Sobacilarin Son Temsilcileri Teknolojiye Direniyor

Elazig’da artik çirak yetistiremeyen sobacilarin son temsilcileri, teknolojiye direniyor.

Sobacilarin Son Temsilcileri Teknolojiye Direniyor
Teknolojinin hizla gelismesi, dogalgazin ve kat kalorifer sisteminin yayginlasmasi sobacilik mesleginin sonunu getirdi. Önceki yillarda siparislere yetismekte zorlanan ve dükkanlarinin önünde uzun kuyruklar olusan sobacilar, artik satis yapamaz hale geldi. Sehirde olmalarin ragmen sadece köylere hitap eden sobacilar adeta teknolojiye direniyor. Artik çirak yetismedigini dile getiren sobacilar, meslegin son temsilcileri olduklarini dile getirdi.

25 yildir sobacilik yaptigini belirten Bahattin Aksoy (53), “Soba satislari önceki yillara göre çok düstü. Bu düsmenin sebebi özellikle evlerin dogalgazli olusudur. Ayni zamanda maliyetlerin yüksek olusu satislari etkiliyor. Bundan önceki yillarda biz burada zaman bulamiyorduk. Çok kalabalik ve siparis verenler oluyordu. Suanda bitti. Sehirle artik alakamiz yok. Köylere veya bahçeli evler hitap ediyoruz. Bunlar da sektörü kurtarmiyor. Ben 5 gündür bir soba bile satmadim. Benden sonraki kusak bu isi yapmaz. Ben artik sonum. Çirak bile alamiyoruz. Kendisi de gelmiyor. Çünkü meslegin gelecegi yok. Pandemi zamani köylere gidenler oldu. Onlarda soba aldi. O zamanlar bir kipirdama oldu. Ama pandemiden sonra islerimiz düstü. Her sene geçen seneyi aratiyor” dedi.

Teknolojiyle birlikte islerin azaldigini aktaran sobaci Ahmet Gençtoy ise “Kalorifer sistemi köylere kadar gitti. Dogalgaz geldi. Biz sobaciligin son temsilcileriyiz. Artik çirak yetistiremiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA