Kars'ta 700 Milyonluk Tesisin Temelini Bakan Kirisçi Atti

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisçi, yaklasik 700 milyon liralik Kars Atiksi Toplama ve Aritma Tesisi’nin temelini atti.

Kars'ta 700 Milyonluk Tesisin Temelini Bakan Kirisçi Atti
Uzun yillardan beri sorun haline gelen ve özellikle yaz aylarinda etrafa pis koku yayan Kars Çayi temeli atilan tesisle tertemiz akacak.

Bir takim ziyaretlerde bulunmak üzere Kars’a gelen Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisçi, Kaleiçi Mahallesi Bedesten Meydani’nda düzenlenen Kars Atiksu Toplama ve Aritma Tesisi Ikmali temel atma töreninde katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla baslayan programda konusan Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisçi, “AK Parti aslinda bir kendinden öncesi, bir de kendi dönemi diye adeta hizmetleriyle Cumhuriyet tarihimizde bu dönemi ayristirdi. Yillarin ihmali, bunlar sadece doguyu ihmal etmediler. Türkiye’yi ihmal ettiler. Çünkü bunlarin öyle gözle görülür maalesef öyle hizmetleri olmadi. Ama bundan dogu illerimiz daha fazla olumsuz yönde etkilendi. Huzur ve sükun ortaminin tesis edilmesiyle birlikte AK Parti’nin 21 yilik istikrar döneminde hizmet odakli siyaseti sayesinde hamdolsun pek çok alanda hizmetlerimiz bütün illere sunuldu” dedi.

Kirisçi, “Bugün hayirli bir is için bir araya geldik. Burada 778 milyon liralik bir yatirimdan söz ediyoruz. Bunun bir istisnayi bir yatirim oldugunu, dolayisiyla bu gerçekten Kars’a bizim verdigimiz ehemmiyetin, öneminde bir açik göstergesidir. Evet buradan Kars Çayi akar ve suyun az oldugu dönemlerde kokudan, sivri sinekten geçilmedi. Ama siz bunu hak etmiyordunuz. Biran önce bu çayin islah edilmesi ve buranin önce toplanmasi ve daha sonrada bunlarin aritilmasi esasti. Simdi proje bu manada 2 asamadan olusuyor. 2 ayri proje aslinda, önce bu atiklarin toplanmasi, ondan sonra da bunlarin aritilmasi, buradaki aritma ileri düzeyli biyolojik aritmadir. Ve bu çerçevede biz suyu merkeze alan anlayisla b zamana kadar faaliyetlerimizi yürüttük. Suyun 1 gramina bile zayi olmasina tahammülümüz olmadigi için burada aritilan suyu buradaki barajimiza, o baraji kullanarak arazileri sularken kirli su yerine temiz suyu kullanarak burada bitkisel üretimi yapiyor olacagiz. Bu hem bitki sagligi adina, hem çevre sagligi adina, hem de daha önemlisi esrefi mahlukat olan ve bunlarinda güzel örneklerinin yasadigi Karsimizdaki vatandaslarimiza hizmet sunma adina biz bu çayi 2 yillik süre zarfinda aritmis olacagiz. Aritilan suyu barajimiza aktarmis olacagiz. Barajimizdan da ovaya bu suyu aktarmis olacagiz. 50 bin metreküp kapasitesi olan bir aritma sistemi ve gerçekten ileri teknoloji, Karsimizin hak ettigi eme gecikmiste olsa hayata geçirildiginde herkesin Allah razi olsun diyecegi bir projedir” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Kars Atiksu Toplama ve Aritma Tesisi Ikmali Projesi’nin temeli atildi.

Temel atma törenine Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kiliç, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, kurum ve daire amirleri ile vatandaslar katildi.

Temel atma törenin ardindan Bakan Vahit Kirisçi karayoluyla Ardahan’a hareket etti.
Kaynak: İHA