Devlet Çiftçiye Destek Verdi, Bag Bahçe Sebze Fidesiyle Dolacak

Siirt Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarim arazilerinin etkinlestirilmesi projesi finansmani Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan ülke genelinde yürütülen TAKEP çerçevesinde sebzecilik tariminin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi için Siirtli çiftçilere sebze fidesi dagitimi yapildi.

Devlet Çiftçiye Destek Verdi, Bag Bahçe Sebze Fidesiyle Dolacak
Siirt Tarim ve Orman Il Müdürü Ergün Demirhan, proje tutarinin yüzde 75’i olan 600 bin TL’si bakanlik bütçesinden, yüzde 25’i olan 200 bin TL’si çiftçi katki payi olmak üzere toplamda 800 bin TL olan, 268 bin adet sertifikali fidenin toplam 105 sebze üreticisine teslim ettiklerini dile getirdi.

Siirt’te yaklasik 7 bin dekar alanda sebze ekimi yapildigini ifade eden Demirhan, “Projeyle ilimizde toplamda 216 dekar alanda kullanilmak üzere 268 bin adet sertifikali fide 105 sebze üreticilerimize teslim edilmektedir. Dagitimi yapilan 63 bin adet domates, 71 bin adet biber ve 134 bin adet patlican fidesi sertifikali f1 tohumlarindan üretilmis, yüksek kalite ve pazar degeri olan çesitlerden seçilmistir. Uzun yillar önce sebze üretim merkezi olan ilimiz tekrar önemli bir sebze üretim merkezi olmasi için üreticilerimiz ve sektör desteklenecektir. Son yillarda ilimizde de büyüme trendine girmis olan seracilik için projelerimiz devam etmektedir” dedi.

Siirt’te tarim ve sebzecilik sevgisini genç nesillere aktarmak adina il milli egitim müdürlügü ile birlikte çalismalar yürüttüklerini belirten Demirhan, “Bugün dagitimini yaptigimiz sebzecilik fidesi ayni zamanda yeni bir alana da hitap etmektedir. Siirt’e sebzecilik canlaniyor projesiyle üreticilerimiz disinda ülkemize genç nüfus varligi açisinda birinci olan Siirt’e çocuklarimiza toprak sevgisini asilamak. Gelecekteki nesillerin tarim ile bitki ile bag kurmasina yardimci olmak. Gelecekte sebzecilik alaninda tamamen disariya bagimli olan Siirt’ten kendine yeten bir Siirt’e ulasabilmek için Milli Egitim Müdürlügümüz ile birlikte 35 okulumuza 11 bin sebze fidesi dagitilacaktir. Bu fidelerimiz çocuklara teslim edilecek. Çocuklarimiz evlerinde, balkonlarinda, bahçelerinde, okullarin hobi bahçelerinde üretim yaparak sebzeyi, domatesi, biberi, tarlada ve toprakta izleme ve yetistirme imkani bulacaktir” diye konustu.

Yillardir çiftçilik yaptigini söyleyen Mehmet Baki Kerimoglu adli üretici, devletin vermis oldugu hibe destekli fideler için yetkililere tesekkür etti. Kerimoglu, “Devletin destegiyle fide dagittilar bana. Yüzde 75 hibeyle fide sahibi olduk. Çok tesekkür ederim yetkililere. Bugün domates, biber ve patlican karisik aldim. 4 bin civarlarinda fide aldim ben. Çiftçi için üretim güzel bir sey. Çiftçinin destege ihtiyaci var. Maliyetler yüksek oldugu için çiftçi kendi cebinden karsilayamiyor. Tarla niyetine 4 dönüm ekecegim” seklinde konustu.

Projeye bir dönüm tarlasi için basvurdugunu söyleyen Yusuf Dilek adli çiftçi ise “Bin 900 adet fide verildi bize yüzde 75 hibeli. Çok iyi oldu. Millet için hayirli olsun diyorum. Insallah bu tür projeler çogalir. Burada üretim çok az. Sebzeler disaridan geldigi için de maliyetler yüksek oluyordu. Millet sebzeyi pahali yiyordu. Simdi bu proje sayesinde millet sebzeyi daha ucuz yiyecek. Hayirli olsun diyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA