GSO'da Deprem Bölgesine Özel TÜBITAK Destekleri Toplantisi Yapildi

Gaziantep Sanayi Odasi’nda (GSO), deprem bölgesinde faaliyet gösteren firmalara yönelik hazirlanan desteklerden yararlanilmasi adina, Tübitak-Teknoloji ve Yenilik Destek Programlari Baskanligi (TEYDEB), "2023-Deprem Bölgesi Özel Çagrisi-Teknoçaba" programi tanitim toplantisi yapildi.

GSO'da Deprem Bölgesine Özel TÜBITAK Destekleri Toplantisi Yapildi
GSO Meclis Toplanti Salonunda gerçeklestirilen toplantiya, TEYDEP Baskan Yardimcisi Dr. Hasan Selçuk Selek, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, TEYDEP Grup Koordinatör Vekili Dr. Ismail Dogan, Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) Gaziantep Temsilcisi Ibrahim Ulutürk, Ipekyolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz, Gaziantep Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Necip Fazil Yilmaz, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, GSO Genel Sekreteri Yusuf Iymen ve is dünyasinin temsilcileri katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, pandemiyle baslayip depremlerle devam eden zor bir süreci hep birlikte yasadiklarini dile getiren Ünverdi, asrin felaketi olarak adlandirilan deprem felaketinde bölgemizin psikolojik, sosyal ve ekonomik anlamda derin yaralar aldigini söyledi.



Ünverdi, yaralari sarmak için de toplum olarak kenetlendiklerini ve essiz bir dayanisma örnegi gösterdiklerini ifade ederek, “Bu süreçte ekonomik olarak ne kadar hizli toparlanirsak o denli hizli ayaga kalkacagimiza inaniyorum. Normal yasamimiza dönmek için üretim, istihdam ve ihracatimiza devam etmemiz büyük önem tasiyor. Depremi yasadigimiz subat ayinda ihracatimiz yüzde 42,2 oraninda düserken, mart ayinda biraz toparlanmis olsak da yüzde 5,6 oraninda ihracatimizda düsüs var. Tabii biz bu süreçte hedeflerimizden vazgeçmis degiliz. Gaziantep Sanayi Odasi olarak bundan iki yil önce orta ve yüksek teknolojiye geçis için sanayide dönüsüm hamlesini baslatmis ve en son olarak Türkiye’de ilk defa Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan Sanayi Odamizda temsilcilik açilisini gerçeklestirmistik. Pandemi ve deprem bu sürece sekte vurmus olsa da biz sanayimizin teknolojik dönüsümü için elimizden geleni yapmaya kaldigimiz yerden devam ediyoruz” dedi.

Ünverdi, “Bu noktada, TÜBITAK hizli bir refleks göstererek bölgemizde devamliligin saglanmasi ve yenilikçi projelerin desteklenmesi için çok cazip bir program baslatti. Depremin etkiledigi 11 ilde faaliyet gösteren firmalara yönelik proje esasli arastirma, teknoloji gelistirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi amaciyla Ar-Ge ve yenilik içerikli projelere geri ödemesiz kredi imkani veriliyor. Tübitak tarafindan "2023-Deprem Bölgesi Özel Çagrisi-Teknoçaba" basvurulari baslamistir. Bütün firmalarimizi verilen desteklerden faydalanmaya, Ar-Ge ve inovasyona dayali üretimlerle, teknolojisi yüksek katma degerli üretimler yapmaya davet ediyorum. Gaziantep olarak 160 alanda binlerce çesit üretim yapiyoruz, ancak Ar-Ge desteklerinden yeteri kadar faydalanmiyoruz. Kamu tarafindan verilen destekleri muhakkak degerlendirmeliyiz” seklinde konustu.

TEYDEP Baskan Yardimcisi Dr. Hasan Selçuk Selek, “Un var seker var biz ateslemeye geldik. Ocagi yakacagiz tabi bu isin pisiricisi asçisi sizler olacaksiniz. Üniversiteler danismanlik gerekirse her zaman yaninizdalar. Ipekyolu Kakina Ajansi’nin her zaman pozitif katkilari var. Siz sanayicilerimize çok güzel desteklerimiz var. Biz igneyi önce kendimize batiriyoruz. Belki kendimizi iyi anlatamadik. Bir kere daha anlatalim diye geldik. Deprem bölgesine pozitif farklilik yapan desteklerimiz var. Biz istiyoruz ki bize gelin basvurun. Bize birçok kanaldan ulasabilirsiniz. Yardim ve destek vermek isteriz. Insallah yapacagimiz çalismalarla bir nebze olsun acilarin dinmesine vesile oluruz. Sizleri bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

2023-Deprem Bölgesi Özel Çagrisi-Teknoçaba" programi ve diger desteklerle ilgili katilimcilara sunum yapan TEYDEP Grup Koordinatör Vekili Dr. Ismail Dogan da, “Hep birlikte çalisarak depremin yaralarini sarmaya çalisacagiz. Bu tür felaketlerin çözümlerinin bilim ve teknoloji temelli olacagina inaniyoruz. Bu yüzden Ar-Ge projelerine, sanayicilerimize, üniversitelerimize destek veriyoruz” diye konustu.

Düzenlenen toplanti soru cevap bölümü ve plaket takdimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA