AK Parti 2023 Seçimlerine Büyük Degisimle Girecek

AK Parti, 14 Mayis’ta yapilacak Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne milletvekili listesinde gerçeklestirdigi önemli degisikliklerle girmeye hazirlaniyor.

Partililerle yapilan toplantilarda, vatandaslarla bulusmalarinda ve medya araciligiyla siklikla 2023 seçimlerinin önemine vurgu yapan Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan, milletvekili aday listesinin belirlenmesi sürecinde bizzat, titiz ve detayli bir çalisma yürüttü.

Deprem bölgesine yaptigi ziyaretler, sehirlerdeki açilis programlari, Cumhurbaskanligi Külliyesi’ndeki kabulleri ve toplantilarin disindaki mesaisinin büyük bir bölümünü kurmaylariyla AK Parti Genel Merkezi’nde geçiren Cumhurbaskani Erdogan, listelere son seklini heyetiyle birlikte verdi.

3 dönem kurali “istisnasiz” uygulandi

Buna göre, AK Parti’nin aday listesinde büyük bir degisim olacak. 27. Dönem’de görev alan milletvekillerinin yüzde 70’i degisiyor. Partili kaynaklara göre, uzun süredir uygulanip uygulanmayacagi merak konusu olan 3 dönem kurali “istisnasiz” uygulandi.

Uzun, detayli ve titiz bir çalismanin ardindan olusturulan listede, büyük oranda seçim bölgesinde güçlü olan “yerel aktörler” öne çikarildi. Anketler, saha çalismalari ve temayül yoklamasinin yani sira yüz yüze mülakatlarda aday adaylarinin gösterdigi performans, sundugu projeler ve siyasi kariyerleri masaya yatirildi. En önemlisi de listelere son sekli verilene kadar anket çalismalarindan faydalanilmasi oldu. Bir taraftan listeler üzerinde hummali çalisma yürütülürken diger taraftan da yapilan anketlerin sonuçlari AK Parti Genel Merkezi’yle paylasildi.

AK Parti yeni yüzlerle seçmen karsisina çikiyor

Daha önce yaptigi açiklamada, kabinedeki yer alan bakanlarin milletvekili adayi olacagini açiklayan Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Erdogan, partisinin önemli aktörleri ile mevcut bakanlari Anadolu sehirleri ve büyüksehirlerde aday olarak gösterdi. Kisacasi AK Parti, 2023 seçimlerinde güçlü ve yenilenmis kadrolarla seçmen karsisina çikiyor.

Kadin sayisinda artis

Egitimde, istihdamda, is hayatinda ve siyasette kadina verdigi degerle ön plana çikan AK Parti’de, kadin milletvekili aday sayisi geçen döneme göre artirildi. Kritik sehirlerde kadinlar, ön siralarda aday olarak gösterildi.

En genç aday 19 yasinda

Gençlere olan güvenini her seferinde dile getiren ve onlar için “Isigimiz, umudumuz ve gelecegimiz” tabirini kullanan Cumhurbaskani Erdogan, önceki seçimlerde oldugu gibi bu seçimlerde de gençleri seçilebilecek yerden aday listesine koydu. AK Parti Genel Merkez Gençlik Kollari Baskani Eyyüp Kadir Inan Izmir’de 2. Bölge 1. Sira milletvekili adayi olarak gösterildi.

Inan’in yani sira birçok genç listedeki yerini aldi. Genç sayisinin daha önceki seçimlerde oldugu gibi yine dikkate deger bir noktada oldugu listenin en genç ismi ise 19 yasinda bir üniversite ögrencisi oldu.
Kaynak: İHA