Depremde Etkilenen MTÜ 10'Unun Üzerinde Kayip Verdi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, 6 Subat depremlerinde 10’unun üzerinde kayip verdiklerini belirterek, 5.6’lik depreme ise rektörlük binasindaki toplantida yakalandiklarini söyledi.

Depremde Etkilenen MTÜ 10'Unun Üzerinde Kayip Verdi
6 Subat depremleri Malatya’da çok sayida can ve mal kaybina neden olurken, kentteki egitim kurumlari da depremlerde etkilendi. Depremlerde yikilan yapilarin bulunmadigi Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde (MTÜ) bazi binalar agir hasar alirken, rektörlük binasinin da bulundugu ana binada kismi hasar olustu. Yerleskedeki hasarin gündüz saatlerinde gerçeklesen depremle birlikte yasandigini kaydeden Rektör Bentli, ”6 Subat’ta ilk meydana gelen deprem sonrasi üniversitemize geldik ve ciddi bir yikimin agir bir hasarin olmadigini özellikle Battalgazi yerleskemizde gördük. Ikinci deprem sonrasi bizim insaat mühendisleri ile çevre sehircilik ekiplerinin yaptigi degerlendirmeler sonucu tüm sehirde oldugu gibi bizim binalarimizin bir kisminda da hasar oldu. Çok sükür bu durum egitimimizi aksatacak sekilde bir durum söz konusu degil suan için. Önümüzdeki Eylül ayi itibariyle sinifi sikintisi çok yasamadan yüz yüze egitime geçebilecek durumdayiz bina ve altyapi açisindan. Bizim bir de Yesilyurt yerleskemiz var orada tamamlanmis bir binamiz vardi orada bir hasar söz konusu degil çok küçük çatlaklar var. Yüzde 95’i tamamlanan, buradan mühendislik fakültemizi ve sosyal beseri bilgileri fakültesini o büyük binaya tasimayi düsünüyoruz üst katida rektörlük olarak planlanmis henüz teslim almadigimiz o binada da hasarin olmadigi gördük. Ayrica bir binamiz daha var orada sanat tasarim fakültemiz buradaki sanat tasarim ve mimarlik fakültemiz agir hasarli oldugu için oradaki insaatin hizlica bitirilmesi için gerekli görüsmelerimizi yaparak bütçemizi sagladik insallah bu yil içerisinde de burayi bitirip sanat tasarim ve mimarlik fakültemizi de oraya tasiyarak sinif sikintisi yasamayacagiz" dedi.



“Hizlica hasar tespitlerini yaptik”

Depremlerden sonra ilk olarak insaat mühendisligi ve ilgili bölümlerdeki akademisyenlerle gerçeklestirilen toplanti da durum degerlendirilmesi yapilarak Battalgazi yerleskesinde bulunan binalarin tamaminin da hasar tespit islemlerinin gerçeklestirildigini ve agir hasarli olan binalar kullanima kapatildigini aktaran Bentli, "Sonrasinda bu islem tüm ilçelerde bulunan MYO binalarimiz içinde gerçeklestirilerek, nihai rapor ilgili birimler ile paylasilmistir. Üniversitemiz hasar tespit islemlerinin tamamlanmasindan sonra vatandaslardan gelen çagrilar çerçevesinde ön hasar tespit islemlerinin gerçeklestirilmesi sürecine aktif destek verilmistir. Çevre Sehircilik Il Müdürlügünce yetki girisleri yapilip tablet ile merkezde ve ilçelerde bulunan binalarin hasar tespit islemleri ve sisteme girisleri gerçeklestirilmistir. Hasar tespit ve sonrasinda gerçeklestirilecek yapi performans analizlerinde kullanmak üzere gelismis teknolojik ürünler belirlenmis ve özel sektör araciligiyla siparisleri verilerek, bu hizmetlerin devamliliginin saglanabilmesi ve meydana gelebilecek yeni afetlere karsi hazirlik yapilabilmesi açisindan bu alanda sehrimize ve ülkemize hizmet verecek Afet Yönetimi ve Yapi Uygulama ve Arastirma Merkezinin kurulumu için çalismalar baslatilmistir. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’na basvuru yapilarak “Riskli Yapilarin Tespiti Lisans Belgesi” çok hizli bir sekilde alinmistir ve hizmete baslamistir. Sehirde yapilan hasar tespit islemlerinin itiraz sürecine de destek olabilmek açisindan Çevre ve Sehircilik Il Müdürü ile MTÖ üniversitesi olarak bir toplanti gerçeklestirilmis, bu alanda görevlendirme talep edilmis ve sürece destek saglanmistir" ifadelerini kullandi.

“Toplanti halindeyken depreme yakalandik”

Toplantida iken 27 Subat tarihinde meydana gelen 5.6’lik depreme yakalandiklarini belirten Bentli, “Üniversitemizde genel olarak yüzde 20 binamiz da hasar var bunlar daha çok sanat tasarim fakültemiz ve Battalgazi yerleskemizde askeriyede kalan eski depo olarak kullandigimiz binalar ile kütüphanemizde hasar var. Ayrica Özsan Sanayi sitemizdeki meslek yüksek okulumuz ile atölyelerimizde agir hasarli olarak rapor edildi. Battalgazi yerleskemizdeki rektörlük ile bütün idari birimlerin oldugu binamizda orta hasar tespit edildi. Ilk iki depremde sikinti yoktu kullanmaya baslamistik 27 Subat’taki depremde toplanti halinde iken depreme yakalandik bu depremde tasiyici kolonlardan bir tanesi hasar aldi. Önce çok korktuk ana binamizi kaybediyoruz diye sonra yapilan degerlendirmeler de az hasarli olabilecegi söylendi suan tekrar bir degerlendirme yapiliyor çok hafif bir tadilatla binamizi kullanacagiz" dedi.



“8 ögrencimiz ile 3 personelimizi kayip ettik”

Depremlerde can kayiplari yasadiklarini da ifade eden Bentli, "Depremlerde 8 ögrencimiz ile tip fakültemizde görevli iki ögretim elemani ve bir de idari personelimizi kaybettik. Depremin ilk aninda itibaren sosyal medya üzerinden duyurular yaparak bütün personelimiz ile depremzede vatandaslarimizi yerleskemize aldik. Yaklasik binli rakamlara ulastik insanlarin bütün ihtiyaçlarini karsilayacak bir mekan olusturmaya çalistik ve insanlarimizda çok da memnun kaldi. Barinma sorunlari çözüldükçe insanlarimiz farkli mekanlara geçti. Suanda personel yakinlari ile disaridan gelen 200 kisi her ögünde yemek çikiyor. Birde evleri agir hasar alan ve esyalarini götürecek yer bulamayan personelimizin esyalarini kapali spor salonumuza alinmasini saglayarak insanlarimiza destek vermeye çalistik" seklinde konustu.



“Yeni bir müze planlamamiz var”

Yeni döneme dair de degerlendirmelerde bulunan Bentli, "Bugünlerde planladigimiz bir projemiz var. Yesilyurt yerleskemize müstakil bir bina yaparak çok degerli rahmetli Cumhurbaskanimizin buradaki çok degerli özel esyalarini müzede sergileyecegiz. Yesilyurt yerleskemizin biraz daha güçlenmesini saglayacagiz insallah” diye konustu.

Kaynak: İHA