Uzman Doktordan Kolon Kanseri Uyarisi Açiklamasi 45 Yas Üzeri Insanlara Erken Tani Için Kolonoskopi Önerisi

Diyarbakir’da Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Nurettin Tunç, 45 yas üzeri insanlara kolon kanseri uyarisinda bulundu. Dr. Tunç, erken tani ve tedavi için kolonoskopi önerisinde bulundu.

Uzman Doktordan Kolon Kanseri Uyarisi Açiklamasi 45 Yas Üzeri Insanlara Erken Tani Için Kolonoskopi Önerisi
Memorial Diyarbakir Hastanesinde görevli Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Nurettin Tunç, 45 yas üzeri insanlara kolon kanseri uyarisinda bulundu. Dr. Tunç, erken tani ve tedavi için kolonoskopi önerisinde bulundu. Kolonoskopinin, kalin bagirsaklarin ucunda kamera olan bir hortum vasitasiyla görerek inceledikleri bir yöntem oldugunu söyleyen Doç. Dr. Tunç, kolonoskopi isleminin kalin bagirsak hastaliklarinin tümünde en ileri tani yöntemi oldugunu kaydetti.

“Bu tani yöntemi de direkt gözlerimizle gördügümüz için hastaligin ne oldugunu, nasil oldugunu kendimiz bizzat görüp, tespit edip taniyi koyabiliyoruz” diyen Dr. Tunç, “Gerektiginde oradan biyopsi alabilmekteyiz. Bunun yaninda bazi hastaliklarin tedavisini de kolonoskopi ile saglayabilmekteyiz. Bunlarda kanamalarin tedavilerini kolonoskopi sirasinda yapabiliyoruz. Bunun yaninda polip dedigimiz kanser sebebi olabilen kitlelerin veya lezyonlarin kolonoskopik yöntemle ameliyatsiz bir sekilde çikarabiliyoruz. Onun disinda tümürler darliga yol açmissa o darliklara stent yerlestirebiliyoruz. Birçok iltihabi hastaliklarin teshis ve tedavisini bu yöntemle yapabilmekteyiz” dedi.

Kolon kanserinin görüldügü yasa deginen Dr. Tunç, “Tüm dünyada 45 yas üzerinde kolon kanserini erken tani ve tedavisi açisinda kolonoskopi öneriyoruz, bu birincisi. Ikincisi ise, bagirsak kanamalarinda çatlaklar, makat bölgesi dedigimiz hastaliklarin teshisinde kolonoskopi yapabiliyoruz. Bunun yaninda iltihabi hastaliklarda, enfeksiyon hastaliklarinda yapiyoruz. Gastroenteroloji uzmaninda elinde neredeyse hiçbir riski yoktur. Kolonoskopi islemleri anestezi esliginde yaklasik 15-20 dakika süren bir islem. Hastalar islem sonrasi uyanip, 5 dakika içinde evlerine gidebilmekte” seklinde konustu.

Kaynak: İHA