Peru'nun Eski Devlet Baskani Toledo, ABD Tarafindan Peru'ya Iade Edildi

Yolsuzlukla suçlanan Peru’nun eski Devlet Baskani Alejandro Toledo yargilanmak üzere ABD’den Peru’ya iade edildi.

Peru'nun Eski Devlet Baskani Toledo, ABD Tarafindan Peru'ya Iade Edildi
ABD’de ev hapsinde tutulan ve yolsuzlukla suçlanan Peru’nun eski Devlet Baskani Alejandro Toledo yargilanmak üzere ABD’den Peru’ya iade edildi. Toledo, iade kararinin ardindan bu sabah yerel saatle 7.02’de tarifeli bir uçusla baskent Lima’daki Jorge Chavez Uluslararasi Havaalani’na getirildi.

Peru’da adli makamlara teslim edilen Toledo, daha sonra kimlik kontrolü ve tibbi muayene için mahkemeye sevk edildi.

Toledo, hakkinda 20 yildan fazla hapsi isteniyor

Peru tarafindan kara para aklamak ve devleti zarara ugratmak amaciyla gizli anlasma yapmakla suçlanan Toledo 18 aylik önleyici gözaltina alinirken, savciligin kendisi için 20 yil 6 ay hapis cezasi talep ettigi bildiriliyor.

Toledo’nun 35 milyon dolar rüsvet aldigi iddiasi

Peru’da 2001-2006 yillari arasinda devlet baskanligi yapan 77 yasindaki Toledo, görevi sirasinda Brezilya merkezli insaat sirketi Odebrecht’ten Interoceanica Sur otoyolunun insaatini kazanmasi karsiliginda 35 milyon dolar rüsvet almakla suçlaniyor. Toledo, hakkindaki suçlamalari reddederken, Odebrecht sirket yetkilileri ise ihale alabilmek için Latin Amerikali yetkililere onlarca yildir rüsvet verdiklerini ABD makamlarina itiraf etti.

Toledo, 2016 yilinda ABD’ye yerlestikten sonra Peru’nun iade talebi üzerine 2019 yilinda burada tutuklanarak hücre hapsine alinmisti. Ancak 2020 yilinda, küresel Covid-19 salgini ve yasadigi akil sagligi sorunlari nedeniyle Toledo’nun tutukluluk halinin ev hapsiyle devam etmesine karar verilmisti. Son olarak ABD Disisleri Bakanligi tarafindan Peru’ya iade edilme kararina Toledo’nun yaptigi itiraz federal bir mahkemece reddedilmis ve yargiç iade edilmesine hükmetmisti.

Peru’da çok sayida eski devlet baskani tutuklu

Ülkesinde 1990-2000 yillari arasinda görev yapan Alberto Fujimori, seçim kampanyalari esnasinda rüsvet aldiginin ortaya çikmasinin ardindan Peru’dan kaçmis, 2007 yilinda tutuklanan Fujimori, Sili’den Peru’ya iade edilmisti. Fujimori, görevde bulundugu sürede 25 kisinin ölüm emrini verdigi, zimmetine para geçirdigi ve rüsvet aldigi gerekçesiyle 25 yila mahkum edilmisti.

Odebrecht’ten rüsvet almak suçlanan ve 3 yil hapis cezasina çarptirilan eski Devlet Baskan Pedro Pablo Kuczynski de 2019’dan bu yana ev hapsinde tutuluyor. Kuczynski’den bir önceki Devlet Baskani Alan Garcia, 2019’da Odebrecht davasi nedeniyle tutuklanmamak için intihar etmisti.

Eski Devlet Baskani Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma karari almasinin ardindan Kongre tarafindan geçtigimiz sene 7 Aralik’ta görevinden alinmisti. Castillo Meksika Büyükelçiligi’ne siginmaya çalistigi sirada gözaltina alinmis, Castillo’ya 16 Aralik’ta, kaçma riski oldugu göz önüne alinarak 18 ay önleyici hapis cezasi verilmisti.
Kaynak: İHA