Gayrimenkul Uzmani Alp Açiklamasi 'Bankalar Konutta Kredi Musluklarini Açmali'

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) konut kredileri ilgili aldigi yeni karari degerlendiren Gayrimenkul Uzmani Sule Alp, “Bu sekilde açiklanan ama uygulanamayan kredi oranlari piyasada yüksek olan satis rakamlarinin daha fazla yükselmesine sebep olacaktir” dedi.

Gayrimenkul Uzmani Alp Açiklamasi 'Bankalar Konutta Kredi Musluklarini Açmali'
BDDK konut kredilerine iliskin aldigi yeni karar göre, 1’inci ve 2’inci el konutlar için konut kredilerinde kredi deger orani farklilasirken, BDDK’nin kararini Gayrimenkul Uzmani Sule Alp degerlendirdi. Kredi limit oranlarinin arttirildigini ama uygulanamayan banka kredileri oldugunu belirten Alp sözlerine söyle devam etti;

“Kredi limitleri güncel oranlarla arttirildi ancak uygulanamayan banka kredileriyle karsi karsiyayiz. Yeni kredi oranlariyla bankalara gittiginiz zaman eger devlet bankasina gittiyseniz; 250-300 bin TL kredi kullanabileceginizi ögreniyorsunuz. Özel bankalarda ise durum daha vahim. Kredi kullandirabilmek için henüz resmi yazinin kendilerine ulasmadigini söylüyorlar veya kredi sartlarini yerine getirseniz bile kredinizin onaylanmadigi seklinde cevap aliyorsunuz. Yillik yüzde 30-32 faiz ile verilecek kredinin ödeme tablosu oldukça agir birçok vatandasimizin bu ödeme sartlarini saglayabilmesi pek de mümkün degil. Burada belki kanun koyucunun ya da BDDK’nin ortak bir çözüm bularak faizlerde ve kredi tutarinda da tüketiciye ya da konut kredisi müsterisine erisilebilecek faiz ve limitlerin saglanmasi için bankalarla görüsmesi bir ortak yol bulmasi gerekecektir. Yurtdisinda birçok ülkede uygulanan düsük faizli vade süresi uzun mortgage kredilerine ihtiyacimiz var. Özellikle özel bankalarin bu konuda büyümek ya da risk almak istememesinin önüne geçilmesi ve çözüm bulunmasi gerektigini düsünüyorum. Bu sekilde açiklanan ama uygulanamayan kredi oranlari piyasada yüksek olan satis rakamlarinin daha fazla yükselmesine sebep olacaktir."
Kaynak: İHA