Turizmcilerden Uyari Açiklamasi 'Deprem Beklendigi Söylemleri Turizmi Vuruyor'

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Turistik Isletmecileri Dernegi Baskani Murat Toktas, "Deprem söylemleri turizmi olumsuz etkiliyor. Yasadigimiz bu aci olaydan sonra Istanbul’un da büyük bir depremle karsi karsiya kalacagi konusunun televizyonlardan hakli olarak siklikla hatirlatiliyor olmasi yurt disinda büyük tedirginlige neden oluyor" dedi.

Turizmcilerden Uyari Açiklamasi 'Deprem Beklendigi Söylemleri Turizmi Vuruyor'
Yasanan depremlerde yikilan ya da agir hasarli bakanlik ve basit belgeli otel sayisinin 85’i buldugunu belirten Murat Toktas, ’deprem beklenildigi’ söylemlerinin yurt disindaki insanlarda tedirginlige yol açtigini söyledi.



"Turist kendini güvende hissetmek istiyor"

Televizyonlardan deprem beklenildigi söylemlerinin turistte tedirginlik olusturdugu ve bu durumu basta Istanbul olmak üzere rezervasyonlarin zayiflamasindan anlayabildiklerini söyleyen Toktas, "Bu konunun rakiplerimiz tarafindan uzun süre kullanilacagindan eminim. Sayin Mehmet Nuri Ersoy’un yönlendirmesi ile TGA’nin pandemi basinda hizli hareket edip ’Güvenli Turizm Belgesi’ hamlesi çok yerinde bir karardi. Kaos döneminde seyahat düsünen turistlerin Türkiye önceligini arttirarak o dönem için sektöre büyük avantaj saglamisti. Simdi ise görevini tamamlayan bu belgenin kaldirilma zamani geldi. Pandemi döneminde alinan hizli aksiyonun acilen depremle de ilgili alinmasi gerekiyor. Özellikle Istanbul depreminin Avrupa’da dilleniyor olmasi ve Türkiye’nin bir deprem bölgesi olarak yurt disinda algilanmaya baslamasi gelecek turistleri tedirgin etmektedir. Güvenli turizm belgesi çalismasinda oldugu gibi, deprem tedirginligi olan yerli ya da yabanci turist ve çalisan personelimiz için de kendilerini güvende oldugunu hissettirecek bir eyleme geçmeli, hizli bir sekilde pozisyon almaliyiz" diye konustu.



"Otellere deprem testi sart

Bütün otellerden deprem testlerinin istenmesinin sart olmasi gerektigini söyleyen Toktas, "Bu konu isletme sahiplerinin inisiyatifine birakilmayacak kadar önemli bir ulusal mesele. Yasanacak olumsuz bir olay hem can kayiplarina neden olacak hem de bel bagladigimiz turizm sektörüne büyük bir darbe olacak. Bu çalisma sadece otellerle ilgili degil AVM, hastane gibi yogun kamu kullanimina açik yerler için de bir an önce uygulanmalidir. Bakanligin ve TGA’nin en kisa zamanda bütün otellerden deprem testlerinin yapilip depreme dayaniklilik belgesinin zorunlu haline getirilmesini bekliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA