Yillara Meydan Okuyan Köy Evleri

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde 1999 depremini geçiren köy evleri adeta senelere meydan okuyor. 80 yillik ahsap evde yasayan 83 yasindaki Nizamettin Bozkurt, "Bu evler sallanmayla yikilmaz. Bu evleri anca hortum ya da kasirga götürür" dedi.

Yillara Meydan Okuyan Köy Evleri
Körfez’in köylerinde bulunan tarihi yaklasik 60 ila 90 yila dayanan iki katli evler, özgün mimarisiyle dikkatleri üzerine topluyor. Tugla ve agaç malzemeler kullanilarak insa edilen evler, ilçenin geleneksel mimarisini de yansitiyor. Bazi evlerde yasamin hala devam ettigi, bazilarinin ise bakimsizlik sebebiyle harabeye döndügü, camlarinin kirildigi ve duvarlarinin döküldügü görülüyor. Bin bir emekle insa edilen ve günümüzde hala özgünlügünü koruyan evler, fotograf meraklilarina da güzel kareler sunuyor.

80 yil önce insa edilen iki katli ahsap evde esiyle birlikte yasayan 83 yasindaki Nizamettin Bozkurt, "Evin temeli yapildigina 3-4 yasindaydim. Artik böyle eski evler kalmadi. Bazilari temelli yikildi gitti. Bununla beraber yapilan evler var çevrede. Onlarda da kimse oturmuyor" dedi.



"Bu evler agaç oldugu için anca bunlari hortum ya da kuvvetli rüzgar götürür"

17 Agustos 1999 depreminde evinin hasar almadigini söyleyen Bozkurt, "Bu evler Allah’a sükür depremde yikilmaz. Bunlar sallanmayla yikilmaz. Bunlari anca hortum götürür. Biz kasirga deriz, kuvvetli rüzgar olursa götürür. 1999 depreminde evin üst katindaydik. Sallaniyordu besik gibi. Torunum yerde yatiriyordu. Torunumu kucagima aldim. Bir elimle de duvara tutundum. Agaçlar sallaniyordu. Allah’a sükür hiçbir sey olmadi. Beton evler yikiliyor. Bu evler agaç oldugu için anca bunlari hortum ya da kuvvetli rüzgar götürür. Evimiz agaçtan insa edildi. Allah’in izniyle sallanmakla hiçbir sey olmaz" diye konustu.

Kaynak: İHA