'Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek' Projesinde Ilk Sinif Adiyaman'da Açildi

Afet bölgesindeki çocuklarin egitimine katki saglamak üzere Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi isbirligiyle baslatilan “Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” projesi kapsaminda ilk konteyner teknoloji sinifi Adiyaman’da açildi. Konteyner sinifta 7-14 yas arasi çocuklar için müzik ve masal atölyeleri, kodlama egitimleri ve çesitli sosyal etkinlikler düzenlenecek; oyun terapisiyle psikososyal destek saglanacak.

'Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek' Projesinde Ilk Sinif Adiyaman'da Açildi


Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi tarafindan dijital gelecege hazir nesiller yetistirme hedefiyle baslatilan “Yarini Kodlayanlar” projesinde bu yil ana odak Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen çocuklar olacak. Afet bölgesindeki çocuklarin egitimine katki saglamak amaciyla hayata geçirilen “Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” projesi kapsaminda ilk konteyner teknoloji sinifi Adiyaman’da açildi. Konteyner sinifta 7-14 yas arasi çocuklar için müzik ve masal atölyeleri, kodlama egitimleri ve çesitli sosyal etkinlikler düzenlenecek; oyun terapisiyle psikososyal destek saglanacak. Adiyaman’in ardindan Hatay, Kahramanmaras ve Malatya’da da konteyner teknoloji siniflari kurulacak. Toplam 100 bin çocuga ulasilmasi hedeflenen projede bir gezici egitim çadiri da afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadir kent ve konteyner kentleri ziyaret ederek çocuklar için egitim ve etkinlikler düzenleyecek.

“Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” projesi kapsaminda yapilan çalismalar Adiyaman Sultangazi Belediyesi Konteyner Kent’te düzenlenen toplantida paylasildi. Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel ve Habitat Dernegi Genel Sekreter Yardimcisi Taha Aydogmus’un katilimiyla düzenlenen toplanti sonrasi konteyner teknoloji sinifi ziyaret edildi.

Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, sunlari söyledi: “Yüzyilin felaketi olarak tanimlanan çok aci bir süreç yasadik. Dayanisma ve yardimlasmanin öneminin her zamankinden daha fazla arttigi bir dönemdeyiz. Türkiye Vodafone Vakfi olarak yaralara nasil merhem olabiliriz diye düsündük. Önceligi, depremlerden en çok etkilenen grup olduguna inandigimiz çocuklarimiza verdik. Onlar için bir yandan teknoloji egitimi alip bir yandan da sosyallesebilecekleri, böylece kendilerini iyi hissedecekleri ve tekrar hayata baglanacaklari özel ortamlar olusturmak istedik. 2016 yilindan bu yana Habitat Dernegi ile birlikte sürdürdügümüz ‘Yarini Kodlayanlar’ projesini bölgenin ihtiyaçlarina uygun olarak yeniden tasarladik. Böylece, ‘Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesi dogdu. Proje kapsaminda kuracagimiz konteyner teknoloji siniflarinda ve gezici egitim çadirinda 7-14 yas arasi çocuklarimiz için müzik ve masal atölyeleri, kodlama egitimleri ve çesitli sosyal etkinlikler düzenleyecegiz. Ayrica, oyun terapisiyle psikososyal destek saglayacagiz. Ilk konteyner teknoloji sinifimizi Adiyaman’da açtik. Önümüzdeki günlerde Hatay, Kahramanmaras ve Malatya’da da konteyner teknoloji siniflari kuracagiz. Gezici egitim çadirimiz da afetten etkilenen 11 ilimizdeki köy, çadir kent ve konteyner kentleri ziyaret edecek. Toplam 100 bin çocuga ulasmayi hedefliyoruz. ‘Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesiyle, bölgede önemli bir sosyal ihtiyaca cevap verecegimize; depremden etkilenen çocuklarimizin toparlanmalarina, güçlenmelerine, yeniden hayata entegre olmalarina ve kendilerini iyi hissetmelerine yardimci olacagimiza inaniyoruz. Türkiye Vodafone Vakfi olarak, bölgede ekonomik ve sosyal hayatin yeniden canlanmasina destek olmak için çalismayi sürdürecegiz.”

Habitat Dernegi Genel Sekreter Yardimcisi Taha Aydogmus ise söyle konustu: “Son yasadigimiz deprem felaketi, ülkemizde ve tüm dünyada büyük bir üzüntü ve endise olusturdu. Ancak, bu felaketin ardindan birlikte hareket ederek yikimi azaltabiliriz. Habitat Dernegi olarak, depremin neden oldugu yikimi azaltmak için el ele veriyoruz. Türkiye Vodafone Vakfi ile birlikte yürüttügümüz ‘Yarini Kodlayanlar’ projesini depremin etkilerini hafifletmek için nasil çözümler sunabilecegini konusarak yeniden tasarladik. ‘Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesiyle gelecegimizin umudu olan çocuklarimiza destek olmak için konteynerlerde çocuklarin egitim kosullarini iyilestirmeye basladik ve devam edecegiz. Çocuklarin heyecani tarifsizdi ve biz de onlarin mutluluguna ortak olduk. Bir haftadir konteyner sinifimizi kurduk ve etkinliklere basladik. Bugüne kadar 250’den fazla çocugumuzla ritim ve masal atölyeleri, teknoloji egitimleri, kitap okuma saatleri, sinava hazirlanan siniflar için çalisma saatleri ve diger etkinlikleri gerçeklestirerek, çocuklarin egitimlerine katki saglamaya çalistik. Siniflar, çocuklar için güvenli bir alan saglamak üzere özel olarak tasarlandi ve çocuklarin keyifli vakit geçirmeleri için de çesitli imkânlar sunuldu. Bölgedeki diger çocuklara da ulasmaya ve psikososyal destek saglamaya devam edecegiz. Çünkü, bizim için en önemli sey çocuklarimizin yüzünün gülmeye devam etmesi. Bu nedenle, üzerimize düsen sorumluluklari yerine getirmekten mutluluk duyuyoruz ve çocuklarimizin gelecegi için çalismalarimiza ara vermeden devam edecegiz.”

Liseli gençler için hackathon

“Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” projesiyle bölgedeki çocuklar için konteyner teknoloji siniflari ve gezici egitim çadirinda zenginlestirilmis ve psikoloji alaninda uzman isimlerden onay alinmis özel egitim ve etkinlikler düzenlenecek. Proje kapsamindaki etkinlik ve egitimler afetten etkilenen çocuklarin yerlestirildigi diger illeri de kapsayacak. Ayrica, liseli gençlere yönelik olarak düzenlenecek “Afete Teknolojik Çözümler Hackathonu” ile yapay zeka ve diger teknolojiler kullanilarak afet konusunda çözüm üretilmesi saglanacak.

23 Nisan’a özel etkinlikler

Proje kapsaminda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami öncesi Adiyaman öncelikli olacak sekilde bölgedeki çocuklara hediye dagitimi yapiliyor. Vodafone çalisanlarinin destegiyle toplanan hediyeler arasinda çocuk kitaplari, kirtasiye malzemeleri, oyuncaklar, set oyuncaklar, kutu oyunlari ve bireysel oyunlar bulunuyor. Bölgedeki 23 Nisan kutlamalari kapsaminda çocuklar için yüz boyama gibi aktiviteler ve çesitli gösteriler düzenleniyor.

300 bini askin çocuga ulasildi

Projeyle, Türkiye’nin dört bir yaninda yaslari 7-14 arasinda degisen çocuklara gönüllü egitmenlerin yönetiminde programlamaya giris, algoritma mantigi, uygulama yapma, hikâye olusturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamali egitimler veriliyor. Bugüne kadar 81 ilde 300 bini askin çocuga ulasan proje kapsaminda son 1 yilda elde edilen toplam sosyal deger 14 milyon TL olurken, projeye yapilan her 1 TL’lik yatirim 7,7 TL degerinde sosyal fayda olusturdu. “Yarini Kodlayanlar” egitimlerine online egitim platformu Yarinikodlayanlar.com üzerinden de ücretsiz ulasilabiliyor.
Kaynak: İHA