanat Kapi’dan baslayarak Ulucami önünden Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ne kadar Fetih Yürüyüsü gerçeklestirdi. Yürüyüs sirasinda “Geçmis olsun Türkiyem”, “Yaralari Birlikte Saracagiz”, “Iyilesecegiz, Güçlenecegiz” pankartlari ile deprem bölgesi de unutulmadi. Yürüyüs sonrasinda Fetih Müzesi’nin bahçesinde vatandaslara iftar yemegi ikram edildi.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar’in ev sahipliginde Tophane Meydani’nda gerçeklestirilen açilis törenine; AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kiliç, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, AK Bursa Il Baskani Davut Gürkan, Osmangazi Kaymakami Ali Partal, önceki dönem Büyüksehir Belediye Baskani Recep Altepe, AK Parti Osmangazi Ilçe Baskani Ufuk Cömez, Bosna Hersek Stari Grad Belediye Baskani Ibrahim Hacibayriç, Kosova Mamusa Belediye Baskani Abdulhadi Krasniç, meclis üyeleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarlari ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA