Bakan Soylu Açiklamasi 'Vatandaslarimiz Baslarini Sicak Yuvaya Koyana Kadar Onlari Yalniz Birakmayacagiz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, deprem bölgesi Adiyaman’da yaptigi açiklamalarda, depremzedelerin baslarini sicak yuvaya koyana kadar onlari hiçbir sekilde yalniz birakmayacaklarini söyledi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Vatandaslarimiz Baslarini Sicak Yuvaya Koyana Kadar Onlari Yalniz Birakmayacagiz'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, gelmis oldugu Adiyaman’da, Adiyaman Valiligi Afet Koordinasyon Merkezine geçerek burada degerlendirme toplantisi yapti.

Il protokol üyeleri ve depremden dolayi görevli olarak gelen yetkililerle birlikte toplanti düzenleyen Bakan Süleyman Soylu, toplanti sonrasi basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, yaptigi açiklamada, “6 Subat depreminin 63.günündeyiz. 63 Gündür cumhurbaskanimizin riyasetinde bitin arkadaslarimizla birlikte bölgede, gerek kamu kurum ve kuruluslar, gerek belediyelerimiz, gerek sivil toplum örgütü kuruluslarimiz, gerek gönlü ve destekleri olan vatandaslarimizla birlikte bu bölgenin her noktasinda hem yaralari sarmaya hem de ayni zamanda vatandaslarimizin yaninda olmaya devam ediyoruz. Adiyaman’da bir degerlendirme yaptik. Hem konteynirlar kuruluyor hem de çadir kentlerdeki vatandaslarimizin standartlarini yükseltmek için çalismalar devam ediyor. Ramazanla ilgili yapmis oldugumuz hazirliklarda hem iftar hem sahur noktasinda, hem de oruç tutamayan insanlarimizin beslenmeleri günlük olarak sürekli sürdürülebilir kilinmaya çalisiliyor. Adiyaman’in ilçe ve köyleriyle ilgili de degerlendirmelerde bulunduk.

Genel olarak Adiyaman’da enkazlar da yüzde 72’nin üzerine geldik, bina sayisi oraniyla. Hem acil yikilacak olan hem de enkazlar olarak nerdeyse 4’te 3’ü bitmis durumda. Insallah Adiyaman’da, enkazi ve acil yikilacak olan binalari bayrama kadar bitirmis olacagiz. Bayramin hemen akabinde de agir hasarli binalara baslayacagiz. Adiyaman’da böyleyken deprem bölgesinde, afet bölgesindeyse genel durum 56 bin 609 acil yikilacak ve enkaz olan binanin toplami suana kadar 33 bin 690’nini enkazini kaldirdik, acil yiktik ve onlarinda enkazini kaldirdik. Bu su demektir yüzde 60 özel sektörde yapiyoruz, kamu kurum ve kuruluslarla yapiyoruz, belediyelerle yapiyoruz. Ve el birligiyle bu çalisma yürüyor. Bölge genelinde yüzde 60’tayiz ama Hatay’da yüzde 50’ler seviyesindeyiz, 50’yi biraz astik. Hatay hariç bayrama kadar bütün bölgedeki acil yikilacak ve enkaz olan binalarin enkazlarini kaldirmayi planliyoruz. Suanda planlarimizda, programlarimizda her hangi bir aksaklik söz konusu degil. O hemen bittikten sonra insallah agir hasarli binalara baslamis olacagiz. Suana kadar 698 bin çadir kuruldu. Bunlarin 202’si çadir kentlerde ve bunlarin her gün ihtiyaçlarini karsilamaya çalisiyoruz. Suana kadar sadece AFAD koordinasyonunda Kizilay’imiz ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanligiyla birlikte toplam 3 milyon gida paketi dagittik, dagitmaya devam ediyoruz. Belediyeler olsun, sivil toplum kuruluslari olsun, diger yardim severler olsun, onlarin yaptiklari yardimlar bu rakamlarin içerisinde degil. Konteynir olarak da kurulan konteynir sayisi 58 bin 500. Önümüzdeki ayla birlikte bunu 100 bine tamamlamis olacagiz. Sonraki ayda da 200 bine tamamlamis olacagiz. Alt yapilarini yapip, çadirdan konteynirlara geçmek isteyenleri de hemen çadirlarindan konteynirlarina aliyoruz. Veya il disindan gelip hak ederek talep edenler var onlar için de gerekli yerlestirmeleri yapmaya devam ediyoruz. Hemen hemen bütün bölgelerde Adiyaman’da dahil esnaf çarsilari yapiyoruz. Bunu da esnaf teskilatlarimizla ilçelerde merkezlerde yürütüyoruz. Suana kadar 10 bin 325 planladik. Bunun 7 bin 67’si yapilmaya baslandi bunun 5 bini bitti ve esnaflarimiz burada alisverislerine basladilar. 10 Bin 325’i en geç bir ay içerisinde tamamlayip verecegiz. Gelen talepler olustugunda talepleri karsilamaya devam edecegiz” dedi.

Egitimle ilgili de konusmalarda bulunan Bakan Süleyman Soylu, “Egitim konusunda da Milli Egitim Bakanimiz bütün bölgeleri gezerek bu konudaki eksiklikleri kapatmaya çalisiyor. Çadir kentlerdeki hazirliklari ve konteynir kentlerdeki hazirliklari egitime yönelik yapiyoruz. Adiyaman’in bazi ilçelerinde egitimler basladi.

Bazi ilçelerde bayramdan sonra yine Milli Egitim Bakanimizin takdirleri çerçevesinde baslayacak. Özellikle LGS ve YKS’ye girecek olan ögrencilere yönelik Adiyaman’da, Maras’ta, Hatay’da, Malatya’da ve diger illerde, gerek çadir kentlerde ve konteynir kentlerde gerekse de mahsus alanlarda hakikatten örnek çalismalar yapiliyor. Özellikle sinava hazirlanan çocuklarimizin depremle ilgili olan psikolojiden kurtarmaya yönelik alanlarda onlari sinava hazirlamaya çalisan gönüllü ögrenciler olsun, Milli Egitim Bakanligimizin gönderdigi ögretmenlerle çok iyi bir çalisma yürüyor. Allah çocuklarimiza, ögrencilerimize zihin açikligi versin. Buradan hemsehrilerimize sunu ifade etmek istiyorum, 7/24 zihnimizde, aklimizda, bedenimizde deprem bölgesinde yaralari sarmayla mesguldür. Buradaki vatandaslarimiz, kardeslerimiz baslarini sicak yuvaya sokana kadar yalniz birakmayacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA