Bursa'da Çevreci '7/24' Uyumayan Kütüphanede 'Sifir Plastik' Bilinci

Bursa’nin merkez ilçesi Yildirim’da, çevre bilincinin olusturuldugu "sifir plastik" vurgusu ile açilan ve 7/24 hizmet veren Türkiye’nin en modern uyumayan kütüphaneleri gençlerin adeta bulusma noktasi oldu. Mümine Seremet Uyumayan Kütüphane ve ardindan 24 saat esasi ile hizmet veren Mimar Sinan Kütüphanesi sadece Yildirim’in degil tüm Bursa’nin yararlandigi dev bir kültür hizmetine dönüstü. Bursa Yildirim’da art arda faaliyete geçen kültür hizmetleri ile sehir adeta kütüphaneler sehrine dönüstü. Emine Erdogan’in baslatmis oldugu Sifir Atik projesine destek veren Yildirim’da hizmete giren kütüphanelerde, sifir plastik vurgusuyla ögrencilere çevre bilinci asilaniyor.

Bursa'da Çevreci '7/24' Uyumayan Kütüphanede 'Sifir Plastik' Bilinci
Yildirim Belediyesinin açtigi, çevre temasinin islendigi, sifir plastik vurgusunun yapildigi Uyumayan Kütüphanelerde ögrencilere su matarasi dagitimi yapildi. Ögrenciler su aritma ünitelerinde mataralari ile su içerek plastik kullanimini sifira indiriyor. Lise ile üniversite ögrencilerinin yogun olarak faydalandigi, ayni zamanda randevu sistemi ile günün 24 saati açik olan Uyumayan Kütüphanelerde sabahlari çorba, çay ve kahve ikramlari da yapilmakta. Ramazan ayi süresince ise kütüphanede her gün bin kisilik iftar ve sahur veriliyor.

Yildirim Belediyesinin Bursa’ya kazandirdigi bin 250 metrekarelik alanda kurulan Mümine Seremet Uyumayan Kütüphanesi, 20 bini askin eser, özel Bursa kitapligi, 300 kisilik kütüphane, okuma alanlari, 100 kisilik seminer salonu, bilgisayar egitim laboratuvari, toplanti ve dinlenme odalari ile kafeteryasiyla kitapseverlerin ilgisini çekiyor. Yine ilçenin dogusuna kazandirilan 900 metrekarelik alandan olusan Mimar Sinan Kütüphanesinin bünyesinde ise 10 bini askin kitap, bilgisayar laboratuvari, toplanti salonu, 202 kisilik çalisma alani bulunuyor.

Gençligin bulusma noktasi haline dönüstü

Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, kütüphanelere ulasimin çok kolay oldugunu, kentin her yerinden misafir aldigini söyledi.

Hizmete açtiklari uyumayan kütüphanelerin Bursa’ya deger kattigini belirten Baskan Oktay Yilmaz, "Gençlerimiz için 2021 yilinda açilisini yaptigimiz ve 300 kisilik kapasiteye sahip ‘Mümine Seremet Uyumayan Kütüphanesi’ her kesimden ve her yastan okumayi, arastirmayi seven insanlarimizin yeni bulusma noktasi oldu. Lokasyon olarak, Yildirim’in merkezinde, kolay ulasilabilir bir noktada bulunan kütüphanemiz sadece Yildirim ilçesine degil, tüm Bursa’miza hizmet vermeye devam etmektedir. Bu çerçevede Mümine Seremet Uyumayan Kütüphanesini hizmete aldiktan sonra ortaya çikan ihtiyaci gördük ve 2’nci uyumayan kütüphane konseptiyle ‘Mimar Sinan Uyumayan Kütüphanesi’ projesini açtik. Açildigi günden bu yana kütüphanelerimiz 600 bin ziyaretçi agirladi" dedi.



Simdi sirada çocuk kütüphanesi var

Mümine Seremet Uyumayan Kütüphanemize olan yogun ilgi üzerine hemen ardindan Baris Manço Kültür Merkezinin üst katini kütüphaneye dönüstürüp ilçenin 2’nci uyumayan kütüphanesini hizmete açtiklarini ifade eden Baskan Oktay Yilmaz, "Mümine Seremet Uyumayan Kütüphanesi ayni zamanda Türkiye’nin ilk plastiksiz kütüphanesi olma özelligi tasiyor. Sayin Emine Erdogan Hanimefendi’nin öncülük ettigi Sifir Atik hareketi çerçevesinde biz de Yildirim Belediyesi olarak ilçemizde plastik kullanim hareketine destek veriyoruz. Ayrica kütüphanemize bir aritma ünitesi tesis ettik. Ögrencilerimize de çelik mataralar dagittik. Ilçemize kazandirdigimiz her iki kütüphane de Bursa’nin dört bir yanindan büyük ilgi görmekte. Kütüphane zincirimize simdi de çocuklarimiz için özel bir kütüphane açilmasi için kollari sivadik. Yakin bir tarihte Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesini de Yildirim’a, ayni zamanda Bursa’miza kazandirmis olacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA