Van'daki Krater Gölünün Büyük Kismi Kurudu

Van Gölü’nün kuzeyinde yer alan 2 bin 320 rakimli Meydan Kalderasi’na kesif gezisi düzenleyen Rota Doga Sporlari Kulübü üyesi bir grup dagci, krater gölünün büyük kisminin kurudugunu gözlemledi.

Van'daki Krater Gölünün Büyük Kismi Kurudu
Van Gölü Havzasi’ni tanitmak ve doga bilinci kazandirmak üzere etkinlikler düzenleyen Rota Doga Sporlari Kulübü, geçtigimiz hafta 3’üncü kesif gezisini düzenledi.

Kesif gezileri çerçevesinde Van Gölü’nün kuzeyinde, Ercis ilçesinin 7 kilometre kuzeybatisinda yer alan Meydan Kalderasi ve Gürgürbaba Obsidyen Tepesi’ne tirmanis gerçeklestirildi.

Gürgürbaba Obsidyen Tepesi’nin zirvesinde 2 bin 320 rakimli krater gölünü inceleyen dagcilar, gördükleri manzara karsisinda sasirdi. Dagcilar, küresel iklim degisikliginin etkileri nedeniyle krater gölünün büyük bir kisminin tamamen kurudugunu gözlemledi.

Konuya iliskin bilgi veren Rota Doga Sporlari Kulübü yöneticilerinden Sedat Karacan, krater gölünün bölgenin en büyük ikinci volkanik gölü oldugunu belirtti.

Krater gölünde sularin çekildigini ifade eden Karacan, “Gölün eski fotograflarini inceledik. Buna göre gölün büyük bir kisminin kurudugunu gözlemledik. Göl resmen bir dereye dönüsmüs. Su daha önce dagin çanak kisminin yarisini kapliyormus. Ancak su an çok az bir su kalmis. Bu da kurakligin en büyük belirtilerinden biridir” dedi.

Kaynak: İHA