Yozgat'a Misafir Kuslarin Göç Yolculugu Basladi

Türkiye’de göçmen kuslar için önemli sulak alanlardan biri haline gelen ve farkli türlerdeki kuslara bu yil da ev sahipligi yapan Gelingüllü Barajina, flamingo ve pelikanlarin göç yolculugu basladi.

Yozgat'a Misafir Kuslarin Göç Yolculugu Basladi
Yozgat’in Esenli köyünde bulunan ve bünyesinde birçok kus türünü barindiran Gelingüllü Baraji, ilkbaharin gelmesiyle birlikte flamingo, pelikan ve karabatak gibi göçmen kuslarin duragi haline geldi. Göçmen kuslarin göç rotasinda yer alan kentte, yüzlerce flamingo ve birçok pelikan, sulama amaçli kullanilan Gelingüllü Barajini mesken tuttu. Yasamsal faaliyetlerini burada sürdüren yüzlerce flamingonun baraj üzerindeki essiz görüntüsü ise drone ile havadan görüntülendi.

Baraj üzerinde adeta dans ederek görsel sov yapan flamingolarin o ani dogaseverler tarafindan fotograflanirken ortaya kartpostallik görüntüler çikti. Ilkbahar aylarinda Gelingüllü Baraji’na akin eden yüzlerce flamingo burada belirli bir süre konakladiktan sonra koloniler halinde göç yollarina devam ediyor.

Sorgun’dan Gelingüllü Barajina göçmen kuslari görmek için geldigini söyleyen Resul Demir isimli vatandas, “Sorgun’dan buraya geldik, flamingolari, pelikanlari görmek için geldik. Baharin gelisiyle kuslar da geldi, çok güzel. Burada bir canlilik basladi.

Her yil geliyor kuslar ama bu yil daha fazla gelmis.” dedi.

Gelingüllü Barajinda balikçilikla ugrasan Muhittin Binici ise “Ben burada balikçiyim, flamingolar bu sene 3-4 kati daha fazla geldi. Burada yavru yapiyorlar. Ayrica burada turna göçü de oldu, her yil buradan göçüp gidiyorlar. Flamingolar yazi burada geçiriyor hatta kisin gitmeyip burada kalanlar dahi oluyor” seklinde konustu.

Esenli köyü sakinlerinden Bünyamin Yilmaz da, “Buraya flamingo, karabatak, ördek, turna gelir. Vatandaslar buraya fotograf çekmeye geliyorlar. Bu kuslar yazin gelir kisin giderler, göçmen kuslar bunlar, konaklayip geri gidiyorlar.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA