Karadeniz Bölgesi'nin En Uzun Teleferik Tesisi 3 Yil Aradan Sonra Tekrar Hizmete Giriyor

Trabzon’un Besikdüzü ilçesinde 2018 yilinda turizme kazandirilan ancak 3 yildir hizmet vermeyen 3 bin 600 metre uzunlugu ile Karadeniz Bölgesi’nin en uzun mesafeli teleferik tesisi olan Trabzon’un Besikdüzü ilçesindeki teleferik tesisi Ramazan Bayrami ile birlikte yarindan itibaren yeniden hizmet vermeye baslayacak.

Karadeniz Bölgesi'nin En Uzun Teleferik Tesisi 3 Yil Aradan Sonra Tekrar Hizmete Giriyor
Besikdüzü ilçesinde dönemin AK Partili Belediye Baskani Orhan Biçakçioglu tarafindan projelendirilen Karadeniz’in en uzun mesafeli teleferigi yaklasik 5 yil önce hizmete açilmisti. 3 bin 600 metre uzunlugu ile bölgenin en uzun teleferigi olma özelligi tasiyan teleferik toplamda 100 milyon TL’ye mal oldu. 530 rakimli Besikdagi’na 10 dakikada ulasilabilen iki kabinli teleferik, açildigi ilk yilda 60 bin kisiyi tasidi. Yaklasik 5 yildan beri ise çalismayan teleferik, CHP’li Belediye ve yatirimci arasindaki anlasmazlik nedeniyle bir türlü faaliyete geçemezken, isletmesi yeniden ihale edilmesinin ardindan 3 yil aradan sonra yarin Ramazan Bayrami ile birlikte yeniden hizmete girecek.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Besikdüzü Belediye Baskani Ramis Uzun, 28 Aralik 2022’de yaptiklari ihale ile tesisin 24 yilligina yeni bir yüklenici firmaya kiralandigini ve bakimlarinin yapilmasinin ardindan yarindan itibaren tekrar hizmet vermeye baslayacagini söyledi.

Tesisin Besikdüzü için çok önemli oldugunu ifade eden Uzun "Yaklasik 2.5-3 senedir atil kalan bu tesisin hizmete açilmasi, turizme kazandirilmasi için çok büyük gayretler verdik. Bu gayretlerin sonucunda da böyle güzel bir faaliyetin ortaya çikmasi hepimiz için önemliydi. Insallah 2023 yili turizm sezonu Besikdüzü için çok verimli olacaktir. Bu tesis Trabzon ve Bölge turizmine büyük bir canlilik kazandiracaktir. Ben yerli ve yabanci turistleri Besikdüzü’ne bekliyorum" dedi.

Teleferik tesisini isletecek olan yüklenici firmanin sahibi Selçuk Esiner ise teleferik tesisinin teknik olarak isletmeye hazir halde oldugunu söyledi.

Esiner "Tesisimiz 3 halatli, 55 kisilik kabin sisteminden olusmaktadir. Bunun benzeri Türkiye’de bir de Antalya’da bulunmaktadir. Rüzgara karsi çok dayaniklidir. Kabinlerin içerisinde birer operatör bulunmaktadir ve operatör marifetiyle tesisler sürünmektedir. Tesisin mekanik testleri ve donanimiyla ilgili tüm bakimlardan sonra isletme yarindan itibaren hizmet vermeye hazir hale geldi" diye konustu.

Teleferik tesisinin yani sira Besikdagi’ndaki tesiste yasam alanlarinin olusturuldugunu ve bir otel insaatinin baslandigini ifade eden Esiner, "Restoran alanimiz var ticari alan olarak, açik alanda olusturdugumuz kiosklar var; bu kiosklarda kahve, yiyecek ve içecekler satilabilmektedir. Ayni zamanda özel odalardan olusan bir katimiz var. Ayrica yaklasik 10 dönümlük bir alanda peyzaj çalismasi yapiyoruz. Bu peyzaj alanindan da ziyaretçilerimiz faydalanabilecek. Bir de otel insaatimiz var, onunla ilgili de proje çalismalarimiza basladik ancak hayata geçmesi yaklasik 2 veya 3 yil sonra olacaktir. Yani 3 yil sonra burada bir teleferik tesisinin yaninda günübirlik tesisler ve bir otel ile doga sporlari merkezi olusturmus olacagiz. Umarim bu tesis öncelikle ülkemize sonra da Trabzon’a ve Besikdüzü’ne hayirli olacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA