Bayburt'a Özgü 'On Besi' Geleneginde Büyük Cosku

Bayburt’ta her yil Ramazan ayinin 14’üncü gününde çocuklarin katilimiyla düzenlenen ’on besi’ gelenegi bu yilda devam etti.

Bayburt'a Özgü 'On Besi' Geleneginde Büyük Cosku
Bayburt’ta Ramazan ayinin 14’üncü gününü 15’e baglayan aksamda çocuklarin katilimiyla kutlanan ’on besi’ gelenegi bu yil da çocuklar tarafindan coskuyla yasatildi. Bayburt’ta asirlardir sürdürülen ’on besi’ gelenegi her yil Ramazan’in 14’üncü gününde çocuklar posetlerini alip kapi kapi gezip, ‘on besi’ diyerek seker, fistik, çikolata gibi hediyeler topluyorlar. Bayburt’un her mahallesinde kutlanan gelenek, Bayburtlular tarafindan sevilerek, yasatilmaya çalisiliyor.

Bayburt Belediyesi ise çocuklara posetler içerisinde kuruyemis, çikolata, bisküvi gibi çocuklarin sevecegi sekerlemeleri dagitarak ikramda bulundu.

Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, ’on besi’ geleneginin asirlik bir gelenek oldugunu ve belediye olarak gelenegi yasatma gayreti içerisinde bulunduklarini söyleyerek, "Bayburt’ta asirlardan beri devam eden bir gelenegimiz var, on besi gelenegi. Ramazan ayinin 14’ünü, 15’ine baglayan gece, Bayburt’ta on besi olarak tabir ediliyor ve çocuklarimizin mutluluk kaynagini olusturuyor. Burada Ramazan ayindaki o uhrevi havayla birlikte çocuklarimiz geçmisten günümüze tasidiklari degerleri yasatmaya çalisiyorlar, Bayburt halki da bunu sürekli hale getirdi. Biz de belediye olarak bu gelenegi devam ettirme gayretindeyiz" dedi.

Poset poset sekerleme, kuruyemis, meyve suyu, bisküvi gibi abur cuburlari teravih namazi saatine kadar toplayan çocuklarin mutlulugu ise yüzlerinden okundu.

Baskan Pekmezci’ye tesekkür eden Bayburtlu bir çocuk ise, "Baskanim iyi ki varsin" diyerek, "On besi gelenegi için çikolatalarimi aldik, çok mutluyuz. Bizi unutmayan Hükmü Pekmezci baskanima çok tesekkür ediyorum. Onun gibi insanlar var oldukça bu on besi gelenegi ve daha niceleri Bayburt’ta devam edecektir. Allah ondan razi olsun, Allah baskanimizi basimizdan eksik etmesin" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA