Rusya'nin Çin Büyükelçisi Morgulov Açiklamasi 'Bati, Asya-Pasifik Güvenligini Baltalamaya Çalisiyor'

Rusya’nin Çin Büyükelçisi Igor Morgulov, batili ülkelerin NATO’ya bagli bir sistem kurmak istediklerini söyleyerek batinin Asya-Pasifik güvenligini baltalamaya çalistigini söyledi.

Rusya'nin Çin Büyükelçisi Morgulov Açiklamasi 'Bati, Asya-Pasifik Güvenligini Baltalamaya Çalisiyor'


Rusya’nin Çin Büyükelçisi Igor Morgulov, Çin basinina yaptigi açiklamalarda Asya-Pasifik’te, Çin ve Rusya’nin, bati ile yasadigi gerilime iliskin açiklamalarda bulundu. NATO’nun yayilma politikasini küresel boyuta tasidigina isaret eden Morgulov, "NATO’nun neden Asya-Pasifik bölgesine hücum ettigini daha önce defalarca dile getirdim. Geçtigimiz haziran ayinda Madrid’deki zirvede (NATO zirvesi) artik sorumluluk alanini küresel hale geldigini duyurdu. Bu bizim için birçok soruyu beraberinde getiriyor. Soguk savas döneminden sonra Asya-Pasifik bölgesi merkezinde Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) olan oldukça istikrarli bir güvenlik sistemini olusturdu. Bu durumda mantikli bir soru ortaya çikiyor. NATO askeri blogu, bölgedeki tüm devletlerin çikarlarini karsilayan yerlesik bir güvenlik sisteminin oldugu yere neden hücum ediyor? Asya-Pasifik bölgesinde bir güvenlik mimarisinin gelistirilmesi konusunda ABD ve ayni düsüncedeki bazi taraflar bir süre Rusya ve Çin ile birlikte çalisti. Görünüse göre bir süre sonra bu sistem onlar için uygun degildi. Peki ne yapiyorlar? Önceki düzenin kendilerine uygun olmadigini söyleyerek sistemi degistirmeye çalisiyorlar. Aslinda, su anda ASEAN merkezli güvenlik ve isbirligi yapisini baltalamak için çalisiyorlar ve bunun yerine NATO veya ittifak benzeri mekanizmalara dayali yeni bir sistem öneriyorlar" dedi.



"Rusya ve Çin, teknolojik isbirligini gelistirebilir"

Rus büyükelçi, Rusya ile Çin arasindaki iliskilerin teknolojik gelisim boyutuna da tasinabilecegini söyleyerek, "Çin’in gelisimi ülkelerimiz arasinda yatirim ortakligi için iyi firsatlar olusturuyor. Çin’in Rusya’daki yatirimlarinin büyümesini memnuniyetle karsiliyoruz. Bugün Rus is insanlarinin da Çin ekonomisine yatirim yapma olasiliklarini çok dikkatli bir sekilde incelediklerini not ediyoruz. Bugün ülkelerimizin gelismis Bati teknolojilerine erisimi zorlasti. Görünüse göre bu kosullarda Rusya ve Çin, bilgi ve teknoloji alisverisi ve ortak çalismalarin tesvik edilmesi dahil olmak üzere bu alanda aktif olarak isbirligi yapabilir. Çinli dostlar dünyada büyük veri, yapay zeka gibi birçok gelismis alanda çok ciddi pozisyonlara ulasti. Rus bilim insanlarinin da birçok çalismasi mevcut. Dolayisiyla burada önümüzde çok büyük imkanlar var" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA