Baskan Basdegirmen Açiklamasi 'Endonezya Bizim Kardes Ülkemiz'

Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lalu Muhamad Iqbal ve beraberindeki heyet, Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen’i ziyaret etti. Ziyarette Baskan Basdegirmen, Büyükelçi Lalu Muhamad Iqbal’e Isparta’yla ilgili bilgiler verirken, iki ülke arasindaki isbirlikleri ve ekonomik gelismeler hakkinda karsilikli görüs alisverisinde bulunuldu.

Baskan Basdegirmen Açiklamasi 'Endonezya Bizim Kardes Ülkemiz'


Büyükelçi Lalu Muhamad Iqbal:"Türkiye kalbimize çok yakin. Sadece kardes degil, ayni zamanda gardastir"

Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lalu Muhamad Iqbal, Isparta’ya ilk kez 2019 yilinda Gül Festivali’ne katilmak için geldigini söyledi.

Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen’in özgeçmisini inceledigini ve ticaret hayatindan gelmesi dolayisiyla Belediye Baskanliginda çok basarili olacagini belirten Lalu Muhamad Iqbal, Endonezya ile Türkiye’nin iliskilerini degerlendirdi. Iki ülkenin birbirine çok yakin baglari oldugunu dile getiren Iqbal, “Türkiye kalbimize çok yakin. Sadece kardes degil, ayni zamanda gardastir. Her Türk ile karsilastigimizda farkli bir his oluyor. Endonezya ve Türkiye nüfusunu birlestirirsek 400 bin nüfus oluyor. Türkiye’ye ilk geldigimde Türkiye ile Endonezya’nin ticari iliskisi 1.2 milyar dolardi. Suanda 3 milyar dolara çikti. Bunu gelistirmemiz ve yükseltmemiz gerekiyor. Endonezya ve Türkiye için serbest ticaret anlasmasi için çalisiyoruz. Hedefimiz 10 milyar dolarlik bir ticaret agi. Türk ticaret adamlari Endonezya’yi fazla bilmiyorlar. Endonezya isadamlari da Türkiye’deki verileri bilmiyor” dedi.

Endonezya’dan Türkiye’ye genelde islenmemis ham madde ürünleri satildigini dile getiren Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lalu Muhamad Iqbal, daha fazla ihracat yapmalari durumunda Türkiye’nin ekonomisinin daha da gelisebilecegini söyledi.

Iqbal, “Türkiye’den Endonezya’ya elma, limon ve kiraz ihraç ediyorsunuz. Burada bir fabrikayi ziyaret edip, oradaki ürünlere bakacagiz. Dün Endonezyali ögrencilerle iftar yaptim. Onlarla sürekli görüsüyoruz. Onlar Isparta’dan çok memnunlar ve burada rahat ediyorlar. Endonezya halki adina size çok tesekkür ediyorum. Onlari size emanet ediyorum ve onlara kendi çocugunuz gibi bakabilirsiniz. Isparta Belediyesi’nin faaliyetlerine onlari da davet edebilirsiniz” ifadelerinde bulundu.

Baskan Basdegirmen:" Elma konusunda Endonezya ile ticaret yapabiliriz"

Ziyaretten duydugu memnuniyeti ifade eden Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lalu Muhamad Iqbal’a Isparta’yla ilgili genel bilgiler aktardi. Endonezya’nin kardes ülke oldugunu kaydeden Baskan Basdegirmen, “Endonezya’yi çok seviyoruz. Kibar ve naif insanlarin oldugu bir ülke. Müslüman nüfusunun orada fazla olmasi bizimle farkli bir yakinligi ortaya çikartiyor. 300 milyona yakin nüfusunuz var. Dünyanin en büyük Müslüman ülkesi. O anlamda bizim için degerlisiniz” seklinde konustu.

16 yil Isparta Ticaret ve Sanayi Odasi’nda görev yaptigindan bahseden Baskan Basdegirmen, 16 yilin ardindan Isparta halki tarafindan Belediye Baskani olarak seçildigini anlatti. Isparta’nin bir tarim sehri olduguna deginen Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, “Tropikal meyveler hariç hemen hemen meyvelerin hepsini üreten bir sehiriz. Dünyanin üçüncü büyük elma üreticisi ülkesiyiz. Türkiye’de yaklasik 1,5 milyon ton elma üretimiyle en büyük elma üreticisi bir sehiriz. Konsantre meyve suyunu çok miktarda üretip dünyanin birçok noktasina ihraç ediyoruz. Elma konusunda Endonezya ile ticaret yapabiliriz. Son 4 yildir Hindistan’a önemli ölçüde elma gönderiyoruz. Elmanin yani sira diger meyvelerden de önemli miktarda üretiyoruz. Kiraz, kayisi, seftali, üzüm, domates de sehrimizde önemli derecede ürettigimiz ürünler” görüslerinde bulundu.

Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lalu Muhamad Iqbal’i tekrar Gül Festivali’ne davet eden Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, “Büyükelçimize gülün nasil damitildigini ve nasil toplandigini, gül suyu ile gülyaginin yapilisini göstermek isteriz. Gül Festivalimiz Haziran ayinin ilk haftasinda yapilacak. Hanimefendi ile birlikte tekrar sizleri bekliyoruz. Birçok etkinliklerde Endonezyali çocuklarimizla beraber oluyoruz. Yöresel kiyafetlerle, yöresel danslarla birçok programimizda Endonezyali çocuklarimizi izledim. Endonezyali ögrencilerimiz belediyemizin dershanesinde Ingilizce ve diger konularda ücretsiz kurs veriyoruz ve sertifika aliyorlar. Onlar bizim elçilerimiz” dedi.

Büyükelçi Lalu Muhamad Iqbal da Isparta’daki ögrencilerin elçi olarak kabul edilebilecegini söylerken, Baskan Basdegirmen, Endonezya’nin baskenti Cakarta’ya gelmeleri durumunda buradaki ögrencilerin kendilerini orada gezdirebileceklerini ifade etti.

Iqbal, “Ben sizi misafir etmek isterim. Insallah en kisa zamanda Endonezya’daki bir sehrimizle Isparta kardes sehir olur” dedi.

Baskan Basdegirmen de “Kardes sehir olarak dostlugumuzu daha da pekistirelim, kadim olsun insallah” ifadelerinde bulundu.

Ziyaret hediye takdimi ve hatira fotografi çekimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA