Baskan Büyükkiliç Açiklamasi 'Günübirlik Borçlarimiz Disinda Borcumuz Yok'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç 4 yillik hizmet süresi içerisinde yatirimdan yatirima kostuklarini ve ilave bütçelerle yatirimlarda yüzde 100’ünün üzerine çikan bir yaklasim sergilediklerini söyledi. Baskan Büyükkiliç; "Günübirlik borçlarimiz disinda borcumuz yok. Talas’a yaptigimiz tramvay hattiyla ilgili uluslararasi yabanci kredi var, bir de Belsin’den Kumsmall’a olan tramvay hattimizla ilgili de Ulastirma Bakanligimiza mevzuat geregi ödemeler basliyor. Onlarin disinda ciddi manada borcumuz yok. Çarkin dönmeyecegi bir sey yok" dedi.

Baskan Büyükkiliç Açiklamasi 'Günübirlik Borçlarimiz Disinda Borcumuz Yok'
Gündeme dair açiklamalarda bulunan Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç; 6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan sehir merkezinde 14 binanin agir hasarli oldugunu söyledi.

1 ay içerisinde itiraz olunmadigi sürece yikim islemlerinin baslayacagini aktaran Büyükkiliç; "Kayseri merkezde malum yikilan bir bina var. Yeni mahallede 10 katli bir bina, 4 tane o bölgede yine gecekondu, Melikgazi’de 2 tane Kiliçaslan’da, 4 tane gecekondu var, Fevzi Çakmak’ta da 2 tane bina var. Okullar ve kamu binalari hariç agir hasarli binalar var. Askiya çikti, itiraz süresi basladi.

1 ay içerisinde yanilma payi olmasin, magduriyet olusmasin mantiginda itiraz var ise yeniden inceleniyor gerekirse. Itiraz yoksa 1 ay sonra süre tamamlaniyor, hepsi yikilacak" dedi.



Deprem ve Jeolojik Arastirmalar Merkezi Sube Müdürlügü kurulacak

Deprem Master Plani’nin hazirlanacagini ve Kayseri’de Deprem Arastirma Merkezi’nin kurulacagini belirten Baskan Büyükkiliç; "Kayseri hakikaten deprem riski açisindan 3. bölge olarak nitelendiriliyor. Depremle ilgili fay hatlari hepsi tespitli. Ama mikro düzeyde zemin etüdü yapilmasi konusunda çalisma yapilmasi lazim. Büyüksehir Belediyesi bünyesinde Deprem ve Jeolojik Arastirmalar Merkezi Sube Müdürlügü kurulacak. Önemli olan o nitelikte elemanlarin orada yer almasi. Zaten bunu bize birakmazlar. Bunu Çevre Sehircilik Bakanligi AFAD ve ilgili paydaslarla Türkiye bazinda yapacak. Ama önceligi tabi ki deprem olan bölgelere vermek suretiyle. Kayseri ile ilgili tespitler, yapilan çalismalar var. Kayseri ile ilgili gerek kentsel dönüsümle, gerekse eski yapi stogunun azaltilmasi ile ilgili binlerce konut yapiliyor. Bunlarin hepsi depreme hazirlik çalismalari. Nitekim 2000’li yillarda deprem yönetmeligine aykiri olarak yapilmis yapilardan 1 tane hasarli yok. Hepsi 2000 öncesinde. Zaten çogu Sariz, Pinarbasi’ndaki kerpiç yapilar. Bizim bundan sonra daha gayretli, daha hassas olmamiz lazim. Deprem Master Planimizda mevcutlar degerlendirilerek daha dikkatli bir seviyeye çekecek. Insallah bu Pazartesi meclisimiz var, orada kararimizi verecegiz" ifadelerini kullandi.

"Sahabiye müteahhitleri magdur, babayigitçe konusuyorum"

Sahabiye Kentsel Dönüsümü’ndeki müteahhitlerin yaninda olduklarini ve yargiya intikal eden dosyanin lehlerine çikmasi temennisinde bulundugunu açiklayan Baskan Büyükkiliç; "Sahabiye Kentsel Dönüsümde müteahhitler ihaleye girdiler, aldilar. Daha sonra malum ekonomik bir sikinti olustu dünyada ve ülkemizde. Ardindan fiyatlar 4-5 misline çikti. Fakat kamu bize yüzde 25 gibi fiyat farki verdi. Bu yüzde 25 hakikaten kurtarmaz. TOKI rahatlikla hareket ediyor ama belediyelerin böyle bir avantaji yok. Bir magduriyet oldugunu babayigitçe konusuyorum. Bizim orada teslim ettiklerimiz var. Biten is her zaman iyi istir. Burayla ilgili müteahhitlerin magdur oldugunun farkindayim. Hak olunca yasal olarak herkes hareket ediyor, ama yasal olarak firsat vermeyince hareket kabiliyetini sinirliyor. Burada bir cenaze var. Herhalde yargiya intikal etti, lehlerine çiksin diye temennide bulunuyorum. Çünkü hepsi bizim kardesimiz" seklinde konustu.



"Ciddi manada borcumuz yok"

Yatirimdan yatirima kosan bir belediye olduklarini ve suanda ciddi manada bir borçlarinin bulunmadiginin altini çizen Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç; "2 sene yatirimdan yatirima kosan ve dereceye giren, 2022’de de inaniyorum ki önceki yillardan daha fazla yatirima pay ayiran bir yaklasim içerisinde degerlendirme sonrasinda dereceye girecegimize inanan bir anlayistayim. Mevlam mahçup etmesin. Bütçelerimizi yüzde 100’üne yakin hem yatirimiyla hem getirisiyle hayata geçiren bir yaklasim sergiledik. Yüzde 100’leri az görürdük. Ilave bütçeler ekledik, yatirimlarimizin yüzde 100’ünün üzerine çikan bir yaklasim sergiledik. Günübirlik borçlarimiz disinda borcumuz yok. Talas’a yaptigimiz tramvay hattiyla ilgili uluslararasi yabanci kredi var, bir de Belsin’den Kumsmall’a olan tramvay hattimizla ilgili de Ulastirma Bakanligimiza mevzuat geregi ödemeler basliyor. Onlarin disinda ciddi manada borcumuz yok. Çarkin dönmeyecegi bir sey yok" diye konustu.

Yatirimlar hakkinda bilgiler veren ve hizli tren çalismalarinin Yerköy’den basladigini açiklayan Büyükkiliç; "Hizli tren ile ilgili çalisma Yerköy’de baslayacak. Dolayisiyla 142 kilometrelik gerekli çalismalari yapildi, haril haril devam ediyor. Havaalani ile ilgili süreç devam ediyor. Müteahhitleri deprem bölgesine gönderdiler geçici olarak. Buna bagli olarak biraz hizinda azalma oldu ama tamamlanma asamasina yaklasti. Birkaç aydan açilir, orada bir sorun yok" dedi.



"O sözler yakismadi"

Kayseripark AVM’de yapilan ve Melikgazi Belediyesi tarafindan ’Kaçak Yapi’ tutanagiyla durdurulmasi için islem yapilan çalismalar ile ilgili de açiklamalarda bulunan Baskan Büyükkiliç; "Kayserimiz için elbette önemli bir yatirimdi. O süreçten bu yana AVM anlayisinda degismeler oldu. Bunlar da o kültür içerisinde kendini yenileme ihtiyaci hissetti. Kafeteryalar daha önce yukarida olurdu, simdi zemin katta. Irtibatli olmak sartiyla, projelendirme kosuluyla zeminde sundurmalari yapmasinda yasal olarak hiçbir engel yok. Böyle yüzlerce yerler var. Tadilat degil, yapilmasi gereken orada bir uzatma. Kizginlikla söylenmis, gençligin heyecaniyla söylenmis gereksiz laflar. O sözler yakismadi, hiçbir zaman tasvip edecek halimiz yok. ,sonrasinda özür de dilediler. Yapilacak yapilmaya çalisildi. Burada kaçak insaat yaftasi ister istemez kurumsal bir yapisi olan, Türkiye çapinda firmasi olan bir kurulusa herhalde yakismaz. Bunu projelendirmis, getirmis Melikgazi’ye gitmis, Melikgazi demis ki ’büyüksehirin yetkisinde’, estetik kuruluna girmis, estetik kurulunun karari da encümenden geçmis. Olay bundan ibaret. Orada not diyor; ’takibi ilgili ilçe belediyesi’ diyor. Yani hangi ilçedeyse o projeye uygun olarak hayata geçiyor mu, geçmiyor mu takibi ilgili belediyede. Burada maksadini asan açiklamalar, gereksiz yere tartismalar, sanki sakli, gizli bir seyler çevriliyormus gibi bir algi olusturmalara gerek yok. Estetik kurulunun aldigi karar, sundurma. Statiginde oynama var ise o yanlis. Bununla ilgili gereken müdahale yapilir. Burada yapilan irtibatli hale getirip bir sundurma yapmak. Bunu getirmis projesini çizmis, estetik kurulunun aldigi karar encümenden de ayrica geçmis, bunun hayata geçmesini saglayacak. Projede zaten orayi açiyor. Sonuçta yapilmasi gereken bir sundurma, onunla ilgili yeme içme mekani olusturma. Orada bir ticari alan var. Çelik konstrüksiyon olusturulmaya çalisilan bir sey. Buna müdahale edildi, suanda böyle bir sey yok. Buna müsaade edilmedigini, yapilacaksa sadece sundurma yapilacagini, onu da irtibatlandiracagini bildirdik. Ben taraf degilim, burada yapilmasi gereken projeye uygun olarak hayata geçirilmesini saglamak. Proje irtibatli bir sundurmadir. Onun disinda yapilan bir olay varsa müdahale edilir, normal sekle dönüstürülür. Bu kadar üzerinde durulacak bir sey degil. Sonuç itibariyle bunun yüzlercesi var. Dis cephenin açilmasi projede var. Beton kesme isleminin dogru olmadigindan gerekli müdahale yapildi. Kaçak olarak delinmis, belediye müdahalesiyle kapatildi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA