Eskisehir'de Baharini Alma Dönemiyle Birlikte Koyunlar Yemyesil Meralara Akin Etti

Eskisehir’de baharin gelmesinin akabinde havalarin isinmasiyla, koyunlarin kisin etkilerini ve mikroplarini attigina inanildigi ‘baharini alma’ döneminde sürüler yeseren meralara akin etti.

Eskisehir'de Baharini Alma Dönemiyle Birlikte Koyunlar Yemyesil Meralara Akin Etti
Soguk kis aylarinin ardindan yüzünü gösteren günes ve yeseren meralarla birlikte sürüler agilarin çikarilip yayilmaya basladi.

Tepebasi ilçesine bagli Keskin Mahallesi’nde bulunan sürü sahipleri koyunlarini Keskin Baraj Göleti’nin yaninda bulunan mera alanlara yayarak otlatiyor. Sabahin erken saatlerinden itibaren baslayan koyunlari yayma isi aksam saatlerine kadar sürüyor. Havanin da iyiden iyiye isindigi son günlerde, çamurdan ve soguktan kurtulan hayvanlar keyifli bir sekilde otluyor. Çobanlarin tabiri ile koyunlar, ‘baharini alma’ denilen dönemde, kisin yedigi sogugu ve mikrobunu attigina inaniliyor. Keskin Mahallesi’nde çocuklugundan bu yana çobanlik yapan 33 yasindaki Ali Armagan, havalarin isinmasiyla koyunlarini merada daha uzun süre ve daha keyifli otlattigini belirtirken, baharini alma dönemi hakkinda bilgi verdi. 700 küçükbas hayvanini günde yaklasik 12 saat güden Armagan, bu süre zarfinda 25 bin adim atiyor.

“Koyunlarla birlikte günde 20 kilometre dolasiyorum”

Yaklasik 25 yildir çobanlik yapan Ali Armagan, meslegin inceliklerine deginirken, kistan bahara geçilen dönemde koyunlarin keyfinin son derece yerinde oldugunu belirtti.

Hayvanlarinin keyiflenince kendinin de mutlu oldugunun altini çizen Armagan, “Babadan kalan bir is, hala devam ettiriyoruz, ölene kadar da devam ettirecegim insallah. Sevilmeden yapilamayacak bir is. Su anda koyun ve kuzu toplam 700 küsur hayvan var. Koyunlarin keyifleri yeni yeni yerine gelmeye basladi, çamurdan kurtulmaya basladilar. Barajin suyunun çekilmesi ile çayir alanda otlatiyorum hayvanlari. Koyunlarin keyifleri yerinde olunca bizim de keyfimiz yerinde oluyor. Sabah 8.30’dan aksam 19.00’a kadar otlatiyorum. Keskin Göleti’nin yanlarinda otlattiktan sonra evimize gidiyoruz. Koyunlarla birlikte günde 20 kilometre dolasiyorum çünkü durdugu yerde durmuyor, sürünün etrafinda dolasiyorum sürekli. En az 20 bin-25 bin adim atiyorum” diye konustu.



“1 ay yesil yedikten sonra içindeki mikrobu, kisin yedigi sogugu, paraziti atiyor”

Koyunlarin taze yesil ota kavustugu dönem olan ve çobanlar arasinda baharini alma olarak adlandirilan dönem hakkinda da bilgilerini paylasan genç Çoban Ali Armagan, “Baharini alma diye bir dönem vardir, bu süreçte 1 ay yesil yedikten sonra içindeki mikrobu, kisin yedigi sogugu, paraziti atiyor. 10 gün kilo verir, daha sonra kilo almaya baslar. Evde ne kadar baksan da kirda tasta yürürken, tirnagini törpüler, tüyleri güzellesir, gürlesir zaten küçükbas hayvan kapali alani sevmez. 2 sene boyunca çok zorlandik. Bu yil para kazanmaya baslayacagiz insallah. Bu para için yapilacak bir is degil. Bunu sadece senin degil, ailenin de sevmesi lazim. Çünkü gecen yok, gündüzün yok, üzerin pislenir” dedi.

Kaynak: İHA