'Sosyal Medya Dayanisma Ve Yardimlasma Aracina Dönüstü'

Türkiye’yi yasa bogan Kahramanmaras merkezli depremde, sosyal medya uygulamalarinin dayanisma ve yardimlasma amaciyla kullanilmasi sonucunda çok kisa sürede birçok kisiye ulasildigini kaydeden Dr. Ögr. Üyesi Aysun Kaya Deniz, “Yasanan bu yikici afet sürecinin sonucunda muhtemel bir baska afette hayat kurtarici olmasi adina çesitli sosyal medya uygulamalarinin ortaya çiktigini söylememiz mümkün” dedi.

'Sosyal Medya Dayanisma Ve Yardimlasma Aracina Dönüstü'
Sosyal medya uygulamalari; iletisimden tüketime, eglenceden egitime birçok alanda yogun olarak kullaniliyor. Her geçen gün artan sosyal medya uygulamalari sayesinde bireyler birçok ihtiyaçlarini bu uygulamalar üzerinden gideriyor. Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ), Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Aysun Kaya Deniz, yasanan Kahramanmaras merkezli deprem felaketinde sosyal medyanin bir dayanisma ve yardimlasma aracina dönüstügünü belirtti.



Yerel üreticiye destek paylasimlari

Zaman ve mekân sinirinin olmadigi sosyal medyada, bireylerin çok hizli kenetlenebildigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Aysun Kaya Deniz, “2 ay önce yasanan, Türkiye’yi yasa bogan deprem felaketi sonrasinda hemen hemen herkes depremden önceki gündelik yasantisina kolay bir sekilde dönüs saglayamadi. Yasanan bu felaket sonrasinda sosyal medya uygulamalarinin içeriklerinde de degisiklikler yasandi ve belirli bir takip kitlesi olan fenomenler basta olmak üzere bireysel hesaplar üzerinden de sivil toplum örgütleri etiketlenerek yardim çagrilari yapildi. Afet sürecinde sosyal medya ise bir dayanisma ve yardimlasma aracina dönüstü. Yasanan bu üzücü deprem felaketinden sonra, memleketinden baska illere göç eden depremzedelerin kolay bir sekilde barinacak yer bulabilmeleri için kisa süre içinde sosyal medya uygulamalari gelistirildi. Ayrica sosyal medyada baslatilan yerel üreticiye destek çalismalari ile deprem bölgesinde evlerini ve is yerlerini kaybeden üreticilere destek olmak adina paylasimlar da yapiliyor” diye konustu.



“Çesitli sosyal medya uygulamalari ortaya çikti”

Sosyal medyanin kullanildigi her alandaki gücünün günden güne arttigini belirten Deniz, “Yasanan bu yikici afet sürecinin sonucunda muhtemelbir baska afette hayat kurtarici olmasi adina çesitli sosyal medya uygulamalarinin ortaya çiktigini söylememiz mümkündür. Sosyal medya uygulamalarinin asiri bir sekilde kullaniminin bireylerin gündelik yasantilarini olumsuz yönde etkileyebilecegi bir gerçektir. Yerinde ve dozunda kullanimin önemli oldugu sosyal medya uygulamalari afet sürecinde yapilan birçok yardim çagrisina hizli ve kisa bir sürede destek saglanmistir.” dedi.

Kaynak: İHA