Özel Bireyler Bu Merkezde Eglenerek Ögreniyorlar
Kocaeli’de Izmit Belediyesi tarafindan hizmete açilan Otizm Spor ve Yasam Evi’nde otizmli bireyler farkli dallarda aldigi egitimlerle hem sosyallesiyor hem de becerilerini gelistiriyor. Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, “Otizmli bireyleri özellikle iç mekanda bulunan spor ve duyu bütünleme egitimlerinden faydalandirirken, ayni zamanda bahçede kurdugumuz degisik modüler hizmet alanlariyla birlikte fiziksel gelisimlerini desteklemek istiyoruz” dedi.

“Bu merkez Kocaeli’de ilk ve tek”
Otizmli bireylerin tüm ihtiyaçlarini düsündüklerini ifade eden Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, “Izmit Belediyesi Sosyal Hizmet Destekleri Müdürlügümüz çerçevesinde hayata geçiriyoruz bu çalismayi. Kocaeli’de ikamet eden 3-25 yas araligindaki otizmli bireylerin gelisimine katki saglamak, spor becerisi ile motor becerisini gelistirmek, bilissel, sosyal, duyusal ve fiziksel gelisimlerini desteklemek, ayni zamanda otizmli bireylerin yakinlarini da bilinçlendirmek, sosyal yasama dahil etmek ve bakimlarini üstlenmek konusundaki sorumluluk alanlarini daraltmayi hedefliyoruz bu merkezle beraber. Bu merkez Kocaeli’de ilk ve tek, çok yönlü. Yaklasik 4,5 dönüm üzerine kurdugumuz alan, bir kismi kapali, bir kismi ise açik alandan olusuyor. Otizmli bireyleri özellikle iç mekanda bulunan spor ve duyu bütünleme egitimlerinden faydalandirirken, ayni zamanda bahçede kurdugumuz degisik modüler hizmet alanlariyla birlikte fiziksel gelisimlerini desteklemek istiyoruz" dedi.
“Alaninda uzman kadrolarla hizmet verecegiz”
Farkli disiplinlerde verilecek egitimler sayesinde otizmli çocuklari sosyal hayata kazandirmayi hedeflediklerini belirten Hürriyet, “Burada yaklasik 5 alanda uzman kadromuz görev yapacak. Bu kadrolarimiz içerisinde fizyoterapist, beden egitimi ögretmeni, ergoterapist uzmanlarimiz, sosyal hizmet uzmanlarimiz, özel egitim ögretmenlerimiz yer alacaklar. Bu merkezde alaninda uzman kadrolarla hizmet verecegiz. Yürütecegimiz faaliyetler, spor faaliyeti olacak, duyu bütünleme egitimi olacak. Bu egitim faaliyetleri aldiklari egitime destek olarak gerçeklesecek. Bireysel beceri gelistirme faaliyetleri ve grup odakli çalisma faaliyetleri olarak bu merkez hizmet verecek. Bahçe alaninda ise özellikle çocuklarin motor becerilerini, fiziksel gelisimlerini ve duyusal gelisimlerini gelistirecek mini golf oyun alanlari, kum ve su oyun alanlari, hobi bahçeleri kurduk. Engelli oyun bahçeleri yaptik. Basketbol sahasi, bisiklet yolu ve tirmanma tepelerinde olusan çok yönlü bir merkez olarak bahçe kisminda da bu hizmet ve faaliyetlerden yararlanacaklar. Ayni zamanda bu merkezde Kocaeli Üniversitesi ile is birligi yapiyoruz. Üniversitenin bize uzmanlarini yönlendirmesiyle birlikte, alaninda uzman sivil toplum örgütleri, otizm dernekleriyle tüm paydaslarla birlikte bu merkezin faaliyetlerini yürütecegiz" diye konustu.
"Günlük yasamda bagimsizligi hedefliyoruz"
Ergoterapist Sultan Kandemir, “Kurumumuza basvurmus otizmli bireylerin öncesinde yapmis oldugumuz degerlendirme sonrasinda kabul sürecimiz oluyor. Yapilan degerlendirmelerde de aslinda duyu bütünleme alaninda ihtiyaçlari istikametinde hizmet verecegiz. Duyu ihtiyaçlari her çocukta farkli farki seyredebiliyor. Top havuzumuz, tünelimiz, salincaklarimiz, tirmanma barimiz, duyu disklerimizle beraber egitim ve aktivitelerimizi yapiyoruz. Duyusal anlamda bu piramit sekilde ilerler, piramidin altinda olan bu duyular aslinda bizim akademik bilgiye kadar olanki süreci etkiler. Öncesinde biz bu duyulari doyurmamiz gerekiyor ki veya kaçinmalari önlememiz gerekiyor ki akademik ögrenme seviyesinde bize engel olmasin. Günlük yasamda bagimsizligi hedefliyoruz” seklinde konustu.
