Prof. Dr. Akbas Açiklamasi 'Kara Gün Dostu Türkiye, Ektigini Biçiyor'

Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Prof. Dr. Zafer Akbas, kara gün dostu olan Türkiye’nin kara gününde neredeyse dünya devletlerinin yarisindan destek almak suretiyle, adeta ektigini biçtigini söyledi.

Prof. Dr. Akbas Açiklamasi 'Kara Gün Dostu Türkiye, Ektigini Biçiyor'
Iletisim Baskanligi tarafindan düzenlenen “Dogal Afetlerde Uluslararasi Is Birligi ve Dayanisma” panelinde Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Prof. Dr. Zafer Akbas sunum gerçeklestirdi. Prof. Dr. Zafer Akbas, dogal afetlerin, siyasi, toplumsal, ekonomik, insani girift boyutlarinin oldugunu, bütün bunlari minimize etmenin en önemli yollarindan birinin uluslararasi is birligi ve dayanismayi artirmaktan geçtigini söyledi.

Türk Devletleri Teskilati, NATO, BM ve AB gibi uluslararasi örgütlerin Türkiye’ye destek verdigini hatirlatan Akbas, dogal afetlerle mücadele etmenin önleme ve hazirlik asamalarini da içerdigini, bunun yani sira, afet aninda ve sonrasinda müdahalelerin de kritik oldugunu kaydetti.

Ayrica dogal afetler ve uluslararasi iliskiler arasinda birkaç yönlü baglantinin bulunabilecegini dile getiren Akbas, bunlarin bir kisminin “yardim ve insani yardim, çevre politikalari, güvenlik, göç ve insan hareketleri” olarak sayilabilecegini ifade etti.

Dogal afetlerin her ülkeyi ciddi yikici ve sarsici düzeyde etkileyebilecegini dile getiren Zafer Akbas, ABD’nin orman yanginlarinda uluslararasi yardim talebinde bulundugunu hatirlatti. Bu nedenle dogal afetlerde her devletin uluslararasi destege ihtiyaç duymasinin olagan oldugunu ifade etti.



“Yardimlar uzun vadeli iyilestirme ve yeniden yapilandirmada önemli”

Prof. Dr. Zafer Akbas afetlerin, uluslararasi iliskilerde uluslararasi yardim ve is birligi konularini gündeme getirdigini, afetlerin etkisinin, uluslararasi insani yardim kuruluslari, uluslararasi örgütler, diger devletler ve sivil toplum kuruluslari gibi aktörlerin katkilarina bagli oldugunu, buna ek olarak, afetlerin genellikle insanlarin göç etmesine ve sinirlarin açilmasina neden oldugunu vurguladi. Ayrica uluslararasi dayanismanin, afetzedelere yardim saglamanin yani sira, uzun vadeli iyilestirme ve yeniden yapilanma süreçlerinde de önemli oldugunu belirten Akbas, bu süreçlerde diger ülkelerden saglanacak kaynaklarin ve teknik destegin afetzedelerin yasam standartlarinin tekrar yükseltilmesi ve altyapinin yeniden insa edilmesi için gerekli oldugunu söyledi.

Dogal afetlerde uluslararasi is birligi ve dayanisma ruhu, insanlarin hayatini kurtarmak ve afetin etkilerini azaltmak için çok önemli oldugunun altini çizen Prof. Dr. Akbas, bu nedenle, tüm ülkelerin, afetlerle mücadele etmek için birlikte çalismasi ve acil müdahalelerde is birligi yapmasinin bir zorunluluk oldugunu kaydetti.



“Kara gün dostu Türkiye, ektigini biçiyor”

Ayrica dogal afetlerin, devletler açisindan yikici etkilere sahip oldugunu, ilk olarak, ülkelerin ekonomisini olumsuz etkiledigini, ikinci olarak, insan kaynaklarini ve altyapiyi yok edebilecegini, insanlarin evlerini, okullarini, hastanelerini ve diger altyapilari kaybetmelerine neden olabilecegini vurgulayan Prof. Dr. Zafer Akbas, üçüncü olarak da devletlerin güvenlik açisindan sorunlarla karsilasmasina neden olabilecegini kaydetti.

Sunumunda "insani diplomasi" kavramina da deginen Akbas, dogal afet ve insani kriz zamanlarinda devletlerarasi iliskilerin insani boyutunun ‘insani diplomasi’ kavramiyla ifade edilmekte oldugunu, Türkiye’nin insani diplomasi faaliyetlerini basarili bir sekilde yürüttügünü söyledi.

Bununla beraber Türkiye’nin, son yillarda insani yardim konusunda önemli bir aktör haline geldigini ve dünya genelindeki insani krizlerde önemli bir rol oynadigini anlatan Akbas, Anadolu’nun, çevresi için adeta hep bir baba ocagi bir huzur yeri oldugunu; tarih boyunca Mogollar, Yahudiler, Kirimlilar, Bulgaristan Türkleri, Kafkas halklari, Araplar, Kürtler, Gürcüler için bir yuva haline dönüstügünün altini çizdi.

Konusmasinin sonunda kara gün dostu olan Türkiye’nin kara gününde neredeyse dünya devletlerinin yarisindan destek almak suretiyle, adeta ektigini biçtigini söyleyen Prof. Dr. Zafer Akbas, Maras depreminin, depremlerde uluslararasi yardim ve destegini hayati ve kritik önemi oldugunu tüm dünyaya bir daha gösterdigini, ülkemizin ve insanligin bir daha böyle aci felaketler yasamamasi dilegini vurgulayarak sunumunu tamamladi.
Kaynak: İHA