Ögretim Üyesi Akkus Açiklamasi 'Bugünlerde Yagan Karin Kurakligi Bir Nebze Olsun Hafifletmesini Ümit Ediyoruz'

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, "Bilindigi üzere son 2-3 yildir ciddi bir kuraklik yasiyoruz. Van Gölü havzasinda kimi derelerde yaz sonu neredeyse kuruma noktasina geldigine sahit oluyoruz. Bugünlerde yagan karin kurakligi bir nebze olsun hafifletmesini ümit ediyoruz" dedi.

Ögretim Üyesi Akkus Açiklamasi 'Bugünlerde Yagan Karin Kurakligi Bir Nebze Olsun Hafifletmesini Ümit Ediyoruz'
Van Gölü’ne kiyisi bulunan Ipekyolu, Edremit, Tusba, Gevas, Muradiye ve Ercis ilçeleriyle Bitlis’in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde yaklasik 20 bin kisi geçimini inci kefalinden sagliyor. 2 yildir kuraklik nedeniyle zorlu bir göç dönemi geçirmesi beklenen inci kefalinin, geçtigimiz hafta etkili olan yagislar sayesinde rahat bir dönem geçirmesi bekleniyor. Karlarin erimeye baslamasiyla debileri yükselen akarsu ve derelerde, baliklarin oksijen sikintisi yasamadan üreme dönemini saglikli sekilde tamamlayacagi öngörülüyor. Van Gölü’nde yasayan inci kefalinin, üremek için tatli sulara yolculuguna 9 gün kala, son yagan karla en yogun hareketliligin yasandigi derelerin debisinde az da olsa yükselme oldu.

Son yagan karla debinin yükselmesini ümit ettiklerini ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, "Ülkemizin her yerindeki akarsular büyük bir öneme sahip. Fakat söz konusu Van Gölü havzasi oldugu zaman bu önem on kat daha fazla oluyor. Çünkü Van Gölü’ne dökülen akarsular, yaz aylarinda gölden üremek için derelere göç eden inci kefallerinin göç habitatini olusturuyor. Bu sebepten dolayi yaz ayinda Van Gölü’ne dökülen akarsularda su olmasi bölge için hayati bir öneme sahip. Çünkü Van Gölü’nde inci kefali avciliginda 20 bini askin insan geçimini sagliyor. Böylesine ekonomik degerli stogun sürdürülebilir devamliligi yaz ayinda akarsularda su bulunmasina bagli. Bilindigi üzere son 2-3 yildir ciddi bir kuraklik yasiyoruz. Van Gölü havzasinda kimi derelerde yaz sonu neredeyse kuruma noktasina geldigine sahit oluyoruz. Bugünlerde yagan karin kurakligi bir nebze olsun hafifletmesini ümit ediyoruz. Özellikle yaz ayinda barajlarda su olmasi hayati öneme sahip. Çünkü Ercis’teki Zilan ve Deli çayda tamamen göçün sonunu barajlardan sagladigimiz su ile getirdik. Bu yagan kar ile beraber barajlarin da bir nebze olsun doluluk oraninin artmasi göçün biraz daha rahat geçmesine imkan taniyacaktir" dedi.

Kaynak: İHA