Manisa'da 105 Bin Ton Atik Su Aritma Çamuru Bertaraf Edildi

MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, Uzunburun Kati Atik Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin kuruldugu günden bu yana MASKI Genel Müdürlügü bünyesinde bulunan 19 atik su aritma tesisinden çikan 105 bin ton aritma çamurunun tesise gönderilerek bertarafinin saglandigini söyledi.

Manisa'da 105 Bin Ton Atik Su Aritma Çamuru Bertaraf Edildi
Manisa Su ve Kanalizasyon Idaresi (MASKI) Genel Müdürlügü, Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün liderliginde kaynaklarin verimli kullanimi ve atik yönetimi konusunda sürdürdügü çalismalarla Manisa’nin dogasini ve gelecegini korumaya devam ediyor. MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, gelecek nesillere daha yasanabilir bir Manisa birakmak adina önemli basarilara imza atildigina vurgu yapti, idare olarak yürütülen faaliyetleri anlatti. MASKI Genel Müdürlügü tarafindan isletilen 19 atiksu aritma tesisi hakkinda bilgi veren Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, atigi kaynaginda ayristirarak azaltmanin önemine deginirken sifir atik konusuna da vurgu yapti. Atik suyun aritilma sürecinin ardindan ortaya çikan atiklarin da bertaraf edilmesinin saglandigini belirten Çevik, böylece tesislerin sifir atik ilkesine göre çalistigini söyledi.

Çevik, ”2022 yilinda yaklasik bin 15 kilogram madeni atik yagi, yine laboratuvarlarimizda kullandigimiz, imha edilmesi gereken, çikan yaklasik 500 kilogram atik laboratuvar kitleri, 13 tonun üzerinde ömrünü tamamlamis lastigi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin lisans verdigi geri dönüsüm veya atik bertaraf tesislerine göndererek Çevre Bilgi Sistemine girisleri yapildi. Uzunburun Kati Atik Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi kuruldugu günden bu yana da 19 atik su aritma tesisimizden çikan 105 bin ton aritma çamurunu tesise gönderdik ve bertarafi saglandi. Sadece 2022 yilinda 26 bin ton aritma çamurunu Uzunburun Kati Atik Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne yönlendirdik. Kurum olarak atigi kaynaginda azaltma ve ayristirma faaliyetlerine devam edecegiz” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayesinde Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nca baslatilan Sifir Atik Projesi’ni benimseyen çalismalarin araliksiz sürdügünü belirten ve bu anlamda kurum olarak önemli basarilara imza atildigini kaydeden Genel Müdür Yardimcisi Çevik, “Geçtigimiz hafta, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu tarafindan ilan edilen ’30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü’nü kutladik. Biz de kurum olarak 2021 yilinda ‘Çevre Yönetim Birimi Belgemizi’ yeniledik. 2017 yilinda olusturdugumuz Çevre Yönetim Birimi’miz, kurumdan çikan bütün atiklarin uygun olan lisansli tesislere gönderimini sagliyor. Yine ayni yil idaremiz Sifir Atik Belgesi almaya da hak kazandi. Bunun haricinde atik su aritma tesislerimizin hepsinde atik yönetim planlarini ve sifir atik belgelerini Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligina onaylatmis bulunuyoruz. Su anda tesislerimizin tamamina yakini sifir atik belgesine sahip” dedi.

Kaynak: İHA