Yasli Seçmen Oy Kullanimi Öncesi Göz Muayenesi Tavisyesi

Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Yusuf Durlu, tüm yas gruplarinda oldugu gibi ilerleyen yaslarda da rutin göz kontrollerinin aksatilmamasi gerektigini söyledi.

Yasli Seçmen Oy Kullanimi Öncesi Göz Muayenesi Tavisyesi
Yasli kisilerde görülen göz hastaliklarinin çok önemli sorunlara yol açtigini belirten Durlu, özellikle oy kullanacak olan yasli kisilerin yaklasan seçim öncesi göz muayene ve tedavilerini zamaninda yaptirmalarinin çok önemli oldugunu vurguladi.

Göz tansiyonu, katarakt, retina ve sari nokta hastaliklari gibi birçok göz hastaliginin erken dönemde belirti vermeden ilerledigine dikkat çeken Durlu, "Sari nokta hastaligi çok önemli bir göz sagligi sorunudur ve özellikle ilerleyen yaslarda sikliginin artmasiyla ciddi görme sorunlari ve yasam kalitesinde azalmaya yol açiyor. Sari nokta hastaliginin belirtileri; görme kalitesinde bozulma, okuma ve araç kullanma zorlugu, cisimleri ve çizgileri kirik veya dalgali görme, renkleri soluk ve gri görme, yüzleri tanimakta güçlük, isiga hassasiyet, siyah noktalar, gece görüsünde azalma ve bakilan cismin ortasinda bulanik bir alan veya karanlik leke görme olarak siralanabilir. Sari nokta hastaliginda en önemli risk etkenleri kisinin yasi ve kalitimdir" diye konustu.

Hipertansiyon, sigara kullanimi, yetersiz ve dengesiz beslenme, sismanlik ile günes isiginin da sari nokta hastaligi açisindan önemli risk etkenleri arasinda oldugunu vurgulayan Durlu sunlari kaydetti: "Sari nokta hastaliginin tanisi damlali göz dibi muayenesi ve OCT veya optik koherens tomografi yöntemiyle konur. Islak tip sari nokta hastaliginda yapilan göz içine igne tedavileri sonrasi hastalarin görme orani ve yasam kalitesi artiyor. Son yillarda önemi giderek artan göz tetkik yöntemlerinden ilaçsiz anjiyo, sari nokta hastaliginin tani ve tedavisini yönlendirerek çok olumlu katkilarda bulunuyor. Ilaçsiz göz anjiyosunun en önemli avantaji damardan ilaç vermeden sari nokta ve retinanin damarlarini kisa sürede çok yüksek hassasiyetle inceleyebilme firsati sunmasidir. Bu yöntem sirasinda ilaç verilmedigi için hiçbir yan etkisi yoktur, alerjiye neden olmaz, kalp ve böbrek hastalarinda güvenli bir sekilde kullanilir. Islak tipte erken tani konularak belirli araliklarla yapilan göz içine igne tedavilerinden sonra hastanin görme kalitesinde iyilesme oluyor ve hastaliginin ilerleme hizi azaliyor. Ileri teknolojik teshis ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasindaki en önemli amaç, sari nokta hastalarimizin yasam kalitesini arttirmak ve iyilik halinin devamini saglamaktir."
Kaynak: İHA