Cildiye Profesöründen Uyari Açiklamasi 'Saçkiran Olan Bölgeye Sarimsak Veya Jilet Sürmeyin'

Dermatoloji(Cildiye) Uzmani Prof. Dr. Müge Güler Özden, “Saçkiran siklikla kendi kendine düzelir ama uzayan, çocugu endiseye sevk eden tablolar olabilir. Bu durumda ’sarimsak’ ve ’jilet’ gibi yöntemlere basvurulmamali. O bölgenin kendi kendine veya hekimin uygun görecegi tedavilerle iyilesmesi saglanmali” dedi.

Cildiye Profesöründen Uyari Açiklamasi 'Saçkiran Olan Bölgeye Sarimsak Veya Jilet Sürmeyin'
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden, kellikle mücadele ve saçkiran hastaliginda kullanilan tedavi yöntemleri hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

“Erkek tipi kellikte kullandigimiz kök hücre teknolojileri de son yillarda çok gelisti”

Kellik sikintisi yasayan hastalara ’mezoterapi’ uygulamasi yaptiklarini anlatan Prof. Dr. Müge Güler Özden, "Mezo derinin orta kismi anlaminda kullanilan Latince bir kelimedir. Mezoterapi ise derinin orta tabakasina tedavi uygulamanin geleneksek adidir. Mezoterapi uygularken içine koyulan ürünler çok çesitli olabilir. Saç dökülmesi mezoterapisinde birçok vitamin, mineral bazi elementler oldugu gibi saç dökülmesinde özellikle erkek tipi kellikte kullandigimiz kök hücre teknolojileri de son yillarda çok gelisti. Laboratuvar ortaminda üretilen kök hücreler, ya da göbek yagi, bel bölgesindeki yaglar, kulak arkasindan ya da yeni dogan bebeklerden elde edilen kök hücreler hastalara saç dökülmesini önlemek amaciyla uygulanan mezoterapi yöntemlerinin en gelismisleridir. Bizler de bu yöntemlerin hepsini uygun hastalarda kullanmaktayiz” diye konustu.



“Saçkiran hastaligi yasayan hastalara öneriler”

Saç dökülmesi ile bazen saçkiran seklinde de karsilastiklarini söyleyen Dr. Özden, “Saçkiran bazen aniden saçin tamamen saglikli oldugu anda saçli deride bir kayip olarak karsimiza çikar. Saçkiran çocuklardan bir strese bagli olabilecegi gibi alta yatan bir tiroit hastaligi bazen demir eksikligi anemisi gibi bir hastaligin bulgusu da olabilir. Bu nedenle bir dermatoloji uzmani tarafindan görülmesi çok önemlidir. Saçkiran çok iyi huylu bir hastaliktir. Siklikla kendi kendine düzelir ama uzayan, çocugu endiseye sevk eden tablolar olabilir. Bu durumda uygun yaklasimlarla tedavi yapilabilir. Bu noktada bilmemiz gereken sey, saçkiranin iyi huylu ve tedaviye iyi yanit veren bir hastalik oldugunu anlamaktir. O bölgeye sarimsak, jilet gibi yöntemlere basvurmadan, kendi kendine veya hekimin uygun görecegi tedavilerle iyilesmesini temin etmek gerekir. Eger altta yatan bir stresi varsa çocugun bu açidan çocugu ruh sagligi uzmanina yönlendirmek önemlidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA