AKUT Depremle Ilgili Seminer Gerçeklestirdi

Merkezefendi Belediyesi ve Arama Kurtarma Dernegi (AKUT) is birligi ile personelin afet ve acil durumlara hazirlikli olmasi ve farkindalik düzeylerinin artirilmasi amaciyla egitim verdi.

AKUT Depremle Ilgili Seminer Gerçeklestirdi


Yasanilan afet sonrasi deprem bölgesine ve depremzedelere yardimlarini ulastiran Merkezefendi Belediyesi, bir yandan da ilçede ihtimal bir depreme karsi gerekli tüm adimlari atmaya devam ediyor. Merkezefendi Belediyesi ve AKUT is birligi ile belediye personeline ‘Deprem Egitimi’ verildi.

Merkezefendi Kültür Merkezi’nde AKUT gönüllülerinin verdigi egitime Merkezefendi Belediye Baskani Seniz Dogan, AKUT Denizli ekibi lideri Cengizhan Öztürk, birim müdürleri ve çok sayida personel katildi.

Gerçeklestirilen egitimde deprem öncesi, deprem sirasinda ve deprem sonrasinda yapilmasi ve yapilmamasi gerekenler hakkinda video ve slayt gösterimi esliginde bilgiler verildi.

Sunumda, Türkiye’nin deprem ülkesi oldugu ve her an afete hazirlikli olunmasi gerektigi bir kez daha hatirlatildi. Binalarin yönetmelikler çerçevesinde yapilmasi ve gerekli denetimlerin saglanmasi gerektigi vurgulanan egitimde, her ailenin ve bireyin acil afet plani olusturmasi belirtildi. Egitim sonunda, personelin sordugu sorulari, AKUT Denizli ekibi lideri Cengizhan Öztürk cevaplandirdi.

“Her afetten ders çikarmaliyiz”

Deprem ülkesi olan Türkiye’de, ihtimal bir afete karsi önlemlerin her zaman alinmasi gerektigini söyleyen Merkezefendi Belediye Baskani Seniz Dogan, “Her afette, her olaganüstü felakette verdikleri emeklerden dolayi, kararli mücadelelerinden dolayi AKUT ekibine çok tesekkür ediyorum. Iyi ki varsiniz, iyi ki bu AKUT ekibi kurulmus. Herhangi bir acil durum aninda bütün ülkeye yetisebiliyorlar. Yaklasik 1 ay önce büyük bir felaketle karsi karsiya geldik. Depremin dördüncü ve besinci günü Hatay’daydik. Hatay’a gittigimizde bir kabus ile karsilastik. O kadim sehir, o medeniyetler sehrinin yerle bir oldugunu gördüm. Her yerde aci, feryat figan ambulans sesleri vardi. Çok kötü bir tabloydu. Eldeki imkanlarla bir seyler yapmak istiyorsunuz ama nereye kadar yetisebiliyorsunuz, kaç kisinin elinden tutabiliyorsunuz. Bizler Merkezefendi Belediyesi olarak hemen o bölgeye çadirlarimizi kurduk. Buradaki çalisma arkadaslarimiz da büyük bir özveriyle çalistilar. As evimizi kurduk. O kadar hazirliksizdi ki sehirler” diye konustu.



“Korku ve panik çok fazla”

Merkezefendi Belediye Baskani Seniz Dogan, “Kahramanmaras ve Gaziantep’e tekrar gittik. Oraya gittigimizde de tablo yine çok aciydi. Yikimin olmadigi yerlerdeki evler agir hasarli. Artik o insanlarin tekrardan o evlere girmesi mümkün degil. Zaten korku ve panik çok fazla, insanlar büyük bir endise içinde. Çadirlar kurulmus ama o çadirin içinde kaç gün kalabilirsiniz, kaç gün dayanabilirsiniz. Özellikle çocuklarda salgin hastaliklar çok ilerlemis durumda. Her seyi atlatsak bile insanlarin bu travmayi atlatabilmeleri inanin ki çok zor. Merkezefendili hemserilerimizden büyük bir talep görüyoruz. Zemin etüdünün ve bina yapi stogunun nasil olduklarini, binanin depreme dayanikli olup olmadiklarini konusunda büyük endiseler var. Bu anlamda bir teknik çalisma yapiyoruz. Üniversitedeki hocalarimizla birlikte güzel bir toplanti yaptik, AKUT ekibimiz de katildi.

Bizler burada park, yol ve bina yapiyoruz ama biz insanlarin canini koruyamazsak, can güvenliklerini saglayamazsak inanin ki bu yaptiklarimizin hiçbirinin anlami olmaz. Bu yüzden yerel yönetimlere ve bizlere düsen çok fazla sorumluluk var. Bizlerin bu sorumluluklari yerine getirmesi gerekiyor” diye konustu.



“Belediyeler ile ortak çalisma yapacagiz”

Birlik ve beraberlik içerisinde bu zor günlerin üstesinden geleceklerini belirten Baskan Dogan, “Belediyelerimiz ile de protokol imzalayacagiz. Onun da eksikligini o bölgelerde gördük. Iste protokol imzaladigimiz diger belediyelerden destek alacagiz. Hatta bu ekip çalismamiz biraz ilerlediginde o belediyeden de gelecek arkadaslarla da ortak bir çalisma yapmayi düsünüyoruz. Bu belediyelerimizden bir tanesi de Izmit Belediyesi. Çünkü onlar bu depremi en agir yasayanlardan bir tanesi. Ben hepinize ilginiz ve hassasiyetinizden dolayi çok tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Güzel bir ekip olusturacagiz”

Egitimler sonucunda istenilen seviyeye, gerekli bilgiye sahip olunacagini ifade eden AKUT Denizli Ekibi Lideri Cengizhan Öztürk, “Yasadigimiz afet gerçekten çok büyüktü. Büyük bir yikim oldu. Daha baska afetlerde daha iyi sonuçlar almak için büyük bir özveriyle çalisiyoruz. Bizim amacimiz, daha fazla hayati kurtarmak, yikici etkiyi en aza azaltmak. AKUT Denizli olarak çok güçlü bir ekibiz. Sizlerle birlikte gücümüze güç katacagiz. Önceligimiz arama kurtarma ekibi kurmak” dedi.

Kaynak: İHA