Vazgeçilmeyen Bir Tutku, Saatlerce Yanlarinda Bekliyorlar

Sivasli kus yetistiricileri vazgeçemedikleri Sivas kusu için her gün sehrin disinda bulunan alana giderek kuslariyla yakindan ilgileniyorlar.

Vazgeçilmeyen Bir Tutku, Saatlerce Yanlarinda Bekliyorlar
Kent merkezine uzak bir nokta olan merakum mevkiinde kurulan çok sayidaki kus kümesi görenlerin dikkatini çekiyor. Kusbaz olarak bilinen kus yetistiricileri vazgeçemedikleri kuslari için her gün bu alana geliyorlar. Yaklasik 2 kilometre kare alanda kurulan çok sayidaki kus kümesinde onlarca kusbaz, yüzlerce Sivas kusunu besleyip yakindan ilgileniliyor. Çocuk yaslarda kapildiklari kus sevdasindan vazgeçemeyen Sivaslilar zamanlarinin büyük bir bölümünü kuslariyla geçiriyorlar. Adeta kuslar ile aralarinda dostluk olusan kusbazlar kus sevdasinin tarifini yapmakta bir hayli zorlaniyorlar. Kus yetistiricisi Muhammed Karapinar, Sivas kusunun sehir içindeki binalarin çatilarina inmediginden dolayi bos arazide yuvanin çok oldugunu söyledi.



“Özellikle erkek kusu uçurmayi çok severiz biz”

Muhammed Karapinar, özellikle erkek kusu uçurmayi çok sevdiklerini dile getirerek, “ Benim iki dedemde de bu merak vardi. Otomatik olarak bize de geçti. Arkadaslarimizin burada kümesleri var. Arazide kümesin çok olmasinin sebebi, Sivas kusu zor bir kus. Güçlü kuvvetli hirsli bir kus. Sehir içince alçak çatilara iyi kus inmez. Kendini araziye atar. Arazide kaldigi zamanda gece yabaniye yem olur. Onun için bu gördügünüz etraf hep kümes. En bariz özellikleri 2-3 saat uçsunlar. Özellikle erkek kusu uçurmayi çok severiz biz. Günlük gelip ilgileniyorlar. Günlük yemlemeleri lazim. Su içmeleri lazim. Bu hayvanlar kirilgan bir hayvan, hastalandi mi erken teshis görmedigi zaman çabuk telef oluyorlar” dedi.



“Bu bambaska bir ask”

Kusbaz Sagir Neco olarak bilinen Necati Kirçilikoglu, kus sevdasinin bambaska bir sevda oldugunu ifade ederek, “ Ben 54 yasindayim, babam beslerdi. Bize çocuktuk, o günden bugüne besleyen bir vatandasim. Profesyonel olarak kusbazlik yapmaktayim. Sivas kusunun en büyük özellikleri; çok uçumludur, havaya dayaniklidir, taklada iyidirler. Bu nasil bir sevda? Bu hiç bir seye benzemeyen bir sevda. Bu çocukluktan gelen bir sevda. Insan bir kusu bir kez sevdi mi daha birakamiyor. Bu bambaska bir ask. Çok iyi bir kus 100-200 bin liralara satilabiliyor. Kusun meraklisi çok” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA