Masa Basinda Çalisanlar Dikkat Açiklamasi Skolyoz Hastaliginin Birçok Hastaligi Tetikliyor

Fizyoterapist Nurettin Alhan, durus bozuklugunun birçok önemli hastaligi tetikledigini, bunlar arasinda omurga ve durus bozuklugu gibi rahatsizliklarin bulundugunu söyledi.

Masa Basinda Çalisanlar Dikkat Açiklamasi Skolyoz Hastaliginin Birçok Hastaligi Tetikliyor
Günlük çalisma hayatindaki durus bozuklugunun birçok önemli rahatsizligi tetikledigini dile getiren Fizyoterapist Alhan, skolyoz, omurgada egrilikleriyle kendini gösteren 3 boyutlu bir problem oldugunu ifade etti.

Skolyoz vakalarinin belirti göstermeden sinsice ilerleyebildigini aktaran Alhan, "Skolyozdan genel olarak söyle bahsedebiliriz. Belde agri, solunum kapasitesinde güçlük, kas esnekliklerinde azalma gibi belirtiler verebilir. Herhangi bir zaman diliminde çekilen bir omurga grafisinde rastlansal olarak da bulunabilir. Disardan belki yillarca fark edilmemistir ama omurga grafisi çekildikten sonra da fark edilebilir” dedi.

Skolyoz hastaliginin bazi vakalarda sinsi bir sekilde ilerledigine dikkat çeken Alhan, skolyoz’un bazen belirgin omurga bozukluklariyla da kendini gösterdigini kaydetti.

Alhan, “Hastalarin skolyoz olma sebepleri idiyopatik olabilir, bilinmeyebilir. Fakat sonrada gelisen örnegin normal gelisim gösteren kisilerde durus bozukluklarina bagli olarak omurgada bazi egrilikler ortaya çikar ama idiyopatik kökeni belli olmayan hasta gruplarinda ise daha agir bir seyir izler. Yani herhangi bir bireyde durus ve postürüne dikkat etmedigi zaman skolyozla ilgili bazi problemler yasayabilir” diye konustu.



“Masa basinda çalisanlar yarim saatte bir kalkip hareket etmeli”

Omurga egrilikleriyle vücutta kendini gösteren skolyoz hastaligi, vücutta agri, esneklik kaybi ve kuvvet kaybi gibi problemlerle kendini gösterebildigi belirten Alhan, özellikle masa basinda siki çalisanlar için önerilerde bulundu. Alhan, “Sadece çocuklarla ilgili degil, birey masa basinda herhangi bir aktivite yapmak zorunda kaldigi zaman, özellikle günümüzde masa basi çalisma düzenimizden kaynakli hareketler azaliyor. Bu durumlarda yarim saatte bir kalkmak, hareket etmek faydali olur. Onun disinda günlük yasamina insanlarin düzenli sporu eklemesi gerekir. O yüzden skolyoz ile ilgili en önemli tedavi yöntemi bilinçtir. Kisinin kendisinin farkinda olmasidir. Eger kisi durusundan kaynakli bir omurga problemi ile karsi karsiya kaldiginin farkina varirsa spor yapar. Uzun süreli belirli bir pozisyonda durmaz. Böylece daha koruyucu bir durumla yasamini idame ettirir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA