Almanya'da Iklim Aktivistleri Ellerini Asfalta Yapistirdi

Almanya’nin baskenti Berlin’de kendilerini "Son Jenerasyon" olarak adlandiran iklim aktivistlerinin ellerini asfalta yapistirmasi nedeniyle cadde trafige kapatildi.

Almanya'da Iklim Aktivistleri Ellerini Asfalta Yapistirdi
Almanya’nin dört bir kösesinden yaklasik 800 iklim aktivisti baskent Berlin’e geldi. Kendilerini "Son Jenerasyon" olarak adlandiran iklim aktivistleri hafta sonu yaptiklari eylemleri bugün de sürdürdü. Önceden belirledikleri caddede toplanan iklim aktivistleri, ellerini asfalta yapistirdi. Olay yerine gelen polisler, özel çözeltilerle aktivistlerin ellerini yapistiricidan temizledi. Baskentte yüzlerce polisin görev yaptigi eylem sonunda çok sayida aktivist gözaltina alindi. Eylem nedeniyle cadde uzun süre araç trafigine kapatildi.

"Bu tür protesto biçimlerini desteklemiyoruz"

Alman hükümeti sözcüsü Steffen Hebestreit eylemler hakkinda yaptigi açiklamada, "Elbette, bu tür protesto biçimlerini desteklemiyoruz" dedi.

Hebestreit, iklim krizi ile ilgili yapilan çalismalarin önceki hükümetlere göre hiz kazandigini sözlerine ekledi.

Aktivistlere tepki yagiyor

Dünya genelinde hizla degisen iklim sartlarina dikkat çekmek için eylem düzenleyen aktivistler ve sürücüler arasinda zaman zaman gergin anlar yasaniyor. Bazen ambulans ve itfaiyeye de yol vermeyen aktivistler, bu nedenle elestiri oklarinin hedefi oluyor.

Lüks magazalara boya firlattilar

Alman basininin "iklim kaotikleri" olarak isimlendirdigi grup, cumartesi günü sehrin en önemli alisveris caddelerinden olan Kurfürstendamm’daki bazi lüks magazalarin camlarina turuncu boya firlatmis, polis bazi aktivistleri gözaltina almisti. Dün de eylemlerini sürdüren aktivistler, Berlin-Tempelhof’taki yaris pistine kendilerini yapistirmisti. Aktivistler, güvenlik görevlileri tarafindan pistten çikarilmisti.

Öte yandan karayolunu trafigine kapama, tehlikeli müdahale, izinsiz giris, mülke zarar verme ve polislere karsi direnis gibi nedenlerle iklim aktivistleri hakkinda yaklasik 3 bin sorusturma yürütülüyor.
Kaynak: İHA