'Bal Avcilari' Su Kenarindan Takip Ettikleri Arilarla Dogal Bala Ulasiyor

Erzincan’da kovanlardan ayrilip kuru agaç gövdesi ve kayaliklara yuva yapan arilarin yaptigi ballar, su kenarlarinda takip ettikleri arilarin yuvasina ulasan bal avcilari tarafindan çikariliyor.

'Bal Avcilari' Su Kenarindan Takip Ettikleri Arilarla Dogal Bala Ulasiyor
Bal avcilari, havalarin serinlemesiyle tatli bir telas yasiyor. Dere yataklarinda pusuya yatarak suya gelen arilari takip eden avcilar, ilk etapta arilarin yuva yaptigi agaç kovuklarini ve kayaliklari tespit ediyor. Bu yuvalari isaretleyen avcilar, hasat zamani söz konusu alana giderek arilarin yaptigi bali topluyor.

Arilarin kendilerini sokmamasi için bulduklari yuvalarin agzini yapraklarla kapatan avcilar, daha sonra peteklere ve arilara zarar vermeden hassas bir sekilde agaci tiraslayip bali bulunduklari yerden çikariyor, arilari da kovanlara birakip götürüyor.

"Dünyanin en tatli isi"

Kendilerini ‘bal avcisi’ olarak tanimlayan Murat, Mustafa ve Hüseyin isimli üç arkadas bos zamanlarinda hobi olarak bal avciligi yaptiklarini belirtti.

Bal zamani geldiginde ormanlik alanlari dolastiklarini, arilari takip ederek yuvalarini bulmaya çalistiklarini kaydeden bal avcilari, arama isinin bazen haftalarca sürdügünü belirtti.

“Dogal ve katkisiz bal”

Simdiye kadar gördükleri agaçlardan en fazla 20 kilogram bal hasat ettiklerini ifade eden Murat Uçan, bazen de tespit ettikleri agaçlardan hiç bal çikmadigini vurguladi. Uçan, ugraslari sonucu çikardiklari balin kilogramini 1250 - 1500 liradan sattiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA