Putin Ve Lukasenko, Moskova'da Bir Araya Geldi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko, Rusya-Belarus Birlik Devleti Yüksek Konseyi toplantisi için Moskova’da bir araya geldi.

Putin Ve Lukasenko, Moskova'da Bir Araya Geldi


Rusya ve Belarus arasinda imzalanan "Birlik Devleti" anlasmasi çerçevesinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko, Rusya’nin baskenti Moskova’da bulunan Kremlin Sarayi’nda bir araya geldi. Anlasmanin uygulanmasi ve çok yönlü konularin ele alindigi toplanti öncesi Putin, iki ülke arasindaki ticaret hacminin 50 milyar dolar seviyelerine kadar ulastigini söyleyerek, "2021 yilinda ticaret hacmimiz yüzde 35 artarak 40 milyar seviyelerine, 2022 yilinda yüzde 12 artarak 45 milyar dolara ulasti. Belarus’un verilerine göre ticaret hacmimiz 50 milyar dolara kadar ulasti. Ekonomiyle ilgilenen herkes bu rakamlarin önemli rakamlar oldugunu anliyor" dedi.



"Birlik Devleti" anlasmasinin yüzde 72 düzeyinde uygulandigini aktaran Putin, "Bugüne kadar hükümetlerimiz ve kurumlarimiz programlarin yüzde 72’sini tamamladi ve bu durumun somut sonuçlari da oluyor. Bugün de üzerinde durdugumuz çalismalara hiz kesmeden devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Gerilimlere karsi Birlik Devleti Güvenlik Konsepti hazirlayacagiz"

Rusya ve Belarus’un stratejik isbirliginin gelistirilmesi konusunda da planlarini sürdürdüklerini belirten Putin, kendilerine yönelik tehditlere karsi bir çalisma yürüttüklerinden bahsetti. Putin, "Rusya ve Belarus, savunma ve güvenlik anlaminda isbirligini genisletiyor. Bu elbette ülke ve halklarimizin çikarlari dogrultusunda yapiliyor. Bugünkü uluslararasi kosullar göz önüne alindiginda bu gerçekten de çok önemli. Bu baglamda bugünkü toplantinin gündemine alinan Birlik Devleti Güvenlik Konsepti hazirliklarina baslanmasi büyük önem arz etmektedir. Bu belgede, ülkelerimizin dis sinirlarinda artan gerilim ve bize karsi baslatilan yaptirim ve enformasyon savasi isiginda isbirligimizin temel görevlerinin tanimlanmasi amaçlaniyor" dedi.



"Macron gibi çene çalmak yerine tüm nükleer silahlari imha edelim"

Putin’in ardindan söz alan Lukasenko, Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron’un, Rusya’nin Belarus’a nükleer silah yerlestirme kararini elestirerek, "Hiçbir ülke baska bir ülkenin topraklarina nükleer silah yerlestirmemeli" sözlerine yanit vererek, "Onunla ayni düsüncedeyim. Bu yüzden Amerikalilarin, nükleer silahlarini onlari yerlestirdikleri alti ülkeden birden çikarmasi gerek. Bu konuda oldukça radikalim. Nükleer silahlarin hepsini bir araya toplayip onlari imha etmek gerektigine inaniyorum. Bunun çözümü budur. Malum arkadasimiz (Emanuel Macron) gibi çene çalmakta hepsi uzman. Nükleer silahlarin hepsini bir araya toplayip yok edelim diyorum. Yapilacak en iyi sey bu. Ancak bu yapilmadikça biz de onlar ne yapiyorsa onu yapacagiz" dedi.

Kaynak: İHA