ABD Temsilciler Meclisi Heyeti, Tsai-Mccarthy Görüsmesinin Ardindan Tayvan'da

ABD Temsilciler Meclisi Dis Iliskiler Komitesi Baskani Michael McCaul ve 7 kisiden olusan heyet 2 günlük ziyaret kapsaminda Tayvan’a geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Heyeti, Tsai-Mccarthy Görüsmesinin Ardindan Tayvan'da


Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in California’da ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ile görüsmesinden saatler sonra ABD Temsilciler Meclisi Dis Iliskiler Komitesi Baskani Michael McCaul ve beraberindeki 7 kisilik heyet siyasi temaslarda bulunmak üzere Tayvan’a geldi. Heyette Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’den Young Kim, Ami Bera, French Hill, Guy Reschenthaler, Madeleine Dean, Michael Lawler ve Nathaniel Moran bulunuyor.

Tayvan lideri ile görüsecekler

Tayvan’da 2 gün boyunca temaslarda bulunacak olan ABD’li heyetin Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve Yardimcisi Lai Ching-te ile görüsmesi bekleniyor. ABD’li heyet, Yasama Sözcüsü You Hsi-kun’un tarafindan verilen yemege katilacak ve Tayvan Disisleri Bakani Joseph Wu ile de bir araya gelecek. Görüsmelerde silah satisi da dahil olmak üzere çok sayida konu masaya yatirilacak.

Pekin’den ziyaretlere yanit geldi

ABD-Tayvan arasinda yasanan ziyaretlere sert tepki gösteren Pekin yönetimi yeni bir adim daha atarak Tayvan Bogazi’nda 3 gün sürecek özel ortak devriye ve denetim operasyonu karari aldi. Fujian Deniz Güvenligi Idaresi (MSA) tarafindan yapilan açiklamada, Tayvan Bogazi’nin orta ve güney kesimlerinde 3 gün boyunca Tayvan gemilerinin denetlenecegi duyuruldu. Operasyon kapsaminda Çin Sahil Güvenlik gemisi "Haixun 06" bölgeye gönderildi.

Geçtigimiz ay, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Ken Calvert liderligindeki 6 kisilik ABD kongre delegasyonu 2 günlük ziyaret için Tayvan’a gelmis, Tayvan hükümet yetkilileri ile güvenlik, ekonomik ve ticari isbirligi konularinda görüsmüslerdi.

Pekin yönetimi, Tayvan’in Çin’in bir parçasi oldugunu savunurken, Çin ile egemenlik ihtilafi yasayan Tayvan ise "bagimsiz bir ülke" oldugunu belirtiyor. Tayvan, dünyada yalnizca 13 ülke tarafindan resmi olarak taniniyor.
Kaynak: İHA