AK Partili Çankiri 'Tarimi Bitirdiler' Söylemine Üreticilerle Yanit Verdi

AK Parti Izmir Milletvekili ve 2. Bölge Milletvekili Adayi Ceyda Bölünmez Çankiri, muhalefet çevresinde ‘ülkede tarimi ve hayvanciligi bitirdiler’ iddialarina Izmirli çiftçi ve üreticilerle bir araya gelerek yanit verdi. "Üreticiyle tüketiciyi bulusturduk" diyen Çankiri, sadece Izmir’de tarimsal ihracatin 3 milyar dolara yükseldigini açikladi.

AK Partili Çankiri 'Tarimi Bitirdiler' Söylemine Üreticilerle Yanit Verdi
AK Parti Izmir Milletvekili ve 2. Bölge Milletvekili adayi Ceyda Bölünmez Çankiri, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan Menemen Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen fidan dagitim törenine katildi.

Törende konusan AK Partili Çankiri, pandemi döneminde dünyanin en önemli ihtiyacinin gida oldugunu, AK Parti hükümetleri döneminde topragin her karisinin islenerek üretici ve tüketici bulusmasi gerçeklestirdiklerini bu sayede de gida zincirinde olumsuz tablo yasanmadigini söyledi.



Çankiri söyle konustu:

“Fide dagitimlarinda görüyoruz ki üreticiyle ve tüketiciyi bulustururken de alim garantili yerlerle de tüketiciyi üreticiyle bulusturuyoruz. Bu yüzden Izmir’de gerçekten fark olusturduk. Bugün Izmir’de 2 milyon 870 bin sebze fidemizi, 100 ton bugday tohumunu ve 738 kilo bamya ve kavun tohumunu sizlerle bulusturuyoruz. Il ve 30 ilçe müdürlügümüz sayesinde üretilen tüm ürünlerin nerede, ne kadar, kime, nasil ulastirilacagini tespit ettik. Kent genelindeki 150 bin çiftçi ve adina çok gurur verici.”

Izmir’de 7 milyar yatirim

Bakirçay ve Küçük Menderes Havzasini süs bitkileri alaninda Türkiye’de marka konumuna tasidiklarini aktaran Çankiri, “Son 20 yilda Izmir’de tarimda meyve üretimi yüzde 60 artarak 692 bin tondan 1,1 milyon tona ulasti. Tarla bitkileri üretimimizi son 20 yilda yüzde 200 arttirarak 2 milyon tondan 6,1 milyon tona ulastirdik. Süs bitkileri üretimimiz ise yüzde 33 artarak 342 milyon adetten 451 milyon adete ulasmistir. Süs bitkilerinde biliyorsunuz ki Küçük Menderes ve Bakirçay havzasini Türkiye’nin marka degerini en çok yükselten illerden biri olarak Izmir’de hizmet ediyoruz. Bunlarin yaninda da farkli ilçelerde kurmus oldugumuz ihtisas organizelerle, bitkisel üretime vermis oldugumuz destekle Tibbi Aromatik Bitkilere, çiçekçilige, seraciliga sadece Izmir özelinde 21 yilda 7 milyarlik yatirim yapmis olduk” diye konustu.



Muhalefete rakamlarla yanit verdi

Muhalefetin ‘ülkede tarimi ve hayvanciligi bitirdiler’ iddialarina da sert çikan Çankiri sunlari söyledi:

“Hayvancilik anlaminda son 20 yilda Izmir’de ari kovan varligimizi yüzde 93 arttirarak yilda 149 bin adetten 288 bin adete ulastirdik. Kanatli hayvan varligimiz yüzde 309 artarak 7,8 milyon adetten 20 milyon adete ulasti. Büyükbas hayvan varligimiz ise yüzde 240 artarak yilda 264 bin bastan 778 bin basa ulasmistir. Küçükbas hayvan yüzde 14 artarak 634 bin bastan 778 bin basa yükselmistir. Su ürünleri varligimiz ise yilda yüzde 10 bin tona ulasmistir. Bizim burada Izmir’de tarimsal ihracatimiz da yüzde 110 artisla 1,7 milyar dolardan 3 milyar dolara yükselmistir. Bu hizmetlerin hepsinde en önemli destek, en önemli etken, en önemli aktör sizlersiniz. Simdi Allah askina nasil olur da bu yatirimlari bu politikalari görmezlikten gelirler. Nasil tarim biter nasil hayvancilik biter diye algi olustururlar. AK Parti hükümetleri döneminde bir karis topragimizin bile ziyan olmasina müsaade etmedik, etmeyecegiz de. Muhalefet de hakli elbette. Izmir’den çikamadiklari için ya da koltuklarindan Izmir’i agizlarindan düsürmedikleri için tarimin hangi üretimle hangi desteklerle yapiliyor diye gidip görmedikleri için algi olusturuyorlar."

Çankiri temaslari çerçevesinde, Menemen Belediye Baskani Aydin Pehlivan ve Menemen ilçe teskilatindan partililerle birlikte ilçede esnaf ziyaretinde bulundu. Çankiri’ya, 75 yildir el yapimi dogal helva yapan Haci Helvaci Amca isletmesinden helva ikram edildi. Ilçenin Pazarbasi Mahallesi’nde yer alan ve tarihe meydan okuyan 81 yillik ilk bakkali olan Kubbeli Bakkal’dan da alisveris yapan Çankiri, bakkalin üçüncü kusak isletmecisi 67 yasindaki Ali Haydar Ayla ile de hatira fotografi çektirdi.
Kaynak: İHA