Dr. Ögretim Üyesi Öztorun Açiklamasi 'Sivi Tüketiminin Az Olmasi Böbrek Tasina Neden Oluyor'

Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Kenan Öztorun, sivi tüketiminin az olmasinin böbrek tasina neden oldugunu vurguladi.

Dr. Ögretim Üyesi Öztorun  Açiklamasi 'Sivi Tüketiminin Az Olmasi Böbrek Tasina Neden Oluyor'
Dr. Ögr. Üyesi Kenan Öztorun, böbrek tasinin idrar içerisindeki minerallerin kristallesmesinin ardindan bu kristallerin bir araya gelerek taslasmasi sonucu olustugunu belirtiyor. Ayrica Öztorun, agri, idrardan kan gelmesi ve idrar yapma sikliginda artis gibi pek çok belirtiler gösteren böbrek tasina metabolik bozukluklarin ya da sivi tüketiminin az olmasinin da neden olduguna dikkati çekiyor. En sik görülen böbrek hastaliklari arasinda yer alan böbrek tasi hakkinda bilgi veren Öztorun, tasin idrar yolunu tikamasi nedeniyle agri görülebilecegini söyledi.

Agrinin genellikle sirt, karin veya göbek bölgesinde hissedildigini ve idrar yapma sirasinda arttigini belirten Öztorun, "renal kolik" adi verilen bu agrinin oldukça siddetli olduguna dikkati çekti.

Öztorun böbrek tasinin diger belirtilerini; idrardan kan gelmesi, idrar yapma sikliginda artis, idrar yolu enfeksiyonu ve agrili idrar yapma olarak siraladi.

Böbrek tasi hastaliginin tanisi

Böbrek tasi hastaliginin tanisi için iyi bir muayenenin önemine isaret eden Öztorun, tani koyulmasi sürecine iliskin sunlari söyledi:

“Hastaliga tani koyma sürecinde kan ve idrar tetkikleri ile görüntüleme yöntemlerinden faydalanilmaktadir. Ultrasonografi, direk grafi ve düsük dozlu ilaçsiz ince kesit tomografi üriner sistem tas hastaligi tanisinda kullanilan en sik ve önemli radyolojik görüntüleme yöntemleridir. Bazi özel durumlarda kontrastli görüntüleme tetkikleri, böbrek fonksiyonu ve idrar kanali darligi konusunda süphe varligi durumunda da sintigrafik incelemelere basvurmak gerekebilmektedir.”

Böbrek tasi farkli yöntemlerle tedavi edilebiliyor

Öztorun, böbrek tasinin vücut disi sok dalga tedavisi, açik operasyonlar ve lazer uygulamasi basta olmak üzere birbirinden farkli yöntemlerle tedavi edilebilecegini belirtti.

Vücut disi sok dalga tedavisi

Çapi 2 santimetreden küçük olan taslar için en uygun tedavi yöntemlerinden birinin vücut disi sok dalga tedavisi oldugunu belirten Öztorun, bu islemde ciltte herhangi bir kesi veya bir delik araciligiyla böbrege girisim yapilmadigini söyledi.

Bu islemin hastaneye yatis gerektirmedigini belirten Öztorun, vücut disi sok dalga tedavisinin yaklasik 40 dakika sürdügünü, özellikle çocuk hasta grubunda etkinliginin oldukça yüksek oldugunu belirtti.

Lazer ile kapali tas ameliyati

Öztorun, lazer ile kapali tas ameliyatinin bir kesi ya da delme islemi gerektirmeyen operasyonlar arasinda yer aldigini belirtti.

Küçük bir teleskop yardimiyla idrar yoluna girilerek üretra ve mesaneye geçildigini anlatan Öztorun, “Üreteroskopik tas cerrahisinde böbrek ile mesane arasinda yer alan idrar kanalinda (üreter) tasin lazer ile kirilarak temizlenmesi gerçeklestirilir. Lazer ile kapali böbrek tasi ameliyatinda ise esnek üreterorenoskop ile böbrek içerisinde yer alan tas lazer araciligiyla kirilmaktadir” bilgisini paylasti.

Öte yandan, Öztorun, lazer ile kapali tas ameliyati sonrasinda hastanin ayni gün ya da ertesi gün taburcu olabilecegini belirtti.

Perkütan nefrolitotomi/nefroliitotripsi yöntemi

Üroloji Uzmani Dr. Kenan Öztorun, hastanin yan sirt bölgesinden küçük bir delik açilarak uygulanan perkütan nefrolitotomi yöntemi hakkinda da bilgi verdi. Bu yöntemin 2 santimetreden büyük taslari olan hastalar için uygun bir tedavi seçenegi oldugunu belirten Öztorun, operasyon sürecine iliskin, “Cerrah hastanin yan/sirt bölgesinden açtigi küçük bir delikten olusturdugu tünelle böbrege ulastiginda, olusturdugu tünelden nefroskop adi verilen aletle tasa ulasir. Tasi kirmak için hava basinçli tas kirici, yüksek frekansli ses dalga tas kirici ve lazer tas kirici kullanilir ve kirilan tas parçalari böbrekten temizlenir” açiklamasinda bulundu.

Laparoskopik ve açik böbrek tasi ameliyati

Üroloji Uzmani Dr. Kenan Öztorun, laparoskopik böbrek tasi ameliyatinin diger tedavi seçeneklerinin kullaniminin uygun olmadigi ya da riskli oldugu durumlarda tercih edildigini aktardi. Öztorun uygulamanin, karin zari içerisine girilerek ya da karin zari disinda kalarak ciltten deliklerin açilmasi sonrasi kamera ve çesitli el aletleri kullanilarak yapildigini belirtti.

Açik böbrek tasi ameliyati hakkinda da bilgi veren Öztorun, “Teknolojik gelismeler sonrasi günümüzde oldukça nadir kullanilan bir yöntem halini almistir. Hastanede uzun yatis süresi, hastanin daha fazla agri duymasi, iyilesme süresinin uzun olmasi ve kötü kozmetik görünüm dezavantajlari arasinda yer almaktadir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA