Cumhurbaskani Erdogan, Altay Tanki'nin Teslim Törenine Katildi

SAKARYA – Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Sakarya’da üretimi yapilan Altay Tanki’nin teslim töreninde yaptigi konusmada, "Ordumuz tarafindan testleri tamamladiktan hemen sonra tanklarimizin seri üretimine baslayacagiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Altay Tanki'nin Teslim Törenine Katildi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Arifiye’de Yeni Altay Tankinin Testler için TSK’ya Teslimi Töreni’nde savunma sanayi ile ilgili önemli mesajlar verdi. Tank Palet Fabrikasindaki törende yaptigi konusmada Cumhurbaskani Erdogan, Arifiye’ye en son yilbasinda geldigini hatirlatarak, “9 Ocak’ta firtina obüslerimizin teslimat törenini gerçeklestirmistik. Bu törenle 6 adet yeni nesil firtina obüsünü silahli kuvvetlerimize teslim etmistik. Bugünde bir baska gurur verici projemizin, yeni nesil Altay tankimizin test için teslim heyecanini yasiyoruz. Malumunuz oldugu üzere, güvenlik güçlerimizin kullandiklari kara araci talebini yerli ve milli imkanlarla karsilamak için uzun yillardir çalisiyoruz. Simdiye kadar bu kapsamda birçok kurum ve kurulusumuz özellikle de çesitli tip ve özelliklerde pek çok araç ürettik. Yine firtina obüslerinden, farkli kalibrede silah ve silah kulelerine sahip pek çok muharip araci da ordumuzun hizmetine sunduk. Böylece amfibi hücum araçlarindan, sinir güvenligine yönelik sisteme kadar çok genis bir yelpazede ürün gamina sahip olduk. Ayrica envanterde bulunan tank ve zirhli muharebe araçlarimizin en son teknolojilerle modernizasyonlarini yaptik, yapiyoruz. Bunlarla birlikte araçlarimizdaki silah sistemlerini, elektronik sistemleri, anti tank mühimmatlarini ekipman ve teçhizatlari da üretiyoruz. Hatta son dönemde disaridan temin ettigimiz, ambargolara maruz kaldigimiz zirh sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla imalatina da basladik” diye konustu.



"Araçlarimizin ünü yayildikça, önümüzdeki dönemde çok daha yüksek ihracat rakamlarina ulasacagimiza inaniyorum”

Muhtelif tip ve özellikte hafif ve orta sinif insansiz kara aracini, güvenlik güçlerinin hizmetine verdiklerini hatirlatan Erdogan, “Agir siniftaki araçlarla ilgili çalismalarimizi da insallah çok yakinda neticelendiriyoruz. Kara araci alaninda çok sükür neredeyse bütün ihtiyaçlarimizi yerli ve milli kabiliyetlerle karsilar hale geldik. Bununla yetinmiyor, dost ve müttefik ülkelere de kara araci ihraç ediyoruz. Türkiye artik bu alanda dünyada ilk siralarda yer alan, ürünleri birçok ordu tarafindan kullanilan tedarikçi ülke konumuna gelmistir. Çatisma bölgelerinde sinanan araçlarimiz, muadillerine göre çok daha güvenli ve dayanikli oldugunu ispat etmistir. Araçlarimizin ünü yayildikça, önümüzdeki dönemde çok daha yüksek ihracat rakamlarina ulasacagimiza inaniyorum. Ülkemizin modern ana muharebe tanki olacak yeni Altay tanki ile savunma sanayi atilimlarimizi taçlandirmayi hedefliyoruz. Yeni Altay tankimiz 10 yil önce ilk ortaya konan prototipten çok daha farkli ve üstün kabiliyetlere sahiptir” ifadelerini kullandi.

“Projemiz engellenmeye çalisildi, her stratejik üründe oldugu gibi buna da çamur atildi”

Diger savunma projelerinde oldugu gibi Altay tankinin gelistirilmesi süresince de pek çok zorlukla karsilastiklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Projemiz engellenmeye çalisildi. Her stratejik üründe oldugu gibi buna da çamur atildi. Gizli, açik ambargolarla süreç sabote edilmek istendi. Maruz kaldigimiz onca saldiriya ragmen yilmadik, pes etmedik, geri adim atmadik. Mevcutla yetinmek yerine, daha iyisini, daha modernini, bugünün degil, yarinin teknolojisiyle mücehhez olanini üretmek için canla basla çalistik. Bilhassa mühendislerimizin pek çok engelin üstesinden gelmek için büyük bir fedakarlikla emek harcadilar. Ihracat lisansi alinamayan tüm alt sistemlerin yerine, yerli ve milli alt sistemler tasarladilar. Degisen muharebe sahasinin ihtiyaçlarina teknolojik, dijital ve mekanik birçok yeni sistemi tankimiza entegre ettiler. Sonuçta yüksek yerlilik orani, ileri teknolojisi, dünyadaki benzerlerinden üstün özellikleriyle ortaya yeni Altay çikti. Bu projede tanklarin en önemli özelliklerinde beka kabiliyetini de güçlendirdik. Hem gelismis zirh yapisiyla, hem aktif koruma sisteminin eklenmesiyle yeni Altay 3. nesilden de öte bir tank haline geldi. Iste bu sekilde ortaya çikan tanklarimizin ilk ürünleri bugün silahli kuvvetlerimize teslim ediyoruz. Ordumuz tarafindan testleri tamamladiktan hemen sonra tanklarimizin seri üretimine baslayacagiz” seklinde konustu.



“Adamin hayati yalan, baska bir sermayesi yok”

Tank Palet Fabrikasi’nin satildigi iddialarinin gerçegi yansitmadigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Hani diyorlar ya; burayi Katar’a sattik falan diye. Her sey burada, böyle bir sey söz konusu degil. Adamin hayati yalan, baska bir sermayesi yok. Burada yüzde 51’i bize aittir, yüzde 49 Katar’a aittir. Tabii en önemli yani bir de sudur; sürekli sermaye noktasinda burayi takviye eder durumdadir. Bütün bunlari bilmeden yalan üstüne yalanla burada bütün siyasi sermayesini tüketmeye çalistilar. Hamdolsun bu eserler bu sekilde ortaya çikiyor. Arifiye tesislerinde Türkiye’nin 400 beygir segmentindeki ilk yerli ve milli askeri motorlarinin seri üretimi de gerçeklestirdik. Bu motorlari 600 beygir, 1000 beygir ve 1500 beygir tank motorlari takip edecek. Ülkemizin özellikle ihracat noktasinda önünü ciddi manada kesen motor ve transmisyon meselesini de böylece çözüme kavusturacagiz. Yeni Altay tankimizin bu cografyada silahli kuvvetlerimiz için çok önemli bir güç çarpani olarak görev yapacagina inaniyorum. Milli Savunma Bakanligimizi, Türk Silahli Kuvvetlerimizi, Savunma Sanayii Baskanligimizi, projede emegi olan mühendis ve çalisanlarimizi tebrik ediyorum. Yeni Altaylarin ülkemize ve milletimize, kahraman ordumuza hayirli olmasini diliyorum” dedi.



“Birakin tank, top, falan filan, tabanca üretemiyorduk”

‘Sabirla koruk helva olur, dut yapragi Atlas’ tespitinin, ete kemige büründügü alanlarin en basinda savunma sanayisinin geldigini söyleyen Erdogan, “Savunma sanayinde gelistirilen her ürünün gerisinde maddi güç yaninda, yillar süren çok ciddi bir emek, sabir ve özveri vardir. Bugün dünyada parmakla gösterilen SIHA’larimizin, büyük takdir toplayan zirhli kara araçlarimizin, savas gemilerimizin, firkateynlerimizin, füzelerimizin ve diger sistemlerimizin her biri böyle ortaya çikti. Diger alanlarda oldugu gibi, burada da ise önce paradigmayi degistirmekle basladik. Ben söyle bir 20 sene, 21 sene önceyi hatirladigimda, biz silahlarimizda birakin tank, top, falan filan, tabanca üretemiyorduk. Simdi ne oldu? Tabancanin daniskasini üretiyoruz. Amerika biliyorsunuz bizi bir ara glock filan vermemeyle tehdit etti. Ama simdi glocktan daha üstünlerini biz yapar hale geldik onlar bizden istiyor. Mesele inanmak, azmetmek. Erbakan hocamizin her zaman bir lafi vardi; ‘Iman öyle bir seydir ki, tekeden bile süt çikartir.’ Mesele inanacaksin. Ondan sonra tabii ki neticesini alacaksin. Kolay olani degil, vakit de alsa zor olani, çetin olani, ülkemizin için en hayirli olani seçtik. Bütün onlarin envaiçesidini artik ülkemizde özel sektörde de yapiyoruz, onunda önünü açtik. Agizlarini her açtiklarinda bize, ‘Yapamayiz, beceremeyiz’ diyen mandaci kafalara inat, ‘En iyisini biz yapariz’ dedik ve yola koyulduk. Sadece araç degil, artik bunlarin bütün mühimmatini yapar hale geldik. Eger siz araci yaptiniz, mühimmati yoksa duman olursunuz. Adim attirmazlar. Ama artik bu safhalar asildi. Hedefimizi, tam bagimsiz savunma sanayi olarak belirledik. Savunma sanayi projelerini bizzat himaye ettik, takip ettik, destekledik. Kendimizin imal edebilecegi hiçbir ürünü disaridan almama yoluna gittik. Firmalarimizi destekledik, özel sektörün önünü açtik, yeni yatirimlari tesvik ettik, sorunlara odaklanmak, daha ilk denemede ‘Pes’ demek yerine, sonuca ve basariya kilitlendik. Hamdolsun, 20 yil gibi çok kisa bir sürede savunma sanayinde yüzde 80’leri bulan disa bagimliligi, yüzde 20’ler seviyesine düsürdük” diye konustu.



"Artik NATO üyesi ülkelere de platform ihraç eder hale geldik"

2002 yilinda sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayinin 750’yi geçtigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, “Savunma projelerimizin toplam bütçesi 2002 yilinda 5 buçuk milyar dolarken, ihale sürecindeki projeler dahil 75 milyar dolarlik proje hacmine ulastik. Nereden nereye. Bundan 20 yil önce sadece 248 milyon dolar savunma sanayi ihracati varken, geçtigimiz sene sonu bu alanda 4 milyar 400 milyon dolar ile rekor kirdik. Artik NATO üyesi ülkelere de platform ihraç eder hale geldik. Sadece son birkaç hafta içerisinde milletimizin gurur kaynagi olacak pek çok projeyi gerçege dönüstürmenin bahtiyarligini yasadik. Milli muharip uçagimizi ve Hürjet’i hangardan çikardik, insansiz savas uçagimiz Kizil Elma’nin irtifa testlerini yaptik. Ülkemizin en büyük, dünyanin da ilk SIHA gemisi vasfini tasiyan TCG Anadolu’yu Deniz Kuvvetlerimize teslim ettik. TÜBITAK’in gelistirdigi Türkiye’nin yer gözlem uydusu IMECE’yi ve diger uygularimizi yörüngesine ugurladik. Dün de yerli ve milli ilk helikopter motorumuz TS 1400 ile Gökbey’in test uçusunu basariyla gerçeklestirdik. Bu yatirimlarla kendi ihtiyaçlarimizi karsilamanin yani sira, ülkemizde bir savunma sanayi ekosisteminin olusmasini da böylece saglamis olduk. Bugün savunma sanayi alaninda 2 bin 700’den fazla firmamiz faaliyet gösteriyor. Bu sirketlerde basta gençlerimiz, genç mühendis ve teknisyenlerimiz olmak üzere on binlerce kardesimiz istihdam ediliyor. Gençlerimiz savunma sanayi projelerinde gelistirilen bütün teknolojileri hizla diger alanlara uyarlayarak, katma degeri artiriyor. Yeni yatirimlarla savunma sanayimizin hem milletimizin güvenligine, hem ülkemiz ekonomisine, hem de istihdama daha fazla katki saglayacagina inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Karadeniz gazini Rus gazi zannedenleri bile görüyoruz”

Cumhurbaskani Erdogan sözlerine söyle devam etti:

“Hatirlarsaniz, geçmiste birileri terör örgütlerinin kabusu IHA ve SIHA’lari ‘maket uçak’ olarak tarif ediyordu. Bugün de donanimizin amiral gemisi TCG Anadolu ile ilgili ne diyorlar; ‘Iki bombalik ömrü var.’ Ya bunlar bu ülkenin evladi olamaz. Bunlar Türk evladi olamaz. Bu hazimsizlik ne yazik ki bu ülkede siyaset yapanlarin bile her yerine girmis. Arife gününden itibaren evlerimizde kullanmaya basladigimiz Karadeniz gazini Rus gazi zannedenleri bile görüyoruz. Böyle vicdansizlik olur mu ya? Siz yaptiniz da ‘Niye yapiyorsunuz mu?’ dedik. Onu da geçiriyorum, yollarimizi süsleyen Togg’un hala ülkemizde üretilmedigini iddia edecek kadar gözünü kin ve nefret bürüyenleri zaten hiç saymiyorum. Türkiye’nin basarilarina sevinemeyen, milletimizin mutlu olmasini hazmedemeyen, kifayetsiz muhterislerin yeni Altay tankimiz konusunda çesitli iftiralar atmasi kuvvetle muhtemeldir. Tipki uzanamadigi cigere mundar diyen kedi misali, bunlar da yapmadiklari, bu gidisle de hiçbir zaman yapamayacaklari projeleri kötülemeye, itibarsizlastirmaya devam edecektir. Ne yaparsa yapsinlar, ülkemize ve milletimize hizmet çabalarimizi baltalamaya bunlarin gücü yetmeyecek” dedi.

Kaynak: İHA