Bakan Kirisci Açiklamasi 'Aydin'in Tarimsal Hasilasi Yüzde 496 Artarak 9 Milyara Yükseldi'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Aydin’a yapilan yatirimlarin çiftçinin alin teriyle birleserek karsiligini buldugunu belirterek, "Aydin’in tarimsal hasilasi yüzde 496 artarak 9 milyara yükseldi” dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Aydin'in Tarimsal Hasilasi Yüzde 496 Artarak 9 Milyara Yükseldi'


Aydin Tarim Sektörü Temsilcileri Toplantisi çerçevesinde Aydin’a gelen Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, programda tarim sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Çiftçiler ve tarim sektörü temsilcileri ile gerçeklestirdikleri toplantilarin 36’ncisini Aydin’da gerçeklestirdiklerini ifade eden Bakan Kirisci, konusmasinda Aydin’a yapilan yatirim ve destekleri anlatti. Aydin’in, ülke genelinde kurulan güçlü altyapiya çok önemli katkilar sundugunu ifade eden Bakan Kirisci, “Son 20 yilda Aydinli çiftçilerimize toplam 38 milyar tarimsal destek verdik ve orman su alaninda yatirim yaptik. Yine son 20 yilda Aydin’a verilen bu destek kendini gösterdi ve bu destekler, yatirimlar sayesinde bitkisel üretimde yüzde 120’lik bir artis, büyükbas hayvan varligimizda yüzde 149 bir artis, küçükbas hayvan varligimizda yüzde 96’lik bir artis, kanatli hayvan varligimizda yüzde 47’lk bir artis, arili kovan varligimizda da yüzde 177’lik bir artis gerçeklesmis oldu. Kirsal kalkinma alaninda Genç Çiftçi projemiz çerçevesinde 636 projeye tam 115 milyon lira destek sagladik. Yine Ormanin Köylüleri (ORKÖY) çerçevesinde bin 843 projeye tam 209 milyon lira hibe ve kredi verdik. Kirsal kalkinma destekleri çerçevesinde ise bugüne kadar 369 projeye 740 milyon hibe destegi sagladik. Bu destek ve hibelerle toplam 9 binden fazla kisiye istihdam olusturduk. Bütün bu destekler sizlerin emegiyle, alin teriyle birlesti ve Aydin’in tarimsal hasilasi yüzde 496 artarak 9 milyara yükseldi. Tarimsal ihracati da 8 kat artisla 290 milyon dolara çikti. Ayrica yaptigimiz su yatirimlariyla toplamda 494 milyon metreküp biriktirme hacmine sahip 26 baraj ve göleti hizmete aldik. Barajlar sayesinde Aydin’da 555 bin dekar bereketli tarim arazisi sulanmaya baslandi, 3.2 milyar lira zira gelir artisi elde edildi. 55 arazi toplulastirma projesiyle 341 bin dekar alanda çalisma yürüttük. 99 derenin islahi ve taskin projesini yaparak, vatandaslarimizin can ve mal güvenligini sagladik. Aydin’in yesiline yesil katmak için 124 milyona yakin fidani toprakla bulusturduk. Vatandaslarimizi tabiatla bulusturmak maksadiyla 1 milli park, 4 tabiat parki, 15 devlet avlagi, 1 genel avlak sahasi tesis ettik. Ayrica bölgemizdeki bal üretimini gelistirmek ve destek için 9 bal ormani olusturduk. Orman köylerimizde yasayan vatandaslarimizin gelirlerini artirmak amaciyla gelir getirici orman projesi çerçevesinde ceviz, badem, kestane, zeytin gibi agaç fidanlari dikerek, geliri artirici ormanlari kurduk. Aydin’da da yaklasik 130 köyde 683 bin gelir getirici fidani toprakla bulusturduk. Bu güzel kentimize yaptiklarimiz ortada ama yeterli degil. Aydinlilar bu yaptiklarimizdan daha fazlasini hak ediyor. Yaptiklarimiz yapacaklarimizin garantisi ve müjdecisidir” diye konustu.



“Jeotermal OSB’ler kent tarimi için çok önemli”

Aydin’da hayata geçirilecek olan Jeotermal Kaynakli Ihtisas OSB’nin önemine dikkat çeken Bakan Kirisci, “Aydin Efeler’de 776 dekar alanda kurulacak Jeotermal Kaynakli Ihtisas OSB, 2020 yilinda tüzel kisilik kazandi. Genel Yerlesim Planinin onaylandigini ve su anda 20 sera isletme parseliyle üretilecek ürünlerin islenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacagi 9 sanayi parselinin yer aldigi bu OSB’yi çok önemsiyoruz. Buna benzer OSB’leri de Türkiye’nin dört bir yaninda kurmaya basladik. Aydin Efeler’de var, ayni zamanda Agri Diyadin’de de var. Nevsehir Kozakli’da var, Kütahya Simav’da var. Bunun gibi Türkiye’nin dört bir yaninda bu OSB’lerin yayginlasmasi kent tarimi açisindan önemlidir diye düsünüyorum. Bunlarin faaliyete geçmesiyle özellikle Aydin için söylüyorum, 20 bin ton sebze üretimi gerçeklestirilecek ve dogrudan bin kisinin de istihdami saglanacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA