Teneke Kutularda Plastik Tehlikesine Dikkat

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni ve Beslenme uzmani Esra Koçak, teneke kutularin iç yüzeylerinde plastiklerin oldugunu belirterek "Içerigin metal bir tat almasina engel olmak için yerlestirilen bu plastik yüzey insan sagligi açisindan tehlike olusturuyor." dedi.

Teneke Kutularda Plastik Tehlikesine Dikkat


Diyetisyen ve Beslenme uzmani Esra Koçak, mikroplastikler hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Koçak, teneke kutularin iç yüzeylerinde plastiklerin mevcut oldugunu kaydederek "Içindekilerin teneke kutulari ile tepkimeye girmemesi için tenekenin iç kisim tabakasina plastik yüzey yerlestiriliyor. Içerigin metal bir tat almasina engel olmak için yerlestirilen bu plastik yüzey insan sagligi açisindan tehlike olusturuyor." diye konustu.

Günlük hayatta mikroplastiklerin birçok yer de bulundugunu belirten Esra Koçak, "Mikroplastikler, 5 milimetreden daha küçük plastik parçaciklardir. Günlük hayatimizda içtigimiz su sisesinden kahve bardagina, temizlik ürünlerinden ürün ambalajlarina, kisisel bakim ürünlerine kadar bulunmaktadir" seklinde konustu.



Teneke kutularin iç yüzeyinde plastik tabakanin bulundugunu belirten beslenme uzmani Esra Koçak, "Hayatimizin her yerindeler kontrolsüz kullandigimiz bu mikroplastiklerin saglik üzerine olumsuz etkileri bulunmakta, çok fazla sayida kimyasal içermekte ve bu kimyasallarin sebep oldugu hastaliklar bilinmekte. Özellikle muafiyetin baskilanmasi, dogum oraninin düsmesi, kronik hastaliklarin ortaya çikmasi, bazi kanser türlerinin ortaya çikmasi, karaciger hasari ve troit hasari gibi olumsuzluklara sebep olmaktadir. Plastik kullanimin azaltilmasi ve geri dönüsümünün saglamasi çok önemli bir durum. Bunun için marketlerde alinan posetler yerine bez çantalarin tercih edilmesi gerekiyor. Küçük ambalajlar yerine daha büyük ambalajlar kullanilarak daha az sayida plastik ortaya çikmasi saglanabilir. Plastiklerin ayristirilarak geri dönüsüm kutusuna atilmasi, geri dönüstürülmesi atiklarin azaltilmasi açisindan önemli adimlar olacaktir" dedi.

Kaynak: İHA