ASELSAN'in Gelistirdigi Sistemler ALTAY Tankina Yüksek Atis Gücü Ve Kendini Koruma Yetenekleri Sagliyor

ASELSAN, ALTAY Seri Üretim Projesi çerçevesinde üretilecek tanklara ürünlere yönelik kullanici/bakim egitimlerinin verilmesine yönelik araçlar sagliyor.

ASELSAN, ALTAY Seri Üretim Projesi çerçevesinde üretilen tanklara yönelik; Atis Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Sistemi, Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sürücü Görüs Sistemi, Lazer Uyari Sistemi, Uzaktan Komutali Silah Sistemi, Muharebe Sahasi Tanima ve Tanitma Sistemi, Yakin Mesafe Gözetleme Sistemi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi ve gömülü egitim simülatörü ile bu ürünlere yönelik kullanici-bakim egitimlerinin verilmesine yönelik araçlar sagliyor.

ASELAN alaninda dünyada tek

Bu nitelikleri ile ASELSAN, dünya üzerinde bir tanki donatabilecek tüm elektronikleri bünyesinde üretebilen tek firma konumuna geldi. Tüm ürünlerin mekanik, elektronik, optik ve yazilimlari ASELSAN’in gelistirmesi sayesinde tüm birimler arasindaki haberlesme en etkin sekilde saglaniyor. Örnegin Tank Lazer Uyari Sistemi tarafindan algilanan bir tehdidin bilgisi ayni anda Atis Kontrol Sistemi, Uzaktan Komutali Silah Sistemi, Komuta Kontrol Sistemi, Aktif Koruma Sistemine iletilebiliyor. Bu sayede kullanici ana silah veya uzaktan komutali silahini tehdit istikametini yönlendirip tedbir alabiliyor. Kullanici, ayni zamanda bu bilgiyi Komuta Kontrol Sistemi araciligiyla diger destek unsurlarina da iletebiliyor. Yazilimlari ASELSAN’in gelistirmesi sayesinde kullanicidan gelecek ilave talepler kolaylikla alt sistemlere uygulanabiliyor.

Ayrica ASELSAN’in gelistirdigi sistemlerde Gömülü Egitim Yetenegi de yer aliyor. Gömülü egitim; gerçek sistem üzerinde sistem birimleri kullanilarak alinan egitimi ifade ediyor. Bu sayede gerçek sistem kullanicisi, tankin operasyonel olarak kullanilmadigi zamanlarda farkli senaryolar isleterek yetkinliklerini gelistirebiliyor. Gömülü Egitim Yetenegi ile milli muharebe tankimiz ALTAY’da görev yapan personel kullandigi platformda egitilecek.

AKKOR Aktif Koruma Sistemi

ALTAY Tankinin en ayirt edici özelliklerinden biri, beka kabiliyetini çok önemli seviyede arttiran AKKOR Aktif Koruma Sistemine sahip olmasi. Üstelik AKKOR, bu yetenegi, düsük agirlik maliyetiyle sagliyor. Bu sayede tankin mobilitesini de maksimize ediliyor. Beka kabiliyetinin en üst seviyeye çikarmanin yaninda tanklarin durumsal farkindalik yeteneginde de önemli kazanimlar saglaniyor.

Tehdidi tespit sonrasinda 1 saniyenin altinda sürede etkisiz hale getiren AKKOR Sistemi, dört bilesenden olusuyor. Bunlar, tanka yaklasan anti tank roket veya füzeyi tespit ve takip görevini yürüten radar, tespit ve takip bilgilerini tüm sistemi yöneten merkezi yönetim bilgisayari, imha noktasina karsi tedbir mühimmatini çok yüksek hizla yönlendiren mühimmat aticisi ve üzerinde yüksek hassasiyette çalisan radar bulunan fiziksel imha mühimmati gibi ana bilesenlerden olusuyor. AKKOR Sisteminin gelistirme çalismalarinda binden fazla atis gerçeklestirildi.

Bunun sonucunda sistem, yüksek basarim seviyesine getirildi.

Son yirmi sene içinde onlarca firma ve ülke Aktif Koruma Sistemini gelistirmeye çalismalari baslatirken, Türkiye’nin disinda sadece iki ülke envantere girebilecek bir sistem gelistirdi.

ASELSAN Demir Üçgeni

ALTAY’daki ASELSAN ürünleri tankçilikta Demir Üçgen olarak adlandirilan Ates Gücü, Mobilite ve Beka basliklari altinda toplaniyor. Bu basliklar altinda su sistemler yer aliyor: VOLKAN-II Atis Kontrol Sistemi, SARP Uzaktan Komutali Silah Sistemi, NIDGAB Nisanci Ikinci Derece Görerek Atis Birimi, Tank Mürettebat Egitim Sistemi, Muharebe Sahasi Tanima ve Tanitma Sistemi, KARTALGÖZÜ-200 Komutan ve Nisanci Periskop Sistemi, ATS-70 E/O Nisangahi, ANS-420K Ataletsel Navigasyon Sistemi, GÖREN-200 Sürücü Görüs Sistemi, Tank Sürücü Görüs Sistemi, Kule Kayar Bilezigi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi, Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi, LIAS-100 Tank Lazer Uyari Sistemi, YAMGÖZ-200 Yakin Mesafe Gözetleme Sistemi, Iç Haberlesme Sistemi.
Kaynak: İHA