Fransa, Farkli Milletlerden Olusan 100 Kisilik Ilk Grubu Sudan'dan Tahliye Etti

Fransa Sudan’dan çok sayida milletten yaklasik 100 kisinin tahliye edildigini bildirdi.

Fransa, Farkli Milletlerden Olusan 100 Kisilik Ilk Grubu Sudan'dan Tahliye Etti
Sudan’daki çatismalar sürerken, tahliyeler devam ediyor. Fransa Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, "karmasik" bir kurtarma operasyonunun ardindan Sudan’dan çok sayida milletten yaklasik 100 kisinin tahliye edildigi bildirildi.

Isminin açiklanmamasi kosuluyla konusan bir Fransiz yetkili, 100 kisilik ikinci bir grubun ise bu aksam Cibuti’ye dogru yola çikmasinin beklendigini aktararak, tahliye edilmek isteyenlerin baskent Hartum çevresindeki çatismalarin arasindan geçmesi gerektigini ifade etti.



Hollandali ilk grup Sudan’dan tahliye edildi

Hollanda Disisleri Bakani Wopke Hoekstra yaptigi açiklamada, Hollanda vatandaslarindan olusan ilk grubun Sudan’dan tahliye edildigini bildirerek, Hollandalilarin Fransa, Almanya ve diger ülkelerin yardimiyla gerçeklestirilen "çok karmasik bir operasyon" ile Fransiz uçagiyla baskent Hartum’dan ayrilmayi basardigini açikladi.

Kaç Hollandalinin tahliye edildigi hakkinda detay vermeyen Hoekstra, daha büyük bir grubu ise Hollanda tarafindan geçtigimiz hafta Ürdün’e gönderilen iki askeri uçak ile bu gece tahliye etmeyi planladiklarinin ifade etti.

Hollanda hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, yaklasik 150 Hollanda vatandasinin Sudan’dan tahliye talebinde bulundugu belirtilmisti.

Irlanda da tahliye için harekete geçti

Irlanda hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, Irlanda vatandaslarinin Sudan’dan tahliyesi için bir ekip gönderildigi bildirildi.

Kabine toplantisinin ardindan yapilan açiklamada, hükümetin Irlanda vatandaslarinin ve bakmakla yükümlü olduklari kisilerin Sudan’dan tahliye sürecine yardimci olmak amaciyla bir Acil Durum Sivil Yardim Ekibi’nin (ECAT) bölgeye gönderilmesine onay verildigi duyuruldu. ECAT kapsaminda bugün Cibuti’ye 12 kisilik savunma kuvvetleri personeli konuslandirilacak.

Irlanda Basbakani Leo Varadkar, Sudan’da tahminen 150 Irlanda vatandasinin bulundugunu açikladi.



Ingiltere ve ABD de vatandaslarini tahliye etmisti

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin Hartum Büyükelçiligi’ndeki diplomatik operasyonlarin geçici olarak askiya alindigi belirtmis, “ABD personeli ve bakmakla yükümlü olduklari kisiler güvenli bir sekilde ülkeden tahliye edildi” demisti.

Ingiltere Basbakani Rishi Sunak sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Sudan’daki diplomatlarin ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandigini duyurmus, tahliyelerin Birlesik Krallik Silahli Kuvvetleri tarafindan çok hizli bir sekilde gerçeklestigini belirtmisti.

Sudan’daki çatismalar

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderligindeki ordu ile konseyin baskan yardimcisi Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafindan yönetilen RSF arasinda çatismalar baslamisti. El-Burhan, isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF’nin basindaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ise, 20 bin civarinda kisinin komsu Çad’a geçtigi çatismalar nedeniyle en az 413 kisinin hayatini kaybettigini, 3 bin 551 kisinin de yaralandigini duyurmustu.
Kaynak: İHA