ABD Temsilciler Meclisi Baskani Mccarthy'den Tayvan Açiklamasi Açiklamasi 'Silah Satisina Devam Etmeliyiz'

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy, "Tayvan’a silah satisina devam etmeli ve bu tür satislarin Tayvan’a zamaninda ulasmasini saglamaliyiz" dedi.

ABD’nin California eyaletinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüsen ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy, görüsmenin ardindan beraberindeki milletvekilleri ile birlikte açiklamalarda bulundu. Ülkesinin Tayvan ile isbirliginin hiç olmadigi kadar güçlü oldugunu belirten McCarthy, baglari daha da güçlendirmenin bazi yollari oldugunu söyledi.

Tsai ile gerçeklestirilen temaslara atifla "Görüsmelerimize dayanarak, birkaç eylemin gerekli oldugu açik" diyen McCarthy, “Öncelikle, Tayvan’a silah satisina devam etmeli ve bu tür satislarin Tayvan’a zamaninda ulasmasini saglamaliyiz. Ikinci olarak, özellikle ticaret ve teknoloji alaninda ekonomik isbirligimizi güçlendirmeliyiz. Üçüncüsü, ortak degerlerimizi dünya sahnesinde tanitmaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandi. Tarihin kritik bir döneminde yasadiklarini ve acilen harekete geçilmesi gerektigini kaydeden McCarthy, "Otoriter liderlerin gereksiz çatismalari kiskirtmak için siddet ve korkuyu kullanmaya çalismasi nedeniyle, dünyadaki gerilimler Soguk Savas’in sona ermesinden bu yana en yüksek noktasinda" dedi.

Ülkesi ve Tayvan’in baristan yana oldugunu kaydeden McCarthy, Tayvan ile Amerika arasindaki dostlugun, özgür dünya için çok önemli bir mesele oldugunu ve ekonomik özgürlük, baris ve bölgesel istikrari sürdürmek açisindan kritik önem tasidigini da sözlerine ekledi.

"Niyetimiz gerilimi tirmandirmak degil"

Tayvan ile iliskilerin Pekin yönetimi ile gerilimin tirmanmasina neden olup olmadigi ilgili bir soruya, "Hayir, niyetimiz gerilimi tirmandirmak degil" yanitini veren McCarthy, baristan yana olduklarini yineledi. Tayvan’i ziyaret edip etmeyecegine dair ilgili sorular karsisinda henüz böyle bir planin gündemde olmadigini söyleyen McCarthy, ancak bunun böyle bir plan olmayacagi anlamina gelmediginin altini çizdi. Olasi bir Tayvan ziyaretini her iki partiden de temsilcilerle yapabilecegini söyleyen McCarthy, "Çin, bana nereye gidebilecegimi veya kiminle konusabilecegimi söyleyemez" ifadelerini kullandi.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Tayvan ile diplomatik iliskileri sürdüren Belize ve Guatemala’yi içeren 10 günlük Orta Amerika ziyareti öncesinde ABD’nin California eyaletinde ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ile görüsmüstü. Tsai’nin ziyareti, Tayvan’in topraklarinin bir parçasi oldugunu savunan Pekin yönetiminin tepkisini çekmisti.
Kaynak: İHA