Uzman Psikolog Uyardi Açiklamasi 'Depremzedelere Ilk Iki Ay Psikoterapi Yapilmamali'

Deprem sonrasi Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, depremzedelere ilk iki ay psikoterapi yapmanin zararli oldugunu vurgulayarak, terapi yapmak isteyenlerden uzak durulmasi gerektigini söyledi.

Uzman Psikolog Uyardi Açiklamasi 'Depremzedelere Ilk Iki Ay Psikoterapi Yapilmamali'
Kahramanmaras merkezli büyük depremlerde 11 ilde meydana gelen göçüklerin altinda 44 bin üzeri vatandas hayatini kaybetti. Binlerce kisi enkaz altindan yarali çikartilirken, çok sayida vatandas evsiz kalarak konteyner ve çadir kentlere yerlestirildi. Hayatini kaybeden vatandaslarin yakinlari ve depremi yasayan vatandaslar ise psikososyal destek verilmeye baslandi. Diyarbakir’da Memorial Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, depremzedelerin ilk iki ay boyunca psikoterapi almamasi gerektigini degerlendirdi.

Psikoterapi alan depremzedelerin daha kötü olabilecegini hatirlatan Seçkin, akut sürecinde dogal afet travmayi kisa süreli olan duygular barindirdigini, 2 ay sonrasinda terapilere baslanmasi gerektiginin altini çizdi. Seçkin, “Depremzedelere ilk 2 ay neden psikoterapi yapilmaz, çünkü akut süreci diyoruz bu gibi travmalar dogal afetlerde kisa süreli kendiliginden iyilesebilir duygular. Kendiliginden etkisi azalabilir, ilk iki ay yarardan çok zarar verebilecek tehlikeleri var. Öncelikli görevimiz zarar vermemek o yüzden psikoterapiyi önermiyoruz. Iki ayda duygulari azaldiginda psikoterapiye ihtiyaci olmayacak, eger azalma olmadan aksine siddetlenme varsa o zaman travma sonrasi stres bozuklugu diyerek psikoterapi ve berki ilaç tedavisi baslatiyoruz. Ilk iki ay psikoterapi yapiyoruz diyenlerden uzaklasin” dedi.



“Sefkat görebildikleri ortamlarda bulunmalarinin çok önemli”

Depremzedelerin bu süreçte sefkat görebildikleri ortamlarda bulunmalarinin çok önemli oldugunu belirten Psikolog Seçkin, gösterilen tepkilerin normal oldugunu aktardi. Seçkin, “Su an ülkece çok büyük felaket ve olagan üstü bir durum yasadigimiz için zorlu süreçlerden geçiyoruz. Yetiskin, çocuk ve gençler olarak psikolojik tepkiler verebiliyoruz. Bu süreçte özellikle kabuslar, ilkimeler, uykusuzluk, sok tepkileri kayginin yükselmesi, stres gibi durumlarin özellikle çocuklarda da uyarilmislikla birlikte hiperaktif asiri bir hareketlenmenin arttigini görüyoruz" diye konustu.

"Aslinda bunlar hepsi çok normal tepkiler çünkü travmatik bir süreç" diyen Seçkin, "Bunlari ilk 2 ay dogal karsilamak gerektigini söylüyoruz, 2 aydan sonra hala bu travma etkileri devam ederse biz buna travma sonrasi stres bozuklugu diyoruz ve sonra psikoterapi süreci veya ilaç tedavileri önerebiliyoruz. Bu süreçte bag kurmalari sevdigi insanlarla ilgili empatik dinlemeleri duygularinin anlasilabildigi, sefkat görebildikleri ortamlarda bulunmalarinin çok önemli oldugunu söylüyoruz. Çünkü travmada sevginin ve bag kurmanin iyilestirici bir gücü oldugunu arastirmalarla da destekleniyor ve kanitlanmis bir durum. Kaygisi çok yüksek olan kisilerde biz kas gevsetici nefes egzersizleri öneriyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA