Sadece Kötü Yanlari Yok, Internet Iletisimi Rahatlatabiliyor

Psikolog Ulusoy, internet üzerinden birisiyle konusmak görüsmek korkutucu gelse de bu tür iletisimin olumlu yanlari olabilecegini söyledi.

Sadece Kötü Yanlari Yok, Internet Iletisimi Rahatlatabiliyor
Tokat Gaziosmanpasa Üniversite Hastanesi psikolog Özer Ulusoy, internet üzerinden kurulan iliskilerin ilk basta korkutucu gelebildigini ancak insanlarin hayatlarina olumlu etkilerinin de bulundugunu belirterek, "Ben de ilk basta düsündügüm zaman internet üzerinden iliski kurulmasi biraz korkutucu gelebiliyordu. Tanimadiginiz birisiyle bir sekilde iliski kurmaya çalisma konusunda gerçekten risk barindiriyor. Ancak bu görüsmeler insanlarin hayatlarinda olumlu bir etki yapabilir. Iliski kurma ihtiyacimizi karsiliyorsa internet üzerinden görüstügümüz kisilerle yakin, derin ve sevgi dolu bir iletisim gerçeklestirebilirse bu çok temel bir ihtiyacimizi karsiliyor" seklinde konustu.



“Yakin bir iliski kurma ihtiyacini karsiliyor”

Psikolog Özer Ulusoy, "Sosyal medya üzerinden iliski kurmanin tek bir nedeni yok ama insanin özellikleri, insan ruhunun özelliklerine baktigimiz zaman iliski kurma ihtiyaci bizim için en temel ihtiyaç. Ailemiz olsun arkadaslarimiz olsun bu kisilerle derin iliski içerisindeyiz. Bir insanla derin veya yakin bir iliski kurma ihtiyacindan dolayi biz insanlarla internet üzerinden yazisiyoruz. Internet bu ihtiyaca cevap veriyor” dedi.



“16-25 yas arasi interneti tercih ediyor”

Ulusoy özellikle 16-25 yas arasinin internet iletisimini tercih ettigini belirtip, “Temel olarak arastirmalara baktiginiz zaman 16-25 yas grubu arasindaki kisilerle daha çok arastirma yapilmis. Aslinda arastirmalarin bu yas grubuyla ilgili çünkü bu yas grubu suan internet daha çok kullaniyor. Teknolojik imkanlarindan daha çok faydalanan grup, O yüzden bu arastirmalarda bu kisiler üzerine yogunlasmis durumda. Daha farkli seyler söyleyebilmek için bu yas grubu disinda ki kisilerle yapilacak arastirmalara da ihtiyaç var. Su an elimizde bulunan veriler daha çok 16 ve 25 yas grubu araligi hakkinda” dedi.



“Baska korkutucu geliyor”

Ulusoy, internet üzerinden kurulan iletisimlerin basta korkutucu gelebildigini ifade edip, “ilk basta düsündügüm zaman internet üzerinden iliski kurulmasi biraz korkutucu gelebiliyor. Tanimadiginiz birisiyle bir sekilde iliski kurmaya çalisma konusunda gerçekten risk barindiriyor. Ancak bu görüsmeler insanlarin hayatlarinda olumlu bir etki yapabilir. Iliski kurma ihtiyacimizi karsiliyorsa internet üzerinden görüstügümüz kisilerle yakin, derin ve sevgi dolu bir iletisim gerçeklestirebilirse bu çok temel bir ihtiyacimizi karsiliyor. Bu yönden olumlu yanlari var, insanlarla tanisarak suan belki tek basina elde edemeyecekleri bir takim imkanlari da elde etme firsati buluyorlar. Bu imkanlar neler diye baktigimizda, internette tanistigimiz birisini ziyaret edebilirsiniz, dünya görüslerine katkida bulunuyor, daha çok kültürlene biliyorlar, tanistigi kisiyle farkli yerleri ziyaret edebilirler. Bunlar olumlu etkileri tabii ki olumsuz yanlari da var. Özellikle bu kurulan iliskiler maddi bir sey üzerine kuruluyorsa, yani arada maddi bir iliski varsa bu kurdugumuz iliskiden dolayi örselenme ihtimalimiz var, dolandirma ihtimalimiz, duygusal ve manevi zarar görme ihtimalimiz var. ilk düsünüldügünde internet üzerinden birisiyle konusmak görüsmek korkutucu gelebilir, ancak bu durumun olumlu yanlari da olabilir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA