Baskan Gücenmez 'Eski Binalarin Yikim Orani Yüzde 50'Lerin Üzerinde'

Yapi denetimcilerin ortada bir karar yokken tutuklu yargilandigini ve o insanlarin da depremzede oldugunu belirten Yapi Denetim Kuruluslari Birligi Dernegi (YDKBD) Genel Baskani Tayfun Gücenmez, bu kisilerin tutuksuz yargilanmalari gerektigini söyledi. Beklenen depremlere dikkat çeken Gücenmez, eski binalarin yikim oraninin yüzde 50’nin üzerinden oldugunu ifade etti.

Baskan Gücenmez 'Eski Binalarin Yikim Orani Yüzde 50'Lerin Üzerinde'
YDKBD Yönetim Kurulu üyeleri ve sube baskanlari, Kahramanmaras ve Hatay merkezli yasanan büyük depremler sonrasinda ortaya çikan bilgileri paylasti.

Yapi denetim sistemiyle ilgili açiklamalarda bulunan YDKBD Genel Baskani Tayfun Gücenmez, “Binalarin denetimleri degil, esasinda binalarin yikilma sebeplerinin konusulmasi gerekiyor. Suçlu aramak yerine sistemdeki yanlislari ortaya çikarmak gerekiyor. Deprem yönetmeliklerindeki ivmelerin yetersiz oldugunu, imar planlarinda sorgulanmasi gerektigini, zemine tüpleriyle ilgili ayri bir denetim mekanizmasinin olusmasi gerektigi birçok kez dile getirdik” diye konustu.

"Tutuklu yapi denetimciler de depremzede"

Meslektaslarinin su anda tutuklu yargilandigini ifade eden Gücenmez, “Yani cezalari basladi.

Hâlbuki ortada bir sey yok. Yani bunlari israrla söylüyoruz. Insanlar da depremzede, aileleri de depremzede. Lütfen tutuksuz yargilansinlar. Ihmalleri varsa ki, bence yapi denetim ihmalinin çok çok az oldugunu ve bir çogunun beraat edecegini düsünüyorum. Buradan da bu incelemeleri yapan yetkililerimizden de rica ediyoruz. Lütfen konulara objektif müsahhas deliller isiginda yaklasilsin” dedi.

"10 milyon kisi yasanan depremden etkilendi"

Olayin sicakligindan, üzüntümüzden, acimizdan bu konulara sogukkanlilikla ve objektif degerlendiremediklerini ifade eden Gücenmez, “Bu kamuoyunda da böyle. Bel ki bir kisim hocalarimiz da böyle bakti olaya. Simdi bunu zaten dünya üzerinde bu verileri inceleyen çok yetkin kisilerin de çok çarpici açiklamalari var. ‘Sismik aletler oldugundan beri bu belki en büyük yasanan deprem’ diyorlar. Iki tane art arda büyük depremin olmasi ve bir aya yakin sürede on dört bine yakin depremin olmasi hakikaten inanilmaz büyük bir afet oldugunu gösteriyor. 11-12 ili etkiledi. 10 milyon vatandasimiz etkilendi. Yani bu da aslinda hem yurt disinda, hem yurt içinde de daha sogukkanlilikla degerlendirilen hocalarimiz bu afetin büyüklügünü müsahhas verilerle ortaya koydular. Üniversite raporlari ortaya koydu. AFAD verileri ortaya koydu. Bunu zaten açip baktigimizda çok net olarak görebiliyoruz” seklinde konustu.

"Eski binalarin yikilma orani yüzde 50’lerin üzerinde"

Yeni binalarin depreme karsi dayanikliligi yüzde 100’e yakin bir oranda oldugunu ifade eden Gücenmez, “Eski binalarda ise yikim orani yüzde 50’lerin üzerinde. Bu bize çok açik bir sey anlatiyor aslinda. Hizli sekilde binalari yenilememiz gerekiyor. Burada su tartismalari da aslinda kamuoyunun vatandaslarimizin birakmasi gerekiyor. Evim küçülecek. Evim su tarafa bakacak. Su katta olacak. Bakin çok ciddi bir deprem de tehlikesi. Artik bu deprem bize bunu da ögretmeli. Su mesaji verelim. Evlerimizi hizli sekilde mümkün olan tabii ki ekonomik ve sosyal taraflari var ama bir yön yol onun yöntemini bulalim. Bir araya gelelim. Evlerimiz belki küçülsün, belki biraz farkli yöne baksin, belki baska kata baksin. Ama yenilemis ve depreme dayanikli sekilde depremlere hazir sekilde bekleyelim diyelim” diye konustu.

YDKB Bursa Subesi Esra Inhanli da, “Tarihte esine az rastlanir bir depremde tek suçlu biz yapi denetimcilermisiz gibi lansa edilmek, binlerce meslektasimizi töhmet altinda birakmaktan öte ifa ettigimiz kamu grevinin inanirligina gölge düsürmüstür” dedi.

Çok sayida kisinin de katildigi toplanti, soru cevabin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA