Fransa'da Emeklilik Reformuna Karsi Sokaklar Yine Karisti

Fransa’da emeklilik reformuna karsi binlerce kisi yeniden sokaga indi. Baskent Paris’te protestocular, Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un favori restoranlarindan La Rotonde’ye saldirdi.

Fransa'da Emeklilik Reformuna Karsi Sokaklar Yine Karisti
Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Çin’e düzenledigi resmi ziyaret sirasinda Fransa'da sokaklar yeniden karisti. Parlamentoda oylamaya sunulmadan geçirilen tartismali emeklilik reformunu karsi binlerce kisi ülke genelinde sokaga indi. Göstericiler, Macron’u istifasini talep ederken, bir gösterici elinde "Macron istifa edin. Çin’e kadar bizi duyacaksiniz" yazili bir pankart tasidi.

Göstericiler, baskent Paris’te Cumhurbaskani Macron’un favori restoranlarindan La Rotonde’ye saldirdi. Polis, restoranin çevresinde barikat kurarken, göstericiler, polise sise ve benzeri nesneler firlatti. Polis ise göstericilere göz yasartici gaz ile karsilik verdi. Protestocular, ayrica Paris’teki Credit Agricole banka subesine baskin düzenledi.

Protestolar büyük ölçüde barisçil geçerken, genellikle kenar mahallelerde siddet olaylari yasandi. Protestolarin 11’inci gününde katilim diger günlere kiyasla daha az oldu.

Macron, seçim zaferini La Rotonde’de kutlamisti

Ünlü Ispanyol ressam Pablo Picasso da dahil olmak üzere ünlü isimlerin ugrak yeri olan tarihi La Rotonde’de Macron ve ekibi, 2017’de seçim zaferini kutlamisti.

Anayasa Konseyi, tartismali yasayi 14 Nisan’da görüsecek

Reformlarin bir kismini veya tamamini iptal etme yetkisine sahip olan Anayasa Konseyi, parlamentoda geçen tartismali emeklilik reformunu 14 Nisan’da karara baglayacak. Uzmanlar, Anayasa Konseyi’nin emeklilik reformuna dair yasayi iptal ihtimalinin düsük oldugu görüsünde.

Macron hükümetine karsi iki gensoru önergesi verilmisti

Emeklilik reformu, Ulusal Meclis’te oylamaya sunulmadan Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasi kullanilarak kabul edilmesinin ardindan Cumhurbaskani Macron hükümetine karsi iki gensoru önergesi verilmisti. Verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine ragmen 287 olan oy çogunlugunun 9 oyla saglanamamasi nedeniyle reddedilmisti. Ikinci gensoru önergesi ise 94 lehte oy alarak basarisiz olmustu. Iki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te basarisiz olmasinin ardindan emeklilik reformu yasalasmisti.

Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre, Fransa’da 1 Eylül’den itibaren emeklilik yasi her yil 3 ay kademeli olarak artirilacak. Emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. 2027’den itibaren emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil çalismis olmak gerekecek.
Kaynak: İHA