Meksika'daki Popocatepetl Yanardagi'nda Son 24 Saatte 9 Patlama

Meksika’da yer alan Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saat içinde 9 yeni patlama daha kaydedildi. Yanardagda sene basindan beri yasanan patlama sayisi 376’ya yükseldi.

Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi’nin (CENAPRED) yayinladigi Popocatepetl Yanardagi’nin günlük faaliyet raporuna göre, yanardagda son 24 saatte 9 yeni patlama gerçeklesti, 293 kez de gaz ve kül çikisi kaydedildi. Raporda yanardag agzindan çikan küllerin rüzgarin etkisiyle güney ve güneydogu yönlerine dogru yayildigi bildirilirken, bu yöndeki yerlesim birimlerinde yasayanlara sagliga zararli olan kül yagmurlarina karsi önlem almalari tavsiye edildi.

Yetkililer ayrica Popocatepetl Yanardagi’ndaki patlayici faaliyetin orta ölçekte devam edecegine dikkat çekerek vatandaslara yanardagin kraterinden uzak durma uyarisinda bulundu.

Sene basindan beri toplam 376 patlama kaydedildi

Son günlerde hemen her gün patlamanin gerçeklestigi Popocatepetl Yanardagi’nda bugün yasananlarla birlikte bu yil içerisinde meydana gelen patlamalarin sayisi 376’ya yükseldi. Yanardagda 2022 yili boyunca ise 113 patlama gerçeklesmisti.

Bir yili askin bir süredir faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi, Manchester Üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor.
Kaynak: İHA